Böyle Giderse!

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 10/08/2024 - 09:32:02

Geçen hafta Muğla'ya, 2 gün önce de Milas'ın eski beldesi ve yeni mahallesi(!), sayfiye yeri olan Ören'e gittim. Dolmuşla giderken çevredeki manzarayı seyrettim. Çam ağaçlarını, ormanı, yemyeşil tarlaları, bağ ve bahçeleri görünce içim açıldı. Ama bir de geçen seneki büyük yangında yanan ağaçları ve Yeniköy, Kemerköy(Milas) ve Yatağan Termik Santraline kömür temin etmek için dağ ve tepelerde açılan havzaların oluşturduğu basamaklı devasa toprak kütleleri görünce içim acıdı. Bu yerlerde köyler, zeytinlikler, tarlalar ve evler vardı. Bu evlerin bacaları tütüyor ve insanları mutluydu.

       Termik santraller köyleri, ağaçları, ormanları, kaynak sularını, antik kentleri, dağları, üzerindeki tüm doğal güzellikleriyle yok etti...insanların umutlarını ve geleceklerini de mahvetti.

          *

       Muğla'nın % 65'ine, Milas'ın ise % 75'ine maden ruhsatı verilmiş.

       Bunun anlamı nedir?

Dünyanın eşsiz coğrafyasına ve doğal güzelliklerine sahip olan Muğla ve ilçeleri, bilhassa  Milas yok olacak. (!)

       Peki, neden yok olacak?

       Sadece birkaç şirketin sahipleri daha çok para kazansın diye?

       Ömrü en fazla 50-60 yıl olan termik santraller için; doğa, tarım, hayvancılık, turizm, ormanlar, endemik bitkiler, zeytin ağaçları, tarlalar, bağlar, bahçeler, yeraltı suları, köyler, insanlar ve binlerce yıllık antik şehirler  feda ediliyor.

          *

       Milas'ta 27 tane antik kentin olduğu belirtiliyor. Antik Karya Krallığı'na ve Menteşe Beyliği'ne başkentlik yapan Milas, tarih yönünden çok zengin.

- Avrupa Devletleri'nde 200 yıllık bir geçmişi olan bir ülke yaptığı müzelerle çok turist çekerken, niye Milas'ta bir arkeoloji ve zeytin müzesi yok?

- Milas'ta çevre düzenlemesi için çalışmaları olumlu buluyorum. Ancak Atapark'ın etrafında Milas'ın önemli değerlerini( ArkeologProf. Dr. Aşkıdil Akarca, Ressam Turan Erol, bestekar Nazmi Yükselen, Gravür ve Exlibris sanatçısı Ayşe Anıl ve diğerleri) tanıtan büstler yapılabilir.

- Labranda, Euromos(Selimiye), Heraklia(Bafa) Bargilya(Boğaziçi), Keramos(Ören), Hermias(Güllük)Antik kentlerine, Beçin Kalesi'ne Milas Belediyesi'nin tarihi tanıtım seferleri niye yapılmıyor? Haftada bir halk seferleri ücretsiz yapılabilir. Milaslı olup da bu Antik kentlerdeki tarihi eserleri görmeyen ve bilmeyen çok insan olduğunu düşünüyorum.

- Daha önce aktif olan, benim de tarihi ve kültürel miras çalışma grubu üyesi olduğum, Milas'ın tanıtımı için güzel projeler ürettiğimiz Milas Kent Konseyi niye aktif değil? Milas ve değerleri sözkonusu olduğunda siyasi ihtiraslar yok olmalı dır.

- Milas'ta tarım ve hayvancılığa destek için Milas Belediyesi tarafından köylülere destek verilmelidir.

-                               

       Milas'ın dağını, ovasını, sularını, köyleriyle birlikte yok etmek isteyen vahşi madenciliğe karşı hep birlikte mücadele edilmelidir.

 

          Böyle giderse çevremizde  ne dağ, ne ova, ne orman, ne ağaç, ne zeytin, ne yiyecek, ne de su kalacak!

 

       Doğaya yapılan bu vahşi saldırılar devam ederse;

cennet Muğla'mız, ilçeleri ve ülkemiz çöle dönecek...

       Bir yudum suya ve bir lokma yiyeceğe hasret kalacağız!.