“Tasarrufları ABD eline geçen diktatörler”

Erdil Ünsal 19/03/2018 - 08:40:01

Burada bahse konu, alınteri  birikimlerini yurtdışına tasarruf amacı ile çıkaran çoğu 3. Dünya ülkesi diktatörlerinin  tek müşterek özelliği, iktidardan düştükten  ve/veya öldükten sonra batı ülke bankalarına Man ada, Lihtenstein gibi nüfusundan fazla  offshore posta kutusu olan  ülkelerde bulunan tahvil, hisse senedi, tasarruf mevduatlarını, altın ve kıymetli eşyalarının  ABD ce bloke edilmesi. İnsan her kirli çıkı iş içersinde bulunan ABD li CIA nın halkın oylarını manüpile ederek 3. Dünya ülkesi lider kişilerini iktidara getirerek, diktatörleşmelerini sağladığı bilinmektedir. 3 ay içerisinde, Libya, Tunus, Mısır vve Sudan gibi ülkelerde “Arap Bahar”ı adı altında halkı kısa sürede iktidara karşı ayaklanmasını manüple ettiği bilinmektedir. ABD, Ortadoğuda Sunni-Şhi ayrımcılığı güden ülke insanlarını aymazlığından faydalanarak kendi askerini kullanmadan Müslümanı müslümana kırdırmayı başardığınıgün ve gün ortada. Nasılsa bu ülke diktatörleri yolsuzluk yapmadan duramıyacaklar. Ses etme karışma sonunda offshore hesaplarını bloke et. Gelirini daha da arttırma da parmağını oynatmadan para kazan.

Dönem dönem her demokratik seçimde halkın en az yüzde 60 -90 oranında oyunu alan ve en uzun görevde  kalan  3.dünya ülke diktatörlerine bir bakalım.

-42 yıllık yönetimi döneminde Kaddafi’nin yaklaşık 75 milyar dolarlık bir tasarrufa sahip olduğu ortaya çıktı. Muammer Kaddafi,  mal varlığı dondurulduğu zaman dünya orta çaplı bir şok yaşadı. ABD Kaddafi ailesinin 30 milyar dolar değerindeki yatırımlarını bloke etti, Kanada 2,4 milyar dolar, Avusturya 1,7 milyar dolar ve İngiltere 1 milyar doları dondurdu. Aynı dönemde Libya 100.000 km yol yaptı.Halk bedava tedavi oldu. Halk işsizlik maaşı aldı.Türkiye’ye bile maddi yardımı oldu..Kaddafinin ülke dışına kaçırdığın 10 milyar dolarının kayıp olduğu açıklandı.

-Ali Bongo Ondimba 500.000 nüfuslu küçük bir diktatörlük olan Gabon’u 37 yıldır 1979 yılından beri kesintisiz yönetiyor. Ondimba’nın Gabon’un toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 25’ini kendi yurtdışı tasarruf mevduatında tuttuğu iddia ediliyor.

-Suharto, 31 yıl boyunca milli iradenin temsilcisi, Endonezya oy sandıkların mutlak hakimi adeta bir dünya lideri.

-Teodoro Obiang Ngueme Mbasogo ,dünyadaki diğer diktatörlere örnek olabilecek bir söyleme sahip. Mbasogo’ya göre “kendisi herhangi bir insanı sadece dileyerek öldürebilir, kendisinden hesap sorulamaz ve bu yüzden cehenneme gitmez.” Tanrıyla doğrudan ve sürekli bir iletişime sahip olduğunu iddia eden Mbasogo’nun yönetimindeki Ekvatoral Gine. Mbasogo ayrıca, Ekvatoral Gine’de yoksulluk diye bir şey olmadığını da bellirtiyor “sadece halk bu şekilde yaşamaya alışmış” yani kültürel bir durum.

-Zeynel Abidin Bin Ali, Tunus’ta 25 yıl görevde kaldı. Her katıldığı seçimde yüzde 90’ın üzerinde oy aldı. Sandıklar Bin Ali aşkıyla çoştu, milli iradenin desteğiyle tekrar tekrar iktidara geldi.

Yemen’de Ali Abdullah Saleh, ülkesini yaklaşık 30 yıl boyunca kesintisiz yöneten Saleh, 32 milyar dolarlık bir offshore tasarruf mevduatına  sahip.

-Robert Mugabe, son seçimlerde yüzde 61 gibi imrenilecek bir oy oranına kavuşan Zimbabve milli iradesinin temsilcisi, bürokratik vesayet odaklarının düşmanı. Hayatını Zimbabve milletine adamış bağımsızlık kahramanı Mugabe, aynı zamanda 1 milyondan fazla ölüye oy kullandırabilme becerisini göstermiş, Böylece sandığa sadece bu dünyada değil öte dünyada da sahip çıkmış örnek bir lider. Biri 135 yaşında olmak üzere yüz yaşın üstünde toplam 109 bin kişinin kendisine duyduğu aşkla sandıkları patlattığını “Sağlam irade”ile halkın tevvecüğüne  mashar olduğu söyleniyor. Mugabe’nin 5- 10 milyar dolar bir tasarruf mevvduatına sahip olduğu biliniyor.

-Ali Abdullah Saleh, ülkesini yaklaşık 30 yıl boyunca kesintisiz yöneten Saleh, 32 milyar dolarlık bir tasarruf mevduatına sahip. Bu dönemde Yemen’i çağ atladığını söylemekte bir beis yok. Yönetimi altında Yemen’de sabit hat sayısı 1000’li rakamlardan 1 milyon 100 binlere, cep telefonu ise 0’dan 13,9 milyon kullanıcıya ulaştı. İktidara geldiğinde internet kullanıcısı hiç yoktu, sayesinde 2,5 milyon Yemenli internet erişimine kavuştu. Çıkartılan bir yasa gereği kendisinin yaşam boyu dokunulmazlığı var ve işlediği suçlar nedeniyle sorgulanamıyorToplam 40 havalimanı, 65.000 km yol yaptı. İstikrar sürdü, Yemen büyüdü derken S.Arabistan başarısını kıskandı ve savaş çıkardı.

-Hüsnü Mübarek 30 yıl boyunca Mısır’ı yönetti. Yeri geldikçe çeşmeler, camiiler, yollar, okullar yaptı. Halkın yüzde 88’inin oyunu alan Mübarek de halkın bu teveccühünü karşılıksız bırakmadı.Ülkesini dış güç saldırısında  korumak bakımından 70 milyar dolarlık imrenilecek bir tasarruf mevduatını yurtdışı bankalarda tutma akıllığını gösterdi.. Tahrir, Mahrir , İskenderiye –Kahire diye canla başla çalışırken i bir baktı adamcağız, iç ve dış odakların ortak bir yapılanmasıyla darbeyi yedi.

Erdil Ünsal