“Mesela dedik…”

Erdil Ünsal 18/09/2020 - 10:04:49

Akdeniz’in doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi bir bütündür. Doğu Akdeniz’de hak iddia edecek ülkelere kısaca bir bakalım. İsrail, KKTC-Kıbrıs, Lübnan, Arnavutluk, Bosna-Hersek , Mısır, Cezayir, Fas, Libya, Malta, Suriye, Tunus, Türkiye ve Yunanistan. Bir de bunların arasında bir zaman sömürgeci,  dominan olan batılı ülkeler de var. Fransa, İtalya, İngiltere gibi. Doğu Akdeniz’e kıyısı olan bu ülkeler bağımsız olsalar bile bir zamanlar sömürgesi olduğu batılı ülkelerin hala siyasi ve ekonomik etkisi altında olduğu bir gerçektir. Osmanlı nasıl K.Afrika ve , Ortadoğu’da 250 yıl dominan ülke olduysa, Fransa, Portekiz,İspanya ve İtalya’ Afrika ülkelerindeki yeraltı zenginliklerinin sömürülmesinden vazgeçmiş değildir.

Fıkrayı bilirsiniz. Karadeniz’den Boğaza bir büyük ahşap kalyon bir gemi girer. Gemi bir türlü doğru gitmez sağa sola yalılara iskelelere ha çarptı çarpacak bir seyir gösterir. Hemen çevredekiler ellerinde bulunan kayık, tekne, mavna ile bu kalyonun etrafa zarar vermesini önlemek bakımından kalyonun önünü keser ve durdururlar. Bakarlar içindeki kişilerin kimi yaralı, kimi baygın, kimi hareketsiz güvertede serili yatıyor. İçlerinden biri köşede inlemekte. Hemen onu doğrultup sorarlar,

“Hayrola ne oldu. Gemide arbede mi çıktı.?”

“Ah.. o.. bir sandık dolusu altın”

Bakarlar ortada altın dolusu sandığı bırakın sandığa benzer bir eşya göremezler.

“Hemşerim ortada sandık mandık yok. Ne oldu?”

“Mesela bulursak dedikti”

Doğu Akdeniz’de daha bulunmuş bir rezerv  yok. Türkiye’nin D. Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerle ya ekonomik, ya mezhepsel sorunu bulunurken. Arab’a tarih boyu güvenilmezlik duyulduğu bilinirken, içlerinden kendine yakın bulduğu Libya’ya uzun müddet ne kadar güvenecek. Diyelim, Türkiye 9. doğal gaz rezervini KKTC açıklarında  buldu. Şu sıralar bırakın Libya’nın şirin yüzünü.

1974  KKTC barış harekatı olduğunda,

”Buraya geldiğiniz iyi olmadı. Biz İngilizlerle geçinip gidiyorduk.” Daha düne kadar KKTC başkanı Akıncı, “Ne demek yavru vatan. Biz müstakil bir ülkeyiz.” dedikleri hatırlardadır.

Ortada, İsrail, Suriye ve Irak sorunu. iç politika, hukuk, kadına ve çocuğa şiddet, işsizlik, enflasyon ve dolar ve dış borç artışı varken, Türkiye’nin bulduğunu açıkladığı  8 adet doğalgaz rezervlerinin üretimine başladığını duyanınız göreniniz var mı?.  Doğu Akdeniz’de doğal gaz çıkaracak teknolojik ekipmana, bilgiye sahip Batı ülkeleri ile arası iyi mİ?

Bügün, Erzurum ilimizde yıllık ortalama güneşli gün sayısı, Almanya’dan daha fazla. Yılda ortalama 260 gün güneş gören bir ülkeye sahibiz. Doğalgaz gibi büyük maliyet ve teknoloji isteyen üretim alanlarına değil de, çok az ithal girdi ve az maliyet isteyen, Solar ve Rüzgar Enerjisine yatırım yapmayı düşünmeyişimizi anlamak mümkün değil. Yine de rastgele.