“YAĞMA HASAN’IN BÖREĞİ”

Erdil Ünsal 30/09/2020 - 09:22:44

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel TRT Stadyun Programı hazırlayıcısı E. Düzen'in program başına 34 bin TL maaş aldığını açıklamıştı. TRT'den yapılan açıklamada ise Ersin Düzen'in 27 bin 500 TL net maaş aldığı belirtildi. Doktorların maaşları 7 bin 500 TL iken, en az 4 yıllık Profesör ise 11 bin TL net maaş alıyor. Spor sunucu ve yorumcularının aldığı maaş doktorların acıklı halini ortaya çıkardı. Bir de üstüne dayak üstüne dayak yiyorlar.
 
ilk kez 1952 yılında yapılmaya başlanan televizyon yayınları 1980'lı yıllardan sonra 400 den fazla kanal televizyonları ile yayın yapar oldu. Haber Spikeri pozisyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar, Haber Spikeri 2.320 ₺ 4.250 ₺ 6.890 ₺.
 
Türkiye'de futbol kamuoyunun gündemini takımlar kadar TV’deki spor programları da belirler hale geldi. Özellikle eski futbolcu ve hakemlerin yer aldığı programlar kimi zaman şova ve söz düellosuna dönüyor. Kimisi ekranda GS li eski oyuncu Drogma’ya ırkçılık gösterisi bakımından spor yorumcusu arkadaşına ekranda muz yedirmekte. Kimisi ‘Bikini giyerim’ diyor, futbolcuya ‘Köpek’ gibi hakarete varan kelimeler kullanıyor. Kimi iddiaya girip kulağa küpe takıyor..
 
Futboldan sadece futbolcuların ve teknik direktörlerin para kazandığı dönem çok geride kaldı.Yeşil sahaya aktarılan kaynaklar arttıkça futbolun çevresindeki iş kollarında da yeni gelir kapıları açılıyor.
 
Son 15 yılda Türkiye’de futbol yorumculuğu çok önemli ücretlerin ödendiği bir sektör haline geldi.Öyle ki; yıldız yorumcuların yıllık ücretleri bir milyon lira sınırına dayandı. Bu yorumcuların ücretleri 3 büyüklerde forma giyen bazı oyuncuların ücretini bile geride bırakıyor. Rıdvan Dilmen’in NTV’den yılda yaklaşık 1 milyon 85 bin lira kazandığı söyleniyor.
 
ABD ye gitmeden önce TRT ile anlaşıp Stadyum programının yorumcuları arasına katılan milli futbolcu Hakan Şükür’ün yılda 700 bin lira aldığı söyleniyordu.
 
TBMM KİT Komisyonu üyesi Atilla Sertel, TRT'nin film, dizi ve çizgi film projelerine verdiği skandal boyuttaki ücretleri açıkladı. CHP'li Sertel, " Maysa ve Bulut isimli çizgi film için yapımcıya bölüm başı 45 bin lira ödeniyor" ifadelerini kullandı. TRT'nin TBMM KİT Komisyonu'na verdiği resmi bilgilendirmeye göre bölüm başı 45 bin lira ödenen "Maysa ve Bulut" isimli çizgi film, "her gün" saat 21.05'te TRT Çocuk'ta yayınlanıyor. Dış yapımlara 2014 yılında 560 milyon aktaran TRT’nin, aynı yıl dışarıya ödediği ücretin yalnızca yüzde 15’i kadar (84 milyon 499 bin) reklam geliri elde ettiğini belirten Atila Sertel, TRT’nin dizilere ödediği ücretlerle tüm kanallar arasında rekoru elinde bulundurduğunu ancak aynı rekoru reyting listelerinde elde edemediğini vurguladı.Sertel devamla şunları söyledi:
 
 “Vatandaşlardan kesilen paralarla ayakta duran TRT, özellikle iktidara yakın kişi ve yapımcıların gözdesi haline geldi. Dizilere bölüm başı milyonluk ücretler ödeyen TRT, bir-iki istisna hariç aynı başarıyı reyting sıralamasında gösteremiyor. Yani TRT, ödediği paranın karşılığını ne reklam geliri olarak ne de reyting sıralaması olarak alamıyor. Özel kanallar yapımcılara TRT’den çok daha az para ödüyor ancak başarı oranları çok daha yukarıda. Ya TRT yönetimi bu işi bilmiyor ya da göz göre göre kazıklanıyor. AKP iktidarı döneminde sadece iktidara yakın oldukları için çok sayıda gazeteci, akademisyen, doktor, sanatçı ve siyasetçi TRT sayesinde adeta köşeyi döndü. Üst düzey referanslarla bu kuruma kapağı atan belli kesimler ‘TRT’nin malı deniz…’ yaklaşımıyla cebini doldurmaya bakıyor. Cumhurbaşkanının başdanışmanları arasında bulunan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na TRT’deki programı için bölüm başı 32 bin 500 lira ücret ödeniyor. Bilal Erdoğan’ın arkadaşı TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren’in tavsiyesi ile kanalla çalışmaya başlayan Diriliş dizisinin senaristi ve yapımcısı Mehmet Bozdağ’a da bölüm başı 1 milyon 100 bin lira ücret ödeniyor. TRT’nin zenginleştirdiği isimlerin listesi böyle uzayıp gidiyor.TRT çocuklara yönelik kanal kuruyor ancak bu kanalı yönetecek, proje üretecek çizgi film ve animasyon ekibini oluşturmuyor. İşin kolayına kaçarak çizgi filmleri de dış yapım olarak satın alıyor. Örneğin ‘Elif’in Düşleri’ isimli çizgi filme bölüm başı 42 bin 500 lira ödeyen TRT, ‘Maysa ve Bulut’ isimli çizgi film için ise bölüm başı 45 bin lira ödüyor. Tamamen bilgisayar ortamında yaratılan, set, kostüm ve diğer prodüksiyon masrafları olmayan bir program için yarım milyona yakın ödeme yapılıyor. Diğer çizgi filmlerin 10 katı ücret ödenmesinin sebebini TRT yönetimi açıklamalı. Halkın parası niçin bu şekilde savruluyor kamuoyuna anlatılmalı. Şahsım adına ve partim adına vatandaştan zoraki kesilen paralarla ayakta duran TRT’nin ve yönetiminin yaptığı işlerin peşini bırakmayacağım. Hem KİT Komisyonu üyesi hem Milletvekili hem gazeteci hem de vatandaş olarak TRT’den hesap sormaya devam edeceğim.” diye konuştu. Bir yıl içinde ödememiz gereken dış borç 170 milyar dolar. Eskiden borcu borç ile çeviriyorduk. 
 
Şimdi yeni borç almamız zor.Turizmden para gelmiyor. İhracatta ise pazarlarımızı kaptırdık. Futbolda seyirci yok. BeiNsport yayın paraları da Katar’a gidiyor. TRT dizi, çizgi film ve spor yorumcularına ödeme yapmak için halkın cebinden TRT payını arttırmakdan baika çare yok.