“Kendi ayağına kurşun sıkmak ”

Erdil Ünsal 01/07/2019 - 09:29:42

23 Haziran 2019 Istanbul Belediye Başkanlığı seçim sonucu dayatmayla bir yere varılamayacağını, kazanılmış hakkın günahına tekrar ettirilmesini değil, helalinden kabul edilmesini, bir anlamda  halk iradesinin abudik kubidik oyunlarla söylemlerle bir yere varılamayacağını gösterdi. İktidardaki partinin  kendi ayağına kurşun sıkmış oldu.

Günlük konuşmalarımızda helal ve  günah sözcüğü ile ilgili birçok sözcük ve deyim vardır. “helal lokma yemiş”, “helal süt emmiş” “helal olsun” “Allah helalinden kazanç nasip etsin” bunlardan bazılarıdır. Örneğin; dinin kurallarına uygun olarak çalışarak elde edilen kazanç anlamında “helal lokma” deyimi kullanılır. Doğruluktan ayrılmayan kimseler için “helal süt emmiş insan” diyerek o kimsenin bu güzel niteliğinden bahseden, dinin kurallarına uygun bir kazanç dilemek için “Allah helalinden kazanç nasip etsin” diye dua edenleri biliriz. Bir hizmet veya özverinin istenilerek yapıldığını ve takdir edildiğini göstermek için “helal olsun” diyerek takdir belirten çıkar. Bir davranış karşısında “helal olsun bunu senden beklemezdim” diyerek sitemini belirten. Allah’ı tanık tutarak,  “Allah nezdinde alacağımı sana helal etmiyorum” diyenlere rastlarız. “Satacağı arabasının çarpık ve  bozuk olduğunu belirtmeyene,”Ben bir tamirciye yine de göstereyim” dendiğinde, “Abi Müslüman değil miyiz bana

inanmıyor musun” diyen abidik satıcılar 2. el oto pazarında karşınıza çıkar.

Bizde ve Arap ülkeleri arasında şu sıralar revaşta olan günlük helal sözcüğü yanında,  “günaha girmek” “günahı kadar sevmemek” “günahını almak” “günah benden gitti”, “. Dinî bakımdan suç sayılan bir iş yapıldığında “günaha girdi “denir. Sevmediğimiz nefret ettiğimiz bir kimse için “günahım kadar sevmem” diyerek ona olan nefretimizi belirtiriz. “Ananı da al git” pardon  “günahımı bile vermem” Cimri kimseler için”zırnık koklatmaz”, “günahını vermez” deyimini kullanırız. Bir kimse için haksız olarak kötü düşündüğümüzde kuşkulandığımızda “günahını aldık” sözcüğünü kullanırız. Ben karışmam sorumluluk sana veya ona düşer anlamında “günahı boynuna” sözcüğü ile ifade ederiz. Bu anlamında kullanılan söylemler, klasiktir. Helal ve günah kelimesini sık sık kullananların bu vecibenin kaçta kaçını ınanarak telaffuz ettiklerini bir bileneniz çıkar mı?

BAE-Birleşik Arap Emir’liği “Katar, Arap olmayan İran ve Türkiye’den yardım isteyemez” açıklamasında bulundu. Kuran’ı Arapça okuyup hatmeden anadili Türkçe olan bir ülkenin neye varmak istediği  akademisyen ve  din ulemalarınca tartışılacak bir husus olmasına karşı bu konu hep askıda kalmıştır. Arap ülkeleri, gayri müslim bir ülkeden asker ve silah yardımları alarak Ortadoğu ve Afrika’da  İslam’ı yozlaştırmada baş mimar olarak yer aldılar. S-400 olsun F-35 füze sistemi almak bunlar yerli roket sanayi ürünü mü? Hayır. Şafiî, Malikî, Hanbelî ve Zahirî Müctehitler ise, kâfirin müslüman üzerine musallat kılınmasının doğru olmadığını, hatta ölüm cezasını hak eden bir müslümanın cezasının infazında bile gayrimüslim bir celladın kullanılamayacağını hükmünü benimsemişlerdir. .(kyn:dr. Ahmet Yaman)

Helal ve günahı düstürunu şıar etmiş bir kimsenin kul hakkı yemesi söz konusu olabilir mi? Kul hakkı bıçak çatalla yenen bir şey mi ki, çocuk ve kadın tecavüzcülerini yargılıyormuş gibi yap, rızası vardı. Bir kereden bir şey olmaz” de sonra serbest bırak. 9 yaşında kız evlenebilir. Kadınlar denize giremez ve çarşıdan muz almaları yasaktır. Ölen eşle 6 saat seks yapılabilir fetvası veren devrik Mısır lideri Musri için gıyabında camilerde sela verilsin namaz kılınsın. Bu durum günaha girme içermez mi?

Rahmetli Prof “Dr. Yaşar Öztürk, “Ateist kul hakkı yemez ama Müslüman yer “buyurmuştu. Bir hayrın Ateis ve Müslüman olarak ayrımı doğru değil ama olayın doğruluğu yapılması esastır.

Kibir ve ben yaptım olduğunun halkın gözünden kaçmadığı bir Istanbul Belediye seçimi yaşadık. Bundan sonra siyasilerin daha özverili ve akılcı düşünerek insani vicdanlarına bakarak karar almalarını göreceğimiz günler dilerim.