20 Mart Oral Sağlık Günü

Yarımada Gazetesi 21/03/2017 - 12:56:50 Bu haber 2939 kere okundu
20 Mart Oral Sağlık Günü

 

 

Diş çürüğü ve dişeti hastalıklarını kontrol altına almak ve ağız diş sağlığı hakkındaki toplum bilincini arttırmak anlamıyla 20 Mart gününü Dünya Oral Sağlık Günü olarak ilan etmiştir. 20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü; bireylerin, ailelerin, toplumların ağız ve diş sağlığının dolayısıyla sağlıklı bir yaşamın farkındalığını oluşturmak  amacıyla  kutlanmaktadır. 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunlarından birisi diş ve diş eti hastalıklarıdır. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için toplum tarafından gereken önemin verilmediği bu hastalıklar; görülme sıklığının yüksekliği; diğer sistemik hastalıklara neden olabilmeleri; tedavileri için çok fazla para, zaman ve uzmanlık gerektirmeleri gibi nedenlerden dolayı ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarından zatürreye, diyabetten kardiyovasküler hastalıklara ve hatta erken doğum ve düşüklere kadar birçok hastalığın tetikleyicisi olan diş çürüğü ve dişeti hastalıkları, önlenebilir, engellenebilir ve yönetilebilir hastalıklardır.

Bu nedenle; Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerini geliştirerek sürdürmek hedefine yönelik stratejilerine, bilimsel ve teknik destek sağlamak amacıyla oluşturulan Koruyucu Ağız Ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarlık Makamı'nın  24/04/2015 tarih ve 384 sayılı  Makam Oluruna istinaden ilimiz de de 2016-2017  eğitim öğretim yıllarında  okullarda 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencilerine ve 1. sınıf öğrencilerine ağız ve diş sağlığı taramaları, farkındalık eğitimleri ve florürlü vernik uygulamaları yapılmaktadır. 

Unutmayalım ki; oral sağlık olmadan genel sağlıklılığın olması mümkün değildir.

Uzm.Dr.Mustafa Nuri CEYHAN

Halk Sağlığı Müdürü

 

Yorum