Ortadoğu’ya barışı getirmek emperyalizmi evine döndürmek kadar zor bir duruma geldi.Barış, bu zamana kadar ha geldi..ha gelecek şeklinde bir ümit taşıyordu. Suriye’de savaş bitmiş. IŞİD tasfiye edilmiş görünüyordu. Ne olduysa Trump güneş batmadan ortalığı daha da karanlığa döndürdü. Araplar da Doğu Kudüs'ü ileride kurulması muhtemel Filistin devletinin başkenti olarak kabul ediyor ve görüyorlardı. Kudüs'te yaklaşık 850 bin kişi olan toplam nüfusun yüzde 61'ini oluşturan Yahudiler, Filistin topraklarında yerleşim yerlerini kafalarına göre işgalle nüfuslarını daha da arttırdılar.,İsrail devletine ait meclis, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar gibi resmi kurumlar Kudüs'te yer alırken, Ortadoğu’da başta BM olmak üzere AB üye ülkeleri barış yanlısı imış gibi yapar gibi görünerek İsrail'in haksız işgallerine zımmen olur verdiler. Trump, Kudüs kararı ile zaten savaş içerisinde olan Arap’ları değil, Batı ülkelerini zora soktu.
Trump anti-İslamcı olduğunu 7 Arap ülkesi vatandaşına ABD ye girmelerini yasaklaması ile ne yapacağı sinyalini vermişti. Trump’un “Arap-İsrail”, “İslam Yahudi” savaşını kendi çizgisine çekerek Ortadoğu’yu daha da yakacak benzini alev üzerine dökülmesi kararını, ABD halkına ve Senatosuna danışarak değil birden emri vaki yaparak aldığını sanıyorum. AB başkentlerinde IŞİD terörünün birileri tarafından muhtemelen tekrar kışkırtılacak olma tehlikesi mevcut. AB ye üye ülkelerinin devam mı tamam mı kararsızlığını yaşadıkları şu sıralar,İslamofobi terörizminin AB ülkelerin ekonomik ve sosyal refahlarını daha da tehdit etmesi beklenmektedir.
ABD, İsrail yanında Filistin’e uyguladığı çifte standardı, ayrımcılığı mega çifte standarda yani, turuncu alarma dönüştürmesi, İsrail’i Ortadoğu’da daha da ateşe atma anlamına gelmektedir. Bütçesinin 4/3 ü ABD tarafından karşılanan BM-Birleşmiş Milletlerin konuyu yine kınama mesajları ile geçiştireceği kesin. İsrail’in Filistin topraklarında istediği yeri işgal etmesine ses çıkarmayan Telaviv’de b.elçiliği olan ülkeler bakalım ne ses çıkaracak? Gene ABD ye uyum rolüne devam mı edecekler. Batılı ülkeler, hiç olmazsa ABD ve BM dışında bir araya gelerek Ortadoğu’da barışı sağlamalılar ki, ateş kendilerini de daha da sarmasın.
Ortadoğu’da Suudi Arabistan-Mısır ekseniyle, İran-Katar-Yemen ekseni üstünden gelişen girişimlerin; Suriye, Irak sorunu uzlaşmaya yakın iken, Trump’ın bu kararının altında yatanın Ortadoğu’ya barış getirmek bakımından,Soçi’de Rusya-İran-Türkiye yakınlaşmasını Suudi Arabistan’ın onayını alarak bozmaya kalkması olabilir mi?
Suudi Arabistan’ın Ortadoğu’nun ve İslam aleminin Sunni lideri kalesi olarak ABD ve İsrail’i yanına alarak. Rusya-İran arka planda Çin ve muhalif diğer Körfez ülkelerine bana bakın ABD den 300 milyarlık silahı boşuna almadım ayağınızı dikkatli atın girişimi mı Trump’a Kudüs’e b.elçiliğini taşıma kararı şu sıralar aldırdı dersiniz.
Erdoğan’nın girişimi ile bugüne kadar aralarında ittifak olmamış her toplantılarından “anlaşmamakta anlaşma” kararı alarak dağılan İslam Ülkeleri toplantısından yine yaptırım değil kınama kararı çıkacaktır.