MİLAS’TA İZ BIRAKANLAR DR. METE ERSOY

Nevzat Çağlar Tüfekçi 15/08/2017 - 09:06:47

Dr. Mete Ersoy’u, 27.7.2017 tarihinde kaybettik(Doğumu: 13.04.1934). Milaslı olmamasına rağmen, bir şekilde Milas’la gönül bağı kurmuş, eğitim alanında Milas’a önemli hizmetlerde bulunmuştur. Tüm varını yoğunu Milas’ta, kendi adını taşıyan okulların yapımında harcadı. Zenginleri çok olan Milas’ta, bir Milaslının yapamadığını yaptı, Milas’a yeni okullar kazandırdı. Yaptırdığı okullar: Havva Ersoy Anaokulu, kendi adını taşıyan İlköğretim okulu, Anadolu Lisesi ve spor salonu. Sabahattin Akyüz Fen Lisesinin inşaatının tamamlanılmasına yardım etti. 2010 yılında Muğla Valiliğinin önerisiyle, TBMM üstün hizmet ve onur ödülüne layık görüldü.
 
Dr. Ersoy, Milas’a kazandırdıklarıyla, Milas’ta iz bırakan kişilerden birisi oldu. Işıklar içinde uyu Dr. Mete Ersoy, unutulmayacaksınız!.. 
 
Yeni oluşturmaya başladığım Milas kent kimliği sitesi “milas.org.tr”de, Milas’ta iz bırakanlar içinde yerini alacak... İşte kendi ağzından özyaşamı:
 
 ***
13.04.1934 tarihinde İzmir´de doğdum. Babam subay, annem ev hanımıydı. Orta, Lise (Karataş Lisesi) ve Yüksek öğrenimimi İstanbul´da yaptım. İstanbul Tıp fakültesini bitirdikten sonra, aynı fakültede Mikrobiyoloji ihtisasımı tamamlayarak, mütehassıs oldum. Askerlik görevimi İstanbul Haydarpaşa Askeri Hastanesinde yaptım. Askerlik görevinden sonra, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinin Mikrobiyoloji Laboratuarını kurdum ve beş yıl yönettim”.
 
1966 yılında, “Ersoy Tıbbi Tahliller Laboratuarı” adıyla özel laboratuarı açtım.  Ersoy Laboratuarı, İstanbul ve Türkiye genelinde büyük başarı sağladı. Zamanın en tanınmış Laboratuarı oldu. 26 yıl geniş bir mütehassıs ve teknisyen kadrosuyla Ersoy Laboratuarını yönettim. 1992 yılı temmuzunda, biraz dinlenebilmek ve başka hobilere zaman ayırabilmek düşüncesiyle, laboratuarı kapattım. Laboratuarın eşyalarını dernek ve okullara, bütün tıbbi alet ve malzemelerini ise Milas Devlet Hastanesi laboratuarlarına bağışladım.
 
Üniversite ve Ersoy Laboratuarlarındaki çalışmalarım sırasında 15 adet mesleki çalışmam yayınlandı. Ayrıca birçok gazete ve dergide şiir, makale ve seyahat yazılarım çıktı. Şiir yazmak, ağaçtan el işleri koleksiyonu yapmak ve seyahat etmek, beni mutlu kılan uğraşlardı. Fakir insanlara yardımı çok seviyor ve onlara çocukluğumdan beri özel bir ilgi duyuyordum.
 
Hayat boyu bütün mutsuzluklarım; çok sevdiğim ülkemden kaynaklandı. Bu kadar güzel, sonsuz imkânları, iyi insanları olan, büyük medeniyetlerin beşiği, bu eşsiz ülkenin, geri ve fakir bıraktırılması; en büyük üzüntü kaynağım oldu. Ülkemde onca yoksulluk varken, kendimi mutlu olmağa layık göremedim.
 
Meslek hayatım boyunca birçok okula, çeşitli yardımlarda bulundum. Çeşitli sosyal dernek ve hastanelere, alet ve eşya alabilmeleri için yardım ettim. Bunlardan, mutluluk duydum.
Bugün Milas Hayıtlı Mahallesinde yaptırılan Dr. Mete Ersoy İlköğretim okulunun devamı olan, Dr. Mete Ersoy (Anadolu)Lisesinin yapımı için çalışmalar başladı. (..)Sevgili Milaslılara şunu bildirmek isterim. Ben zengin, varlıklı bir insan değilim. Türkiye genelinde imkânları çok kısıtlı biriyim. Lise binası bittiği zaman benim parasal birikimim de bitmiş olacak. Buna rağmen elimdeki gelir getiren bazı gayrimenkulleri bir vakıf haline getirip; yapılan bu okullarda okuyacak fakir aile çocuklarına, ileriki senelerde bazı imkânlar sağlanması için çalışacağım. 
 
Ömrüm ve başkaca imkânlarım olursa, Milas´a eğitim ve sosyal konularda yardımlar yapmak isterim. Bilhassa kimsesiz yaşlı ve çocuklarla sakatların durumu beni çok üzmektedir.
 
Sevgili Milaslılar, bu yazımın son bölümü size ait olacaktır. Bildiğiniz gibi Milas, birçok Ege kasabası gibi zengini fazla olan, güzel, varlıklı bir kasabamızdır. Maalesef fakiri de çok fazladır, çünkü çalışacakları işyerleri kısıtlıdır.
 
Benim ricam, Milaslı zenginlerin; Milas´a okul, spor lisesi, kütüphane ve müze gibi eğitim tesisleri, fakir yaşlılar, kimsesiz çocuklar, sakatlar ve korunmaya muhtaç insanlar için sosyal tesisler yaptırmaları için vicdanlarını harekete geçirmeleridir. Gelin el birliğiyle Milas´ı örnek bir belde haline getirelim.
 
Sevgili Milaslı zenginler bu dünyadan göç ederken, yanınızda bir çift çorap bile götüremeyeceksiniz. Gelin bu dünyada Milasınız’a, eğitim ve sosyal konularda gerekli hayır işlerini yapın, adınız sizden sonrada iyi anılsın ve güzel anılarla yaşasın. Lütfen iyi düşünün!.. Milaslılara, sevgilerimle…
Dr. Mete Ersoy