Koru Yaylasında Çalışkan Bir Muhtar, Nurettin Göztepe

Nabide Kılınç 15/03/2017 - 11:08:07

Muğla İli Fethiye İlçesine bağlı Koruköy ve Yayla Koru olarak adlandırılan iki köyün Muhtarı, Nurettin Göztepe.

Koru ve Yayla Koru Fethiye’nin bir yaylası. Muğla’dan koptuğun yerler burası. Sedir ağaçlarının kestiği serinlik epey çarpıyor. Yüksek yaylaların muhteşem havası, yüksek dağları, ormanı. Giderken Muğla Büyükşehir’in hizmet ve levhalarını görmesem, Muğla’da olmadığımı düşünürdüm...

Koru köyünün güzel ve çalışkan, inançlı bir muhtarı, şair ruhlu Nurettin Göztepe. Şimdi onun şair duygularından bir alıntı yapalım;

SEVGİ YOLUNA
Bugün kafama koydum 
Seni 
Anandan isteyeceğim.
Vermem derse
Hiç anlamam.
En olası delirmiş bu der
Bende doğru söyledin deyip
Senin kızın delirtti diyeceğim.
Vermezsen verme be
Sonra pişman olursun haaa
(Nurettin Göztepe)

Koruköy Mahallesi göçebe bir köy olup iki Köyden oluşmaktadır. Yaz aylarında Yayla Koru’ya, kış aylarında da Sahil Koru köy mahallesine göç edilir. Yayla Koru'yu yazın yerinde gidip gördüm, muhtarımızın misafiri oldum. Yayla Koru’da hareketin olduğu ve iş yapıldığı oldukça çok göze çarpmaktadır.

Nurettin beyle tanışmam öncesine dayanır. Fethiye deyince galiba her şeyde öncelik görebilirsiniz. Dostluklarda, kültürde, samimiyette. Fethiye, inanç gösteren insanların yaşadığı bir kenttir, ışık kentidir. Gönülle kucaklandığını güçlü hissederim.

Nurettin Göztepe Orman’da çalışırken günlük tutmuş, şu an günlüğünden bulamam, belki. “Babadağ günlüğü. 2184 Rakımlı Tepe” isimli şiir kitabı olmak üzere “iki kitap” yazdı. Arşivimde bulunmaktadır.

Nurettin Göztepe’nin. Muhtarlığı için “etkileyici ve değiştirici” diye söz edebilirim. Gerçekçilik “hayatı ve muhtarlığına” yansıyan bir yönüdür, diye bakıyorum.

Koru’ya hizmette kendisini adamıştır. Sözü şu; “Ne yaptımsa kendim için değil, köyümüz için yaptık”.

Nurettin Bey de gördüğüm ışık ve heyecan şudur; Hizmette ve temsil ettiği görevinde kararlılığı ve inançlarını sonuna dek sürdürmekte, mücadelesi, aldığı sonuçlar bağlı bulunduğu köyünde, Koru’da kendini göstermekte, izlenmektedir.

Nurettin Göztepe’nin Muğla Büyükşehir olmadan önceki hizmetlerini konuştuk. Bir hayli hizmetleri dikkati çekmektedir. Nelerdir?

-Fethiye köyleri içinde bir ilki gerçekleştirdi mücadelesine yakın tanığım. Özellikle “Kütüphane” çok dikkat çekicidir. Kütüphane çabası çok yüksek bir mücadeledir, kutluyorum. Başka yol, başka iştir.
Ayrıca, internet hizmeti getirmiştir.

-Köyünden dışarıda okuyan bazı çocuklar için bir takım görüşmeler sağlayarak burs almalarını sağlamıştır.

-Yayla Koru yolunda kış aylarında çok bozulan yere, beton şarampol ve parke yaptırmıştır. 
-Köy yolundaki dar ve tehlikeli yerlere duvar ördürüp, dolgu yaptırıp düzeltmiştir.

- Uzun uğraşlar sonucu Muğla ve Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’ne defalarca giderek, elden evraklarının takibini yaparak, kısa sürede, Yayla Koru Öz ve Kazan özündeki suların inşaat iznini çıkartıp işçiliğini de köyünün bütçesinden karşılayarak, iki tane daha memba kazandırdığını, ancak yine ’de yeterli olmadığını söylemektedir.

-Yayla Koru köy meydanı etrafında 450 metre civarın da taş duvar ördürüp dere ıslahı, mahalle yolu bağlantısı ve meydanı genişletip, yol kenarına da araç park yeri yaptırdı...

-Yayla Koru Koca Muar’daki 380 metre kare 2b yerini köyüne kazandırmış, tapusunu almıştır.

-Yayla Koru’da çok uzun zamandan beri mahkemesi devam eden itilaflı baraka binasını köyü adına kazanıp, tapusunu aldı.
-Sahil Koruda cami çevresine paslanmaz korkuluk yaptırdı.

-Sahil Koruda cami yanındaki WC’leri yeniledi.

-Ahır Beleni mevkiinde içme suyu borusunda sık sık arıza yapan patlayan yer için, işçiliğini taahhüt ederek 300 metre boru tahsisini yaptırıp değiştirdi.

-Köyünün en önemli ihtiyacı olan düğün salonu yerini açtırıp, parke ile kaplayıp, ön cephesine de kale gibi duvar örerek hizmete açtı ve inşaatının devam edeceğini belirtti.

-Parke talebinde bulundu 1000 metre kare + 300 toplam, 1300 metrekare talebi karşılanmış, düğün salonu ve Sarnıç önü ve Ballık dibi yoluna, cami ve kütüphane önüne parke yaptırmıştır…

-Yayla Koruya ek bir su deposu daha yaptırdı.

-Yayla Koru caminin ön kısmı genişletilerek bayanların namaz kıldığı yeri ve Cami girişini daha geniş bir alana kavuşturdu.

-Sahil Koru’da tarlalığa giden yolun güzergâhını değiştirip daha düzgün bir yola kavuşturdu.

-Yayla Koru’da Kazan özündeki Köyünün sınırları içinden götürülen membaa için 3091 sayılı yasa doğrultusunda şikâyete uğramasına rağmen, yaptıkları savunma doğrultusunda membayı tekrar Köyüne kazandırdı ve mahkemesi de 20 Şubat 2014 tarihinde lehine sonuçlanmıştır ve karar verilmiştir.

-Köyünde açılan bayan Kuran kursu için, çok kısa bir zaman tanındı, kısa zamanda sınıf düzenini hazırlayıp Kuran kursunun açılmasını sağladı.

-Köyünde bilgisayar kursu için üzerimize düşen görevimizi yaptık diyerek, bilgisayar kursu açılmasını sağlamıştır.

Nurettin Göztepe’nin yukarıda bahsettiğim hizmetleri Muğla Büyükşehir Yasası olmadan önceki yıllarıdır. Büyükşehir olduktan sonraki hizmetlerini sıralayacak olursak;

Seçimlerden hemen sonra çok sıkıntılı günler baş gösterdi bunlar köyü ve mahallesi ile ilgili olmayıp başlıca çevremiz ve yöremizle ilgiliydi, demektedir.

Yöresinde bulunan 112 acil servis istasyonunun kapatılmaya kalkışılması yöre muhtarları üzümlü, Kızılbel, Söğütlü, İncirköy, (Arpacık) Nif ve Koru köy Muhtarları toplanarak mücadele edilmiş, kadrolar alınarak, 112 hizmetlerini halkı için devam ettirdiler. Yaşamsal önem taşıyan bu durum için kendilerini kutluyorum.

Belki en fazla üzen ve yöre halkı ve muhtarlarını uğraştıran konu ise taş ocağı olayı idi. Siyasi bir kararla, yöreye rahatsızlık verecek bir yer seçilerek bir taş ocağı izini verilmişti, bu izinin iptali için hala yöre muhtarları ve MAYBİR Muğla arı yetiştiricileri birliği ile beraber mücadeleleri devam etmektedir.

-2015 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yayla Koru İle Söğütlü Mahallesi arasında 4,5 km ve Koru köy mahallesinin ana ulaşım yolu 4,5 km toplam 9 km. yol yol asfalt yapılmıştır. Bu asfaltın bir kısmını görmüştüm ve Büyükşehir’i orada hissetmek çok önemli bir duyguydu. Muhtarımız özellikle sevinç içinde, Büyükşehir Belediyesine teşekkür ve saygılarını iletmektedir.

-2015 yılında Fethiye belediyesi tarafından yayla koru ve sahil koru olmak üzere cami bahçelerine 1000 metre kare parke döşenmiştir.
-Yine Fethiye Belediyesi’nin bir sürpriz yaptığından söz etti. Sevinci çoktur. İncirköy mahalle muhtarı Orhan Orhon ile İncirköy - Koruköy arası 3 km. lik yolun asfalt yapıldığını belirtti.
- 2016 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yayla Koruda 1 km. lik çok bozulan yol sökülerek, yeniden asfaltlanıp ve nizami olarak ilaçlama ve mezarlık bakımları da yapılmaktadır.
-Fethiye belediyesi aracılığı ile bu yıl çok güzel hizmetlere imza atılmış olup, Yayla Koru’da 5,5 km, Sahil Koru’da 1,5 km, toplam 7 km. ara yollar asfalt yapıldığını dikkati çekiyor.

-Yine Fethiye Belediyesi Yayla Koruda 3000 metrekare Sahil Koruda, 3000 olmak üzere hayal bile edemeyeceğimiz 6000 metrekare kilit parke döşemesi yapıldı, diye belirtmektedir.
-Koruköy halkı olarak tahminen 150 hane , 57 emekli, 51 çalışanıyla çok çalışkan bir köy olduklarını, konuştuk.

- En fazla halk eğitim tarafından kurs verilen köylerdeniz, diyerek kıvanç duymaktadır...

-Ormanda ağaç kesme, bahçede ağaç budama, dikiş nakış, kuran kursu erkek ve bayanlar, bilgisayar kursu bunlardan bazılarıdır.

Nurettin beyin çalışmalarını gören bilen çevre, yöre köylerden de destek alıyor, Komşu köy halkı bazı vatandaşlar önümüzdeki dönem tekrar muhtarlık yapmasını istemektedirler. Nurettin beye sordum, eğer görev verilirse başım üstüne, ancak bir dönem daha yapabilirim, demektedir.

Nurettin Göztepe örnek bir Muhtar olup Köyü yöresi ile yetinmemiş, Fethiye Muhtarlar Derneği Başkan yardımcısı olarak Muhtar arkadaşlarının da sorunlarına ortak olmaya, çözüm bulmaya çalışıyor.

Muhtarımız “bütün bu yapılan işler benim başarım değildir. Büyükşehir Belediyesi. Fethiye Belediyesinin ve Heyet arkadaşlarla beraber yapılan bir iştir.” Ancak ben öncülüğünü yaptım, demektedir.

Nurettin Göztepe tüm bu işler için Başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün olmak üzere, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi’ye ve iş ekiplerine, bağlantı kurduğu işlerdeki yetkililere, ekiplere ayrı ayrı teşekkürü var.

Bir muhtar düşünün köyünü, mahallesini değiştiren, güzelleştiren, sorunlarını çözümleyen, engellere rağmen yılmayan, durmayan koşu. Yol. Yöresini hakkıyla temsil eden.

Bir belediye Başkanı düşünün bırakın değiştirmeyi, etkilemeyi etrafında dönen çarkın içine girip kaybolup giden, ardında iş, eser bırakmayan.

Nurettin Göztepe köyüne bıraktığı, bırakacağı hayat için dişini tırnağına takıp çalışmaktadır.

Bir işi yazıldığı kadar kolay gerçekleştirebilir misiniz? Elbette hayır. Yukarıdaki bir işi yapmak için koşmak, bir hayli çaba gerekmektedir. Nurettin Göztepe sıralanan bunca işi “ardında eser”, “köyünde gelecek” bırakarak görevini yürütmektedir.

İşte memleketimin böylesi iş bilen, işi tanıyan, yüreğinde sorumluluk duyan, çalışkan köşe taşlarına hep ihtiyacı vardır. İster muhtar, ister belediye başkanı, ister amir.

Nurettin Göztepe üstün hizmetleri, çabaları için örnek ödüller almalıdır, diye düşünmekteyim. Kendi şahsım adına can-ı gönülden yürekle kucaklıyorum, destekliyorum, kutluyorum.

Ancak inancımdır ki, Nurettin beyin alacağı en güzel ödüller mahallesine(köyüne) kazandırdığı, sonuçlandırdığı işlerdir. Almaya devam edeceği ödül ise, Nurettin Göztepe’nin iş bağlantılarını kurduğu yerlerde el verilmesi, destek verilmesi, işini kolaylaştırmak, köyüne hizmette katkıda bulunmak, gereklidir.

Bu denli çalışkanlığı yazmak gerçektir ki, beni çok etkilemiştir. Başarı ve inançlarının, köyüne olan sevgisinin süreceğinden hiçbir şüphem yoktur.

Koru - Yayla Koru köy halkı ve muhtarımıza, heyetine en samimi duygu ve düşüncelerimi, saygılarımı iletiyorum.