KADIN OLMADAN, ASLA !..

GÜLDEN SÖKELİOĞLU 08/03/2018 - 07:59:29

Yaşadığı eve, ortama hayat veren kadın; ülkemiz koşullarında, ne yazık ki layık olduğu seviyede değil.
 
'8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü', ama çoğu kadın bu günün farkında değil.
 
Tarlada, fabrikada, evde ve iş yerlerinde çalışan kadınlar, emeklerinin karşılığını alamayan emekçi kadınlarımız; eşit işe eşit ücret alamıyor, güvencesiz çalışıyor.
 
AKP Hükümeti tarafından ; çalışan ve doğum yapan kadınlara, çocukları ilkokula başlayıncaya kadar, yarım gün çalışma izni verilmesi bir aldatmacadır.
 
Çünkü, hiç bir işveren,yarım gün çalışan kadını işyerinde istemez.Eğer çalışan, çocuklu kadınlara kolaylık sağlanacaksa işyerlerinde kreş açsınlar.
 
Amaç; kadını, çalışma hayatından koparıp, eve hapsetmek.
 
Kadın hakları yönünden de hep geriye gidiyoruz: 17 Şubat 1926 Yılında,kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınlarımız; evlenme ve  boşanmada eşitlik, miras, nafaka, çalışma hayatına katılma haklarını kazandılar ve modern ailenin temeli atıldı.Medeni Kanun ile,' Laik Hukuk' sistemi benimsendi.
 
Medeni Kanun'un 92. yıldönümünde maalesef kadın hakları yönünden, yüzyıllar gerisine hızla gidiyoruz:
 
Bugün, Diyanet'in yayımladığı fetvalarla kadınların, şeriat hükümlerine göre evlilik ve boşanmanın nasıl olacağı açıklanıyor; kız çocuklarının evlilik yaşı sürekli düşürülüyor.
 
İlkokul ders kitaplarında, türbanlı küçük kız çocuklarının erkeklerin ayaklarını yıkadığının resmedilmesi; kız çocuklarının aciz, erkeğe muhtaç olduğu algısı yaratılıyor.
 
Kadına yönelik şiddet de sürekli artıyor: 2018 Şubat ayında 47 kadın cinayete kurban gitti; en az 30 çocuk da cinsel istismara uğradı.
 
'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu' verilerine göre:
 
2018 Ocak ayında 28 kadın öldürülmüştü.Verilen cezaların az olması, hafifletici sebeplerle suçların cezasız kalması kadına şiddetin artmasına neden olmaktadır.
 
Kadınlarımız bilinçli olur, haklarına sahip çıkarsa; emeğinin, haklarının, cinselliğinin sömürülmesine izin vermez.
 
Hitler Almanya'sında, Nazi zulmüne karşı yazılarıyla mücadele eden; şair,oyun yazarı Berthold Brecht'in sözü ile kadınlarımıza seslenmek istiyorum:
'Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber; ya da hiç birimiz.'
 
  Gülden SÖKELİOĞLU- Cumhuriyet Kadınları Derneği Milas Şubesi Başkanı