Günlük konuşmalarda;“Helal lokma yemiş”,”Helal süt emmiş.”, “Allah helalinden kazanç nasip etsin” bunlardan bazıları. Bir hizmet veya özverinin istenilerek yapıldığını ve takdir edildiğini göstermek için “Helal olsun” diyerek takdir belirtilir. “Helal” deyimi, bir iyi bir de kötü anlamda maymuncuk gibi çift kullanılması da adet halinde. Olumsuz bulduğumuz bir davranış karşısında,
“Helal olsun senden bunu beklemezdim” Allah’ı tanık tutarak bir şey bağışlanmadığında da, “Emeklerimi Allah indinde sana helal etmiyorum haram olsun” diyerek sitemini ifade edenlerin dolu olduğu bir ülkede yaşıyoruz.
“Emek ve zekâ olmayan iş helal olmaz.” F.R. Havergal
“Haram yemek kalbi öldürür helal lokma ise gönlü diriltir.
“A. Geylani “
Yazar D.Cücenoğlu bir yazısında yabancı misafire “helal” kelimesinin anlamını anlatmakta zorlandığından bahsetti. Hristiyan,Ortadoks kişiler bir şeyi işine geldiği gibi iki anlamda kullanmadığı için şaşırmaları normal. Nedir ya aklına geldiğinde yani işine nasıl geliyorsa “helal” kelimesini maymuncuk olarak kullan ve ileri sür ki inandırıcı ol. Çünkü bu kelimenin büyüsüne inanacak olan ikna olmaya hazır bir kitle var.
Esnafın biri mahallede deterjan ve tuvalet kağıdı pazarlaması yapıyor. bir koli tuvalet kağıdı torbası içinde toplam 60 adet tuvalet kağıdı var. Bir kolinin fiyatı 60.-tl. Bunu üçe bölmüş.”Üç al biri helal”sloganı ile halkı helal yoldan kazıklıyor. Bir kolideki 60 adet wc tuvalet kağıdını 3x20 paket haline geirip, 80.- tl fiyat koymuş.”Üç al biri helal”
kağıdının birinin bedava olduğunu duyanlar zokayı yutuyor.
Satan da alan da bu “helal” lafına ikna olmuş ki halkı kandırmak kolay oluyor. Koronavirüs yayılsa da donup kalsa da, RÜTK ün enflasyonun düştüğüne, pandemide ölümlerin, işsizliğin azaldığına, madenci ölümlerinin ve depremin bir kader olduğuna dair ölüden helalleşme istemek kadar soyut laflara, bazı kesim inanmaya devem ettikçe hiç bir şey kolay değişirileyemeyecek .