“Kombine bilet borsası”

Erdil Ünsal 09/09/2019 - 08:57:14

Sporu, beceriye dayalı, bilinçli olarak zorlukların oluşturulmasını ve bunların aşılmasını hedefleyen ve haz veren psikososyal etkinlikler olarak belirleyebiliriz. Çok boyutlu ve karmaşık bir olgu olarak sporun, çeşitli toplumsal işlevler (meslek edindirme, gelir sağlama, statü ve prestij sağlama, sosyal çevre oluşturma, bağlılık duygusu geliştirme, toplumsallaştırma... vb.) üstlendiği söylenebilir. Sporun, bireyin toplumsallaşmasına yaptığı katkı, bir anlamda, bir kültür unsuru olarak yalnızca (gol, sayı, puan olarak) skor değil; çok daha fazlasıdır. Bir ülkede, bir spor dalının diğerlerinden daha çok ilgi görmesi ve medyada daha geniş yer bulması elbette yanlış değildir. Ancak, sporun futbol, futbolun da 3 – 4 spor kulübümüzün futbol şubeleriyle sınırlandırılması; birçok spor dalının ve bu spor dallarına ilgi duyanların, amatörlerin yok sayılması yanlıştır. Ben yaptım oldu kuralsızlığı yaygındır.
2017 yılında, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona ile Paris Saint Germain futbol takımları arasında Nou Camp'ta oynanacak 4-0'ın tarihi rövanşı öncesinde bilet fiyatları 389 tl' cıvarındayken, Konyaspor'un Trabzonspor taraftarları için futbol tribüne giriş biletini 900 tl yapma kararı çarpıcı bir gelişme olarak gündem yarattı. Bugün Totenham, Arsenal gibi takımların ait olduğu İngiltere’de fert başına milli gelir bizden 3 misli daha fazla olduğu halde,Tottenham, 41 pound yani 180 tl. Arsenal takımı da stada giriş bilet olarak 160 tl alırken;biz de tribün fiyatları İngiltere ile başa baş tutulabiliyor. 
2017 FB stad ücretleri: 42 ile 65 pound arasında değişmektedir.
fenerıum alt a-b-h-ı blok :190,00 tl= 42 pound
fenerıum alt c-g blok :220,00 tl
fenerıum alt d-f blok :240,00 tl
fenerıum alt e blok :250,00 tl 
1907 tribünü a-b-c-d-e-k-l-m-n blok :300,00 tl=65 pound

StubHub diye bilet simsarı yabancı bir firma kombine biletleri daha piyasaya çıkmadan kapatıyor ve ekkstra fiyatla sattığı medyada yer aldı. Firmanın sloganına bakın!,“Sen de bu zorlu yolda, dişli rakiplere karşı her zaman takımının yanında yer al! StubHub üzerinden Fenerbahçe biletini hemen satın al ve tezahüratlarınla takımına tam desteğini göster.”

2019 FB futbol külübü kombine bilet loca fiyatı 12.000.-tl olarak açıklandı. 12 kalem VIP içinde neler yok. Ersun Yanal’la saha içi resim çektirme. beraber yemek yeme gibi ayrıcalıklı maddeler bulunmaktadır. (kyn.tv haber.)Türkiye’de üç büyük takımın forma fiyatları: 95-155 tl arası değişmektedir. FB forma geliri 500 milyon tl dir. U rakam İtalyan Milan ve İnter takım satışları ile aynıdır. Super Lig’de 18 kulüp 768 mil tl havuz parasını paylaştı en fazla pay 93 mil tl ile GS aldı. Avrupa’nın 5 büyük ligi ile ülke futbolunu hem toplam gelir hem de forma sponsorluk gelirleri bakımından kıyasladığımız zaman yukarıdaki tablolar Türkiye futbolunu yönetmeye çalışanlar için ibretlik sayılabilecek rakamları gün yüzüne çıkarmaktadır. Ülkemizde asgari ücret alan bir taraftarın 100-150 TL arası bir fiyat ödeyerek forma alması bütçesini oldukça zorlamaktadır. Hele bu taraftarın iki de çocuğu var ve bu çocuklar da forma istiyorsa, bu taraftarın ya kulüp mağazalarından uzak durması ya da korsan ürüne yönelmesi büyük olasılıktır.
En yüksek kadro değerine sahip olan takım Galatasaray’dır. Galatasaray’ın değeri 160, Fenerbahçe’nin 151,1, Beşiktaş’ın 102,3 milyon euro’dur. Şampiyonluk yaşamış diğer iki takımdan Trabzonspor’un kadro değeri 67,8, Bursaspor’un ise 59,38 milyon euro civarındadır. Ligin orta sıralarındaki takımların kadro değerleri 45-25 milyon aralığında dağılırken, alt sıralardaki takımların değerleri 20-10 milyon aralığındadır. Futbol’da reklam yayın geliri, sponsorluk geliri kulüplere oldukça gelir sağlamaktadır. Bütün bunlara karşın üç büyükler borç içerisindedir ve bankalardan kredi sağlayarak borçlarını taksitlendirme yoluna gitmektedirler.
Ülkemizdeki tüm futbol taraftarlarının nerdeyse %70’i üç büyük kulüpten birisini tutmaktadır. Geriye kalanlar taraftarların büyük bir bölümü ise kendi takımlarının yanı sıra ikinci takım olarak bu üç büyük kulüpten birinin taraftarıdır. Örneğin, Kayseri şehrini ele alalım; Bu şehrin iki takımı mevcuttu. Bu şehre yaptırılan stadyum pek çok Avrupa ülkesindeki stadyumlardan çok daha iyi ve fonksiyoneldir. Ancak, bu şehrin takımları üç büyük kulüple yaptıkları maçlarda dahi stadyumlarını dolduramamaktadırlar. Trabzonspor ve Bursaspor taraftarları bu iddianın dışındadır. Ülkemizde taraftarlık konusu diğer ülkelere göre farklı bir boyuttadır. Türkiye’deki tüm illeri temsilen birer futbol takımı bulunmaktadır. Ama ait olduğu kentin ya da kasabanın takımının taraftarı olma duygusu pek fazla gelişmemiştir. Avrupa’daki, kasabalarının takımlarını tutan ve maçına giden taraftar profiline ülkemizde rastlayamamaktayız. Totanham takımını tutan taraftar aynı zamanda Arsenal takımını tutmaz.
Türkiye Süper Liginde ülke ekonomik durumuna göre farklılıklar çok fazladır: Ayrıca, İngiltere’de en çok izlenen ilk 4 televizyon kanallarında yorum yapan eski golcü Alan Shearer ise 850 bin sterlin (2 milyon
150 bin lira). Fransa’da önde gelen yorumculardan eski milli
takım sol beki Bixente Lizarazu en büyük özel kanalı TF1’den yılda 350 bin euro kazanıyor. 2017 de, Rıdvan Dilmen NTV Spor 1 700 bin dolar Erman Toroğlu da Lig TV 500 bin dolar almaktaydı.
Ancak, Lig tv de 500 bin dolar alan futbol yorumcusu E. Toroğlu’nun Habertürk kanalında özel olarak yayınlanan programının sansürsüz yayınlanması tv ve taraftar seyircisinin nasıl hafife alındığının göstergesi olmuştur.”…Uçakta giderken arkadaki yolcunun gaz çıkardığını ve kötü kokuyu soluduğunu anlatan ve aynı kişinin, tv programı sırasında arkadaşını yatırarak muz yedirme gösterisini (GS li futbolcu Drogba’ya bir seyirci onu maymun yerine koyarak sahaya muz atmasını karikatüre etmeye izin veren Tv ler İngiltere’de yoktur.” Bu ve buna benzer yakışıksız konuşan futbol yorumcusunu tv ye çıkaran bir tv yayın programları da yoktur.
Ülkemizdeki milyonlarca çocuk ve genç için yeterli spor olanakları yaratılamamış; spor, fırsat eşitliği önceliğiyle yaygınlaştırılamamıştır. Az sayıda insanın profesyonel düzeyde spor (futbol) yapıp milyonlarca insanın izleyici (daha doğrusu taraftar) durumunda kalması; çok sayıda insanın düzenli ve sürekli spor yapabilme olanağından uzak tutulmasına yol açmıştır. AMATÖRLÜK VE AMATÖRLER UNUTULMUŞTUR. OYSA SPORUN ÖZÜ, PROFESYONELLERİ İZLEMEK DEĞİL; AMATÖRCE SPOR YAPMAKTIR. Türkiye’de, ekonomide ve sosyal hayatta görülen çarpıklıklar sporu da etkilemektedir. Spor ve sporcu üzerinden prim yapmayı düşünen, uluslararası başarıları siyasal ranta dönüştürmeye çalışan bir anlayış vardır. Super Lig’de futbol takımının 11 futbolcusu basketbolde de tam kadro yabancı olarak sahaya çıkması olağan hale gelmiştir. Yabancı futbolcu ile 5 yıllık kontrat yapmak nedemektir. Daha 5 yılını tamamlıyarak takımdan ayrılan 2 yi geçmez. 1 yıla varmadan kontratı şu veya bu şekilde fesh edilir. Tazminatını alarak yurduna döner. Geçen sene 5 yıl sözleşmeli yabancı futbolcuyu geleneksel olarak havaalanında sırta alan taraftarın, köy yerinde havaya silah sıkmasından farkı yoktur. Bu yabancı futbolcunun bir el bagajı ile geldiğini gören taraftar sorar,”niye bir el çantası ile geldiniz.?”

“Daha önce tazminatını alıp dönen arkadaşım söyledi.nbir sene içersinde tazminatımı nasılsa öderler veya sen CAS a gider tazminatımı nasılsa alırsın şimdiden yüklü bir bagajla gitme!”.Şaka bir yana durum bu noktaya geldi de, siz, dünya’nın neresinde, yerinde 100 den fazla Belediyespor kulübü adını kullanan spor kulübü vardır ve belediye bütçelerinden yabancı futbolcu transferi yapılmamaktadır.