2007-2014 yılları arasında İsrail’in Cumhurbaşkanı olan Şimon Peres, 87 yaşına bastığında bir deriyle röportaj yapıyor. Kendisine ilk sorulan soru, yaşının görev gereklerini yerine getirmede bir sıkıntı yaratıp yaratmadığı şeklinde oluyor.
---Yaşımın 87 olması benim için kesinlikle bir sorun değil. Hiç kimseyi yaşıyla yargılayamazsınız. Yaşlı insanlar genç davranabilir, genç insanlar da eski kafalı olabilir. Bence bir kişiyi, kimliğindeki doğum tarihine bakarak değerlendiremezsiniz. İnsan için önemli olan vizyonu ve enerjisidir. İnsanı bunlarla değerlendirebiliriz.
Gelelim “defolu (!)” bizlere: Geçen seferki yazımı biraz esprili, biraz da kinayeli yazmıştım. Günlük program yapmalarını, kendileriyle dalga geçmelerini, zahmet olmazsa biraz da araştırma yapmalarını yazmıştım. Şimdi bu yaş grubundakileri sıkıntıya sokmadan geçmişte 80-90 yaşındaki kişilerin neler yaptığı konusunda ben bir araştırma yaptım. Onların sonuçlarını sizlerle paylaşayım:
80-90 yaş aralığındaki ünlüler
*Pablo Picasso (1881-1973), İspanya’nın kıyı kenti Malaga’da doğmuştur. 15 yaşında resim yapmaya başlayan Picasso, 90 yaşında bir, 91 yaşında dört tablo daha yaparak çalışmalarını tamamlamıştır.
*Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), ilk romanı “Werther’in Acılar”ından “Faust”a… Faust, gençlik, olgunluk ve yaşlılık dönemini kapsar. 60 yılını verdiği bu eserini 83 yaşında tamamlamıştır. Alman Romantizminin en güçlü seslerinden biri olduğu kadar dünya edebiyatı yaklaşımıyla kültür ve edebiyatın büyük çığır açanlarındandır.
*Giuseppe Verdi (1813-1901) Kuzey İtalya’daki La Roncole köyünde doğmuştur. 74 yaşındayken (1887 yılı) Otello’yu, 77 yaşında Falstaff’ı tamamlamıştır. 1895’te yaşlı müzisyenler için barınak olarak tasarladığı Casa di Riposo’yu 1899’da tamamlattı.
*Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564), İtalya’da Arezzo yakınlarındaki Caprese’de doğmuştur. İtalyan Rönesans dönemi ressam, heykeltıraş ve şairidir. 1560’ta tamamladığı San Giovanni dei Fiorentini, Sforza Şapeli, 1564’te tamamladığı Aziz Petrus Bazilikası ve 1565’te bitirdiği Porta Pia onun 80’li yaşlarda meydana getirdiği eserlerindendir.
*İngiliz düşünürü Thomas Hobbes (1588-1679), İngiltere’de Malmesburt-Wiltshire’de doğmuştur. Ünlü siyaset felsefecisidir. 84 yaşında Latince ve nazım olarak kendi yaşam öyküsünü kaleme almış, 87 yaşında Homeros’un çevirisini yapmıştır. 90 yaşını geçtikten sonra bile yazmıştır.
Yorumlama
Peki, bizler içeri tıkılırken bir şey üretiyor muyuz? Vücudu ve aklı dik ve dinç tutmanın sırları üzerine kafa yoruyor muyuz? Bu işin sırları; hayattan kopmamak, öğrenmeyi sürdürmek ve her yaşta hedefler koymak olmalı... Bu konuda ABD’li ünlü komedyen George Corlin’in ilginç önerileri var:
1.Zorunlu olmayan sayıları çöpe atın. Yaş, kilo, boy...
2.Sadece neşeli arkadaşlarınız olsun. Suratsız, negatif insanlara yaklaşmayın.
3.Öğrenmeyi sürdürün. El işleri, bilgisayar, bahçecilik. Beyniniz atıl kalmasın. Atıl kafa
iblisin tezgâhıdır. İblisin adı da, Alzheimer’dir.
4.Küçük şeylerden zevk almaya bakın.
5.Sık sık, uzun uzun ve var gücünüzle gülün.
6.Gözyaşları olacaktır. Katlanın, yas tutun, başka yaşantılara geçin.
7. Çevrenizi sevdiklerinizle doldurun. Aileniz, kedi, köpek, kuş, balık, müzik, bitkiler...
Ne olursa. Eviniz, sığınağınız olsun! Tadını çıkarın!
8. Sağlığınızın kıymetini bilin. İyiyse üstüne titreyin, bozuksa düzeltin. Siz kendiniz
düzeltemiyorsanız yardım isteyin.
9. Vicdan azabından uzak durun. Çarşı pazarda gezin, ülkenizi ve yabancı ülkeleri
dolaşın; ama sakın suçluluk ve pişmanlık duygusuna kapılmayın.
10. Sevdiğiniz insanlara, onları sevdiğinizi söyleyin. Her fırsatta sevdiğinizi hissettirin.
11. Hiç unutmayın ki yaşam, aldığınız soluklarla değil, soluk kesen anlarla ölçülür.
Son söz: karar sizin!