Zaman değişiyor koşullar değişiyor. Tarihte ordunun tümen tümen askerleri Afrika ve Asya’ya o kadar yola masraf edilir gönderlir ve o ülke ganimetlerine, yeraltı zenginliklerine, verimli topraklarına ulusal birikimine elde ne varsa askeri güç kullanarak el koyulurdu. Şimdi, gelişen digital teknolojik iletişim olanakları ile olduğun yerden bir Alo.. demekle müzayede salonundan tablo alır gibi yabancı ülke bankaları, holdingleri, tank palet, şeker fabrikaları, yeraltı zenginlikleri, spor kulüpleri para peşin kırmızı meşin, parası olan düdüğü çalar misali sana akar hale geldi.
Dünya’daki digital gelişme iletişim ağlarının yaygınlaşması ülkeler arası sermayenin el değiştirmesine katkısı büyük oldu
Ortadoğu Körfez ülkelerinin yükselen yıldızı Katar'ın, Ek tablo da görüldüğü gibi BAE-Birleşik Arap Emirliği, Bahreyn, S.Arabistan, Kuveyt ve İran’dan daha çok, Avrupa başta olmak üzere Afrika, Asya ve Avustralya kıtalarında, toplam 37 ülkede yatırımı bulunuyor. Ayrıca, Katar Yatırım Otoritesi (QIA), 2017 yılında dünyadaki yatırım fonları arasında ilk sırayı aldı. Şu anda dünyada 335 milyar dolarlık bir dış ülke yatırımına sahip. Yatırım konusunda daha çok Batı Avrupa ülkelerine yönelen
Körfez ülkesi Katar'ın İngiltere'de halen 40 milyar sterlinlik yatırımı var. Bunların arasında Londra'nın en ünlü yerlerinden Shard gökdeleni, Harrods mağazası, Savoy Oteli ve finans sektörünün taşındığı Canary Wharf bölgesinde hisseleri bulunuyor. Fransa'da 25 milyar dolar, Almanya'da 20 milyar dolar değerinde yatırımı var. Türkiye’de de, 20 milyar dolara yakın yatırım bulunmakta. Medyadan tekstile, bankacılık ve gayrimenkulden enerjiye Türkiye'de birçok sektöre yatırım yapan Katar’ın, son beş yılda Türkiye’deki yatırımları toplamda 5 milyar doları aştı. Katarlı yatırımcılar Digiturk ve Finansbank’ı satın aldı. Boyner’in de yüzde 30’una ortak oldu.
Katar, kendi için çalışan 380 ABD şirketi barındırıyor. Katar Yatırım Otoritesi (QIA),önümüzdeki beş yıl içinde ABD pazarı için yaklaşık 35 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca Asya pazarları, özellikle Hint ve Güneydoğu Asya pazarlarında yaklaşık 20 milyar yatırım hedeflendi. Çin pazarı için de yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım planı bulunuyor. Katar Hükümeti 1987 yılında keşfedilen zengin doğalgaz kaynaklarını etkin bir biçimde kullanarak gelir kaynaklarını artırmayı öngören bir politika uygulamaktadır. Doğalgaz ihracatı, Katar’ın toplam ihracatının %40’ına ulaşmıştır. Katar'ın 335 milyar dolarlık devlet varlık fonu olan Qatar Investment Authority'nin (QIA) başkanı, İngiltere'de Brexit sonrası fırsatlar bulunduğunu ve fonun altyapı, sağlık ve teknoloji alanlarıyla ilgilendiğini söyledi. İngiltere'nin sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının yüzde 90'ını karşılayan Katar, İngiliz ekonomisinin Brexit sürecinde ve sonrasında ekonomik bir düşüşe girme ihtimaline karşı destek olma isteminin ne getireceğini şimdiden tahmin etmek güç olmasa gerek. Altını olanın pardon petro doları olanın kaideyi koyduğu bir dünya zeminine ağırlığını koyan Katar Emirliği’nin dostluğuna hürmeten, İstanbul’da İstinye Bayırı’nın ismi Katar Bayırı olarak değiştirildi. Istanbul Sarıyer ilçe sınırları içinde kalan meşhur İstinye Bayırı Caddesi’nin ismi “Katar Bayırı Caddesi” oldu. 3,5 kilometre uzunluğunda İstanbul’un en önemli caddesinin ismi IBB Encümeninde uzun tartışmalar sonucu Katar Bayırı Caddesi olarak değiştirildi. Banga Bandhu Şeyh Muciburrahman Bulvarı, Simon nin Bolivar Bulvarı, Konrad Adenauer Caddesi, Mahat Magandi Caddesi, Can F. Kenedi Caddesi, Dö Gol Caddesi, Muhammed Ali Cinnah Caddesi gibi. ülkeler arasında kültürel ilişkilere yakın dostluklara etki yapması bakımından, o ilkenin önemli şahsiyetlerinin isminin karşılıklı olarak meydan, cadde ve sokaklara verilmesi olağandı. Bu tercihe bir ülke ismi dahil edildi Katar.
Katar, bölgenin en iyi ekonomik performans gösteren ülkesi haline gelmiştir. Doğalgazın dünya ekonomisinde giderek artan önemi, Katar’ın güçlü ekonomik kalkınma politikalarının başarısını arttıracaktır.Katar Hükümeti tarafından uygulanan ekonomik politikalar temel olarak,ülkenin zengin yeraltı kaynaklarının da yardımıyla hızlı bir kalkınma sürecini yakalamayı, dışa açık ve dünyaya entegre bir ekonomi yaratmayı, güçlü ve aktif bir özel sektör oluşturarak ekonomide kamu kesiminin baskın rolünü azaltmayı amaçladığı açıktır.