Böbrek sağlığı için altın kurallar

Yarımada Gazetesi 09/03/2017 - 12:52:59 Bu haber 2747 kere okundu
Böbrek sağlığı için altın kurallar

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü, 9 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında basın açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada, böbrek sağlığı için ipuçları verildi. 


Her yıl dünyada ve ülkemizde farkındalığı artırmak amacıyla 9 Mart ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak kutlanıyor. Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, 9 Mart Dünya Böbrek Günü ile ilgili açıklama yaptı
Ceyhan, Dünya Böbrek Günü ile ilgili şunlara yer verdi “ 2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam” olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır. Böbrek sağlığı için 6 altın kural vardır.”
Ceyhan, böbrek sağlığı hakkındaki ipuçlarını şöyle sıraladı “ Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Diyabetli kişilerin yaklaşık % 50'si böbrek hasarı geliştirmektedir. Kan şekerinizin kontrolünüzde olması için elinizden geleni yaptığınızdan emin olun! Aktif olun. Aktif yaşamak, böbreklerinizin sağlıklı kalmasına yol açar. Yaşamınızın genelinde size yardımcı olur ve beraberinde oluşan olumlu hava, kilo vermeye teşvik eder. Sağlıklı beslenin ve kilonuzu kontrol altında tutun. Yiyecek seçin, ağır yiyecekleri azaltın ve sağlıklı kalmak için spor yapmanız gerektiğini unutmayın.
Su, su, su! Vücudunuzun su tutması böbreklerinizin yanı sıra cildiniz için de iyi. Fazla su toksinleri böbreklerden uzaklaştırır ve böbrek taşı üretme ihtimalinizi ortadan kaldırır. Ahh şu sigara! Sigara zararları saymakla bitmez, ancak böbrekler için kanser oluşturma riski, sigara içenler için % 50 oranında artmaktadır. Sigarayı hemen bırakın”
Akılcı ilaç kullanımının önemine de vurgu yapan Ceyhan, “Kronik rahatsızlıklara meydan vermemek için reçetesiz ilaçlardan uzak durun akılcı ilaç kullanın. Örneğin ağrı kesici gibi birçok ilaçlar böbreklerinize düzenli olarak alınırsa zarar verebilir. Acil durumlar için kullanılması daha doğru olur, ancak zarar vermeyeceği durumlarını saptamak için kronik ağrılarınız varsa hekiminize görünün.
Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Böbrekleriniz hakkında daha fazla bilgi edinerek ve gelecek yıllar boyunca onları sağlıklı ve mutlu tutarak Dünya Böbrek Günü'nü kutlayın” diye konuştu.(İHA)

Yorum