KEBBAT

TURGAY MUTLU 23/11/2020 - 08:31:13

   İşte o AŞK, hiçlik, boşluk, ne kadar anlamsız değil mi tek bakıldığında? Heyecanı, hevesi, sevginin türlü hallerini AŞK sanmayın. Aşkın adı yoktur, kuralı yoktur, sınırı yoktur. Her şey AŞK, AŞK her şey ama sen onu tanımlama, AŞK’ı tanımladığında AŞK olmaktan çıkar. (sayfa: 88)

                        Emekli öğretmen Filiz Gökdemir Köşker, polisiye tadındaki ‘’Kebbat’’ adlı romanını adıma imzalayıp adresime gönderince soyadım gibi çok mutlu oldum. Teşekkür ederim. Sokak Yayın Grubu tarafından basımı yapılan bu güzel eseri zevkle, soluk soluğa, keyifle okudum. Uzun zamandır polisiye türü bir kitap okumamıştım. Heyecanla roman kahramanlarının serüvenini takip ederek, bir detektif gibi izleyerek okumak hoş oluyor doğrusu. Filiz Hanımı kutluyorum. Çok güzel bir kurguyla anılarını, hikayelerini kitaplaştırmış. Okuru bol olsun.

                     Kebbat (Bergamot) demek. Bergamot otu, sedefotugiller ailesine mensup, boyu dört metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Meyveleri limona benzer ve yeşil sarı renktedir. Türkiye’de Doğu Akdeniz’de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun ana vatanı Batı Hindistan’dır. Bu bitki hoş kokusu sayesinde hemen ayırt edilebilir, en çok da ‘’bergamotlu siyah çay’’ (Earl Grey) olarak anılan ürün sayesinde bilinir. Meyvelerinden bergamot çayı hatta yağı ve reçeli de yapılabilir. Reçelini çok severim.

                       Yazar, 12 Ocak 1968’de İskenderun’da doğdu. İlkokulu İskenderun’da, ortaokul ve lise eğitimini Urfa’nın Birecik ilçesinde Fırat kıyısındaki Birecik Kız Meslek Lisesinde bitirdi. Gazi Üniversitesi Meslek Eğitim Fakültesinde dört yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Ümraniye’de aile ekonomisi ve beslenme öğretmeni olarak göreve başladı. 1994’te başladığı öğretmenlik hayatını Gaziantep, Bartın, Tarsus ve son olarak Mersin/ Arpaçbahşiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yiyecek içecek hizmetleri öğretmeni olarak başarıyla tamamlayıp 2019 yılında emekli oldu. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Filiz Gökdemir Köşker yıllar içinde biriktirdiği insan manzaralarını ve psikolojik açıdan bir eğitimci gözüyle saptadığı gerçekleri kendi hayat süzgecinden geçirerek yazdığı romanlarda aktarmaya karar verdi. Halen Mersin- Erdemli’de yaşamaktadır.

                       Aşiyan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanının eşi Şevval Aşiyan, malikanesinin arka bahçesinde ölü olarak bulunur. Altmış bir yaşındaki kadının ağzından, burnundan kan gelmesine, akmasına rağmen vücudunda herhangi bir yaralanma, darp izine rastlanmaz. Kitap bu sırlı ölümü ve katili araştırırken, okuru da bir dedektif gibi satırların peşine takıyor. Yazarın yoğun betimlemeleri zaman zaman ip uçlarını kaybettirip okuru şaşırtsa da, Komiser Sezin’in yardımıyla olaya geri dönmek mümkün oluyor. Kitaba adını veren kebbat (bergamot) kah ağacıyla kah reçeliyle hikayenin arasından keskin kokusunu veriyor. Kitabın içindeki gizem korkunç gerçeklerle çözülürken, aslında uzak değil gerçek bir öykü kanırtmadan (zorlatmadan, yerinden oynatmadan) veriliyor. Kitaba bütün online kitap satış sitelerinden ulaşmak mümkün. Polisiye türü roman okumayı sevenlere tavsiye ediyorum. Komiser Sezin’in büyütecinde; aşkın hallerini, kadın hallerini, erkek hallerini, dünya hallerini okurken, ‘’ Ben’’ olmanın beden bulmasına şahit olacaksınız…Mutlaka satın alıp okuyunuz. Keyifli okumalar dilerim…