1932 de Sovyetlerden ayrılmak isteyen Ukrayna’da 1932-33 yılları arasında “HOLODOMOR” adı verilen korkunç bir felaket yaşandı. Holodomor, Ukrayna halkına, komünist Stalin Rusya’sı tarafından yaşatılan suni açlık hadiselerine verilen bir isim. Holodomor olayları, milyonlarca insanın açlıktan öldüğü bir felaket olarak biliniyor. Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı açlık felaketi, Ukrayna’lıları yok etmeye yönelik Komünist Partisi Merkez Komitesi (Bolşevikler) Başkanı Josef Stalin rejiminin uyguladığı politikaların bir sonucuydu. Stalin rejiminin Ukrayna halkını açlıkla imtihan etmesinin en önemli nedeni, Ukrayna köylüsünün, Stalin’in karşı devrim olarak gördüğü kolektif çiftliklere karşı çıkmalarıydı. Ardından, komünizmin baskıcı karakteristiği gereği, bağımsız özel çiftlikler, kolhoz olarak adlandırılan devlet kamu çiftliklere dönüştürülmeye zorlandı. Josef Stalin’in kararına göre Ukrayna’nın açlık çeken bölgelerinde yaşayan köylülerin, Sovyetler Birliğinin diğer bölgelerine çıkmaları yasaktı. 1933 yılının Haziran ayında Ukrayna’da yaşanan açlık zirveye ulaştı ve istatistiklere göre Haziran ayında Ukrayna’da 1 milyondan fazla insan öldü.
Sovyet devleti hasattan sonra tarlalarda kalan çöpleri toplamayı bile ağır cezaya çarptırdı. "Beş Başaklar Yasası" ile 50.000'den fazla Ukraynalı yetişkin ve çocuk 5 ila 10 yıllık ağır çalışma cezasıyla yargılandı ve %3'ü kurşuna dizilerek öldürüldü.
Hayatta kalanlar, ağaç kabuğu, yumuşak ot kökü, saman, buğday samanı, çilek, kiraz yaprağı ve çam kozalaklarından yapılmış çorba yediklerini anlatır. Tüm tavuk, köpek ve kedi yenildi ve hala yürüyebilen aç köylüler yabani kuşları avlamaya çalıştı.
Çok sayıda anı yazarı genellikle nekrofaji (insan cesetlerinin parçalarını yemek) şeklini alan yamyamlığın yaygınlığını yazdı ancak polis yalnız birkaç düzine vaka kayda aldı. Bunların çoğunda aile üyeleri ya da başkaları tarafından öldürülen çocukların yenmesi söz konusuydu.
Holodomor soykırım olarak kabul ediliyor mu?
Stalin'in Ukraynalı köylüleri aç bırakması, Ukraynalı kültürel seçkinlere ve ulusalcı gördüğü ve batılı casuslar dediği siyasi sınıfa yönelik saldırısıyla eş gitti. Stalin diğer Sovyet liderlere “Ukrayna'yı kaybedebiliriz” bile dedi. Stalin'in tüm bu eylemleri Ukrayna ulusunun önemli bir bölümünün kasten öldürülmesi olan kapsamlı bir soykırımdı. Stalin'in hedefi yalnızca Ukraynalı bireylerin değil, bir kültürün ve bir ulusun yok edilmesiydi.
Ukraynalı entelektüellere yönelik devlet baskısı 1934'e dek devam etti, ardından 1930'ların sonlarında yine zirveye ulaştı. Özellikle çok sayıda Ukraynalı yazar vuruldu veya Gulag'a (zorunlu çalışma kampları) gönderildi ve birkaç yıl sonra orada idam edildi. Rusya'nın kuzeyindeki büyük Gulag hapishane adasının yakınında bulunan ölüm alanı Sandarmokh, Ukrayna kültürünün toplu mezarı kabul edilir.
Holodomor sırasında ölen Ukraynalıların sayısı milyonları geçtiğinde Sovyet yetkilileri polise ve doktorlara ölüm belgelerinde açlıktan bahsetmemelerini söyledi. Stalin Ukrayna'daki azalan nüfusu gizlemek 1937 nüfus sayımı sonuçlarını kaldırdı. Ölü sayısı sonraları Sovyet hükümetinin olayın izini sürmesi ve hem arşivler hem de modern demografik bilim araçları ile ortaya çıkarıldı.
Sovyet arşivlerinin açılmaması yüzünden, ölü sayısını kesin olarak belirleyebilecek araştırmalar günümüze kadar hâlâ yapılamamış olmasına karşın, Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülmektedir. Açlık ve işsizlik sebebiyle genellikle erkeklerin göç etmesiyle ülke nüfusu 10 yıl içerisinde 52 milyondan 42 milyona inmiş. Ukrayna'nın soykırım olarak adlandırdığı "Holodomor" olayını, yeryüzünde şu ana kadar tanıyan 26 ülke vardır. İspanya, Amerika, İtalya, Azerbeycan, Kanada, Polonya bunlardan bir kaçı.
İkinci bedel ÇERNOBİL nükleer santral faciası, 27 Nisan 1986 yılında nükleer santral patladı ve bütün radyasyon ülkeye yayıldı. Patlamadan 4 gün sonra, 01 Mayıs 1986 da işçiler bir Mayıs işçi bayram kutlaması yapmak için meydanlarda toplandı. Rusya radyasyon tehlikesinden Ukranya halkını haberdar etmedi halk bu tehlikeyi Norveç basınından öğrendi. Bugün Ukranya’da radyasyondan ölen ve tehlike altında olanların sayısı bilinmiyor. Tam sayı açıklanmamakla birlikte 1 milyondan fazla kişinin “triod” kanserden ya öldüğü ya da tedavi gördüğü belirtilmekte.
Kırım’ın Rusya tarafından işgaline sus payı olarak Rusya’nın Ukranya’ya sattığı doğal gazdan ton başına 100 dolar indirimden halkın haberi olmadı, indirim halkın ödemelerine yansıtılmadı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesince olimpiyat oyunlarına katkı olması bakımından stadyum yapılması için gönderilen para üst yönetimce hiç edildi. İstenen 2. para sonucu stadyum yapılabildi.
Parlemento milletvekillerinin şirket kurması ve/veya şirket hissedarı olması yasakken, Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç Kasım 2013’te yolsuzluk sebebiyle ülkeden kaçmadan önce karısının üzerine kayıtlı aşağıda resmi olan ROSHEN çukulata fabrikası bulunmaktaydı.
Üçüncü bedel ödeme de, Rusya’nın içinde bulunduğumz Şubat 2022 son günlerinde Ukranya’yı işgal ederek, batı yanlısı olmasınını cezalandırarak bedel ödetmeye devam etmesidir.
Erdil Ünsal
Ek. Rochen çukulatası