HOMO NOVUS

TURGAY MUTLU 29/04/2020 - 08:17:01

                 Anlamı; Homo: insan, Novus: yeni. Aydınlanmış yeni insan demek. Yazar Mine Kavalalı’nın yazdığı Homo Novus adlı kitabını okuyalı çok oldu ama tanıtımını anca yapabiliyorum. Araya sürekli olarak yerel yazarların kitapları girince sırası yeni geldi. Özellikle şu an içinde bulunduğumuz zor süreçte, corona virüsü salgını nedeniyle bu kitabı tekrar hızlıca bir daha gözden geçirme ihtiyacı hissettim. Çünkü bu kitap mutluluğu ve mutlu olmanın yollarını anlatıyordu. Bu salgından önce bizler acaba şu şıkları kendi kendimize soruyor muyduk:

-Kendimiz hakkında ne biliyoruz?

-Aynaya bakınca biz kimiz?

-Mutlu muyuz?

-Bilgi, hayat, düşünce ve bilim nereye kadar?

-Gücümüze sahip olabiliyor muyuz?

-Ne, neden ve niçin sorularına yeterli olarak sorduk mu? Bunların cevabını alabildik mi?

-Din, dil ve ırk ayrımını aşabildik mi?

-Dünyanın ruhu var mı?

-Dünyanın ruhu ile bizim ruhumuz uyum içinde mi?

         Buna benzer tüm soruların cevapları bu kitapta var. Mine Kavalalı, dünyanın değişimini, dünyanın ruhunu ve mutluluğunu da yazmış. İlgiyle okunacak, ders alınacak bilgiler var kitapta. Zevkle severek okudum ve bilgilendim. Kişisel gelişim, psikoloji ve felsefe türü kitapları okumayı sevenlere tavsiye ederim. Mutlaka okuyunuz. Gezegenimizin boyut değiştirmesini de ele almış yazarımız.

         Mine Kavalalı İstanbul Üniversitesi İletişim ve H.Ü Psikoloji bölümünde okuduktan sonra Londra’da Bilişsel ve Spiritüel Psikoloji alanlarında eğitim gördü. İtalya’da ‘’Mevlevi Felsefesi’’ üzerine seminer ve konferanslar vermiştir. Kuraldışı Akademi’de ‘’Metafizik Sohbetler’’ düzenlemiş daha sonra Psiko- Spiritüel Atölyesi’ni kurup katılımcıların hayata daha geniş perspektiften bakmasını sağlamıştır. 2004 yılında (burası ilginç) Dünya Affetme Şampiyonluğu birincilik ödülünü de alan Mine Kavalalı, tasarladığı atölye çalışmalarında mutsuz ve çaresiz hissetmenin fiziksel rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini belirterek insanlara aydınlık bir yaşamın anahtarlarını sunmayı seçmiştir.

             Kitabın arka kapak yazısından bir alıntıyla tanıtımına devam edelim:

Açığa çıkan enerjiler zamanın geldiğine işaret ediyor. Olayların büyüklüğü kuşkusuz düşünebilen ve anlayabilen insanlarda büyük değişimler yaratmak içindi. Ama HOMO- SAPIENS’LER için artık çok geç! Dünyamız, yeniçağda yüksekokul tedrisatına geçiyor. Peki insanlık üniversiteye gidebilecek sınavı verebildi mi ki?