Yerel Seçimler, Siyaset ve Stratejik İletişimin Önemi (1)

Erhan Ayaz 26/02/2019 - 08:10:50

Günümüzde siyaset sosyolojisi artık çok farklı. Önceki kalıplaşmış doğruların çok çabuk sorgulanır bir hal alabildiği, fazlaca dinamik, bu dinamikliğin getirdiği şekilde de fazlaca reaksiyoner. Kısaca siyasetin de “müesses nizamı” değişiyor ve bu değişime ayak uydurabilmenin yolu da bilimden geçiyor. Yerel siyasetin küçük bir meselesi yâda uluslararası ilişkileri ilgilendiren çok can alıcı bir sorunu olsun, doğru iletişim kanalları oluşturamazsanız bugünün sosyolojisi içerisinde kendinizi bir krizin içerisinde bulabilirsiniz. Diyelim bu krizin içinde atmış olduğunuz doğru adımlara rağmen şartların elinizde olmaması nedeniyle düştünüz, sizi yeniden kurtaracak olan doğru iletişim kanallarını bilimsel bir stratejiyle oluşturmaktan geçer.
 
Siyaset içinde birçok farklı disiplini barındırıyor ve artık günümüz tüketim toplumu içerisinde her şeyi hızlıca yaşadığımız gibi atılan herhangi bir stratejik olmayan hamlenin neticesinde daha büyük bir sorunla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bugünün siyaseti içerisinde en yerelinden, en geneline tüm siyasetçilerin ve siyasi hareketlerin dikkatlice değerlendirmesi gereken Siyasal İletişimin alt disiplinlerin biri olan  “Stratejik İletişim”  kanallarını bilimsel metotlarıyla uygulamak her türlü siyaset için olmazsa olmazdır. Günümüzde siyaset “bizim oğlan çok akıllı”, “yılların politikacısı”, “dedesi de pek yaman adamdı”, “zehir gibi çocuk” gibi söylemlerle ya da şehirde üzerinde hoparlörler olan araçları gezdirerek yapılamayacak kadar çok farklı dinamiklere sahip. “Stratejik İletişim”, “Kamu Diplomasisi”, “Algı Yönetimi” gibi günümüz siyaseti için çok önemli alanlardan faydalanarak kampanya stratejileri geliştirmek tüm adaylara sahada olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. 
 
Bölgemiz için önemli vaatleri olan tüm adaylarımızın bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu kampanyalarını takip edebildiğim kadarıyla yukarıda bahsettiğim alanlardan şu an için beslenememiş durumdalar. Üstelik bazı afiş, görsel çalışmalar, seçilen sloganlar maalesef çok sorunlu durumdalar ve hiçbir şekilde iletişim desteği alınmadan hazırlandıkları çok açık. Siyaset algı yönetmektir ve doğru iletişim stratejilerini oluşturamazsanız oluşan algı sizi yönetir.
 
Artık siyaset monolog bir yapıda değil ve tüm siyasetçilerin söylem ve eylemleri diyalektik olarak fazlaca sorgulanmaktadır. Bu bilinçle öngörülebilir siyasi adımlar atmanın yolu da doğru stratejiden geçmektedir. Yaklaşık 5 yıldır yerel gazetelerde sizlerle fikirlerimi paylaşmaktayım sanırım yerel siyasetle ilgili yazım yok denecek kadar azdır. Bu haftaya nasip oldu. Seçime kadar siyasal iletişim metotlarıyla ilgili yazılar kaleme almayı planlıyorum, umarım ki yerel siyasetimize naçizane katkıları olur. Stratejik İletişim, Kamu Diplomasisi ve Algı Yönetimi gibi alanlarda akademik olarak birçok üst düzey kamu kurum ve kuruluşlara verdiğimiz eğitimlerden aldığımız geri dönüşler hep çok olumlu oldu. Üst düzey siyaset yapıcıları, bürokratlar, karar alıcılar gibi katılımcılar stratejik iletişim hamlelerindeki bilimsel bakış açısının gerekliliğinin farkına vardılar. 
 
Bu tecrübeyle naçizane seçime kadar bu konu üzerinde duracağım. Bu yazı serisinin sonunda izlediğiniz filmleri, okuduğunuz gazete başlıklarını ya da siyasilerin söylemlerini analiz ederken sahip olduğunuz bakış açısına olumlu katkıları olmasını temenni eder, önümüzdeki seçimlerde tüm adaylarımıza kampanyalarında başarılar dilerim.