“Şeytan izi sürme”

Erdil Ünsal 07/08/2019 - 08:34:03

Çocukluğumuzda seyrettiğimiz Vahşi Batı “Wild West” Amerikan Hollywood kovboy filimleri hep vurdulu kırdılı senaryolarla “36 kısım birden “denilen kesintisiz devamlı gösterimlerle haydutların posta arabasını soymaları ve kasabanın tek bankasının içini boşaltmaları üzerine soygun ve öldürme sahneleri perdede izlenirdi. Bir de o bölgenin en ünlü iş adamının halkın arazisini elinden almasına maaşa bağladığı kasaba şerifinin yardımcı olması başlıca film konularıydı. Vahşi Batı’nın şerifi bölgenin  Ağa’sı idi. İstediklerine, sevdiklerine iş bulur, hastalandığında yardımcı olurdu. Texsas Valisi sembolik kalıyordu.
 
 “İl in en büyük mülki amiri Emniyet Müdürü”
 
Hatırlayınız, Ordu’nun Aybastı İlçesi Perşembe Yaylası şenlik alanındaki protokol tribününde yer düzeni konusunda kavga çıktı. Ordu Emniyet Müdürü Suat Çelik, protokolde kendi adı yazılmayan bir koltuğa oturunca, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz müdahalede bulundu. Müdür Çelik ve Başkan Yılmaz arasında tartışma yaşanırken, Büyükşehir Belediyesi zabıtaları ve Emniyet Müdürü korumaları da tartışmaya karışınca arbede çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da ezilme tehlikesi geçirdiği kavgada, komandolar ve korumaların erken müdahalesi olayları yatıştırdı. Bakan Numan Kurtulmuş, Vali Seddar Yavuz ve Emniyet Müdürü Suat Çelik yoğun güvenlik önlemi altında, şenlik alanını terk etti.
 
Zamanın yolsuzluk yapan Gümrük Bakanı T.Nataracı Yüce Divan’da yargılandı 13 yıl cezasını tam teşekküllü mahpus odasında geçirdi. Çıktı. Trabzon-GS futbol maçını şeref tribününden seyretti. Istanbul’a dönüşte VIP salondan giriş yaptı.Halk Bankası yosuzluğundan 6 suçtan 5 inde suçlu bulunan Gn.Md. Yrd.sı Hakan Attila ABD de 28 ay hapis yattı.Yurda dönüşünde VIP salondan giriş yaptı.
 
Ülkemizin o kadar çivisini çıkardıklarını bir ilin eski başsavcısı olan arkadaşımın anlattığı bir olayını hatırlattı.
 
“…, ben bir savcı olarak oğluma iş bulmak için Emniyet Müdüründen yardımcı olmasını istedim. Emniyet müdürü bizim ilde vali ve AKP il başkanından daha üst rütbede. Emniyet Müdüründen gazino, şirket ve fabrika müdürleri validen daha çok korkmaktalar. Emniyet Müdürü her an bir valilik izni olmadan bir arama için baskı uyguluyor ve il e diğer 2 üst düzey görevlilerinden daha hakim. Oğluma Vali ve AKP il başkanı değil, Emniyet Müdürü iş buldu. Peki vali ne yapıyor soruma, ‘Ankara’dan gelen Türk büyüklerini ağırlama ve karşılama işi ile meşgul’…”
 
Bizde de, ABD Marshall yardımı ile hemen yabancı mala düşkünlükle devletin hiyerarşik düzeni de bozuldu.
 
Diyeceğim o ki, ABD daha 1950 lerde vizyona soktuğu Hollywood kovboy filimleri ile zamanımıza ölümlere hazır olun haberi gönderme peşindeymiş. Öyle ki, ABD ye yaranmak için Kore’ye asker gönderdik şehit verdik. Vietnam işgali, Irak ve Suriye’yi karıştırması, S.Arabistan’a silah satarak Yemen ve Sudan’da Sunni mezhebinden olmayanlara ölüm tacirliği yapması. Venezüella’nın aynen Irak gibi petrol rezervlerine el koymaya kalkması. İran’nın nükleer santral projesini önleme, Irak’ın petrol rezervlerine el koymak için uydurduğu düzmece gerekçelerin bir benzerini İran için tezgahlama düşüncesinde. ABD, İran’nın nükleer enerji iyileştirmesi çalışmasını Israil için kullanacağı endişesi  ile  saldırmayı düşündüğü kesin. Smith Wesson silahı ve altını çok olan kaide koyan bir ABD var. ABD nin İran’a saldırma senaryosu şöyle:
 
“11 eylül İkiz Kulelerin inşaat alanında ahşap gemi enkazı bulunmuş. Bu enkaz gemi kalıntısının İran a ait olduğu anlaşılmış. İran'ın denizden yapacağı bir saldırı için yerin altına gizlediği gemiyi bahane edip, ABD’ ye saldırması tehlikesi varmış. Bak sen. Olmaz olmaz ABD bu  Irak ta öyle olmadı mı ? ". 
 
Devletlerin geçerliliği bu kurmaca savaşlara bağlıdır.1950 lerden bu yana izlediğimiz kovboy filimlerinin değişik sunumları.Mickey Spillane, Sherlock Holmes, Alfred Hitchkok, Hercule Poirot,Father Brown gibi katilleri bulma dizilerini seyretme,cinayet filim ve kitaplarını okumanın  insanın iyilikten  çok  öldürme güdüsünün baskı altında tutulmakta olduğunu düşündürmektedir.
 
·aşk
 
·öç alma
 
·anne ve/veya halasını sigorta parasına göz koyma
 
·kıskançlık
 
·benden senden ayırımı sebebiyle öldürmeleri unutmamak gerekir.
 
Geriye, iklim değişikliği için başımıza gelecek toplu ölümleri düşünecek bir durum kalmıyor. Polisiye romanlarda katil sonunda ortaya çıkmakta. Ama ülkelerin mezhepsel ayrımla öldürme ve hakim ekonomiye sahip ülkelerin ticari ambargo ile diğer ülkeyi katlinin faili hala bulunamıyor. İçeriğine baktığınızda zamanımızda gelişen olaylarla vahşi kapitalizmin Hollywood filmlerindeki olaylardan bir fark bulunmadığını görüyoruz. Şikayet ediyoruz ama sistemi değiştirecek daha adil ve insancıl olan idarelerin kurulmadığına kurulamadığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla, öldürme ağırlıklı progranlanmış bir gezegende  umud bir ütopya olarak kalıyor.
 
“Bu dünya bir cehennem iken öteki dünyada cehenneme gitmek ne ola ki” der bir düşünür.