Rusya-Ukrayna Savaşının Kazananı: Silah ve Savunma Sanayi Şirketleri

Erhan Ayaz 27/04/2022 - 09:06:18

Rusya-Ukrayna Savaşının Kazananı: Silah ve Savunma Sanayi Şirketleri
 
Putin’in öngörüsüz şekilde başlattığı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta hangi tarafın savaşı kazandığı veya kazanıyor olduğu konusunda birçok farklı görüş mevcut. 
Rus ordularının başta Kiev olmak üzere Kuzey Ukrayna’dan çekilmesi ve güney bölgelerinde yoğunlaşması, yaşadığı ağır kayıplar ve bölgeden gelen görüntüler neticesinde Ukrayna’nın kısıtlı kapasitesine rağmen savaşta daha başarılı olduğu yönünde bir hakim görüş mevcut. Madalyonun diğer tarafından bakınca Rusya’nın ağır bombardımanları neticesinde Ukrayna kentlerinde yaşanan ağır kayıplar, kullanılamaz hale gelen stratejik noktalar ve güneyde kaybedilen topraklar da Rusya’nın da bahsedildiği kadar başarısız olmadığı yönünde görüşler de var. Ancak her iki durum özelinde savaşın kesin kazananının silah ve savunma sanayi şirketleri olduğu çok net. 
Dünyanın en büyük savunma sanayi firmaları cirolarını sizlerle paylaşıyorum (milyar $):
 
1.Lockheed Martin 67
2.Raytheon 64
3.Boeing 32.1
4.Northrop 30.4
5.General Dynamics 25.8
6.BAE Systems 24
7.Norinco 17.9
8.AVIC 17
9.CETC 14.6
10.L3Harris 14.2
 
Özellikle ilk 3’te yer alan ABD merkezli şirketlerin Ukrayna ordusu tarafından kullanılan birçok mühimmatın üreticisi olması nedeniyle geçtiğimiz yıl cirolarından çok ciddi artışlar yaşandı. Tanesi 200 bin dolar civarı olan ve Ruslara büyük kayıplar yaşatan Javelin tanksavar füzelerinin üreticisi Locheed Martin ile Raytheon tarafından üretilen Stinger uçaksavar füzeleri için ABD yönetimi 340 milyon dolarlık yeni sipariş verdi. Kaba bir hesapla her ay 1000 Stinger ile 1000 Javalin füzeleri Ukrayna savaşın için bölgeye gönderilirse her iki şirketin kasasına 1 milyar dolar ile 2 milyar dolar gelir getirecek. 
 
Kuşkusuz şirketlerin gelir artışı sadece Ukrayna-Rusya savaşından ibaret değil. Rusya’nın bu cüretkar saldırısı genel uluslararası ilişkiler düzenini daha fazla güvenlikçi politika tercihlerine yöneltti. ABD Başkanı Biden 782 milyar dolarlık savunma harcamasını onayladı ki bu rakam daha önceki talebinden 30 milyar dolar daha fazla. Almanya, yine Lockheed Martin ile 4 milyar euroluk F-35 alımı anlaşmasında imza aşamasına geldi. Almanya savaş başladıktan sonra savunma bütçesinde 100 milyar Euro değerinde bir artışa gideceğini açıkladı. Alman silah üreticisi Rheinmetall, satışlarının bu yıl % 20 oranında artmasını bekleniyor. Yeniden seçilen Fransa Cumhurbaşkanı da Emmanuel Macron da 45 milyar dolarlık askeri harcama rakamı ile bu trendi takip ediyor. Ukrayna savaşının ilk gününde İsrailli Elbit Systems şirketinin hisseleri % 18 artı. Bizden bir örnek ise “Bayraktar TB2” oldu. Diğer İHA ve SİHA’lar göre daha makul fiyatlarda olmasına rağmen operasyonel başarısı çok yüksek olan TB2’lerden Ukrayna’nın 50 adet aldığı tahmin ediliyor. Bu ve benzeri örnekleri çoğaltmak mümkün. Çeşitli vesilelerle Rusya – Ukrayna savaşının kazananı kim olduğu orusuna muhatap olduğumda, yukarıdaki gerçeklerden dolayı “silah ve savunma sanayi şirketleri savaşı kazandı” diyorum.