Leleg Yolu turizme kazandırılıyor

Yarımada Gazetesi 24/02/2021 - 08:25:47 Bu haber 6407 kere okundu
Leleg Yolu turizme kazandırılıyor

Muğla’da turizm sezonunun 12 aya çıkarılması çalışmaları her geçen gün hızlanıyor. Pandemi süreci ile birlikte doğa turizmi ön plana çıkmaya başladı. Bu kapsamda Muğla Valiliği koordinasyonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışmalara hız verdi.
 
Turizm sezonunun uzatılması ve nihai olarak turizmin 12 aya yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Likya ve Karia medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Muğla’da, turizm sektörü çalışmalarıyla tespit edilen turizme arz olunabilecek trekking / doğa yürüyüşleri güzergahları bulunmakta olup, bu güzergahların turistik ürün haline getirilmesi için Valilik koordinasyonunda çalışmalar başlamıştır.  
 
Çalışmalar kapsamında, yürüyüş güzergahlarından biri olan Bodrum Yarımadasında yer alan 88 km. uzunluğundaki yan yollarıyla birlikte 185 km. ye kadar uzayan Leleg Yolunda, Bodrum Kaymakamı Bekir Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, İl Müdür Yardımcısı Filiz Karacaağaç, Bodrum Müze Müdürü Hüseyin Toprak, Bodrum TÜRSAB Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum TÜRSAB Gençlik, Doğa ve Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir’in katılımıyla incelemeler yapıldı.
 
Leleg Yolu Etrim Mahallesinden başlayarak, Kerimoğlu Evi,  bir Leleg yerleşimi olan Thiengela antik kenti, Kaplan Mağarası, Yine bir Leleg Yerleşimi olan antik Syengela antik yerleşimi ve arkeolojik kazıların devam ettiği Pedasa Antik Kentiyle devam etmektedir. 
 
Pedasa, antik kaynaklarda adı geçen ve yazılı belgelerde Karların atası olarak gösterilen Leleg uygarlığına ait kalıntıları barındırmaktadır. Pedasa kazı araştırmaları Leleglere ait bugüne kadar pek çok bilinmeyeni aydınlatacak verilere ulaşılmasına yardımcı olmuştur. Bu veriler sayesinde yarımada ve Karya’nın en eski halkı olan Leleglerin kültür ve yaşama gelenekleri ve ölü ve tanrı inançları ile Anadolu kültürlerinin uzantısı olduğu kesinlik kazanmıştır.  Kent arkeolojik kalıntılarının zenginliği ve iyi korunmuşluğu yanında korunmuş doğası ve arkeoloji dostlarının yanında doğaseverlerinde ilgi alanı olmuştur. Bu özellikleri nedeni ile Pedasa Leleg Yolunun en önemli mola noktasıdır.  
 
Bodrum Yarımadasındaki Leleg Yolu’nun turistik ürün haline getirilmesi çalışmalarına hız kazandırılmasının yanında diğer yürüyüş rotalarının da nitelikli olarak turizme hizmet edebilmesi yönünde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, STK ve sektör temsilcilikleri işbirliği ve koordinasyonu kapsamında çalışmalar yapılmaktadır.
 
 

Yorum