HALK EZGİLERİMİZE YÖN VERENLER

Nabide Kılınç 03/06/2017 - 10:37:06

Halk içinden ezgilerimize yön verenler vardı gecede.  Program Galip Birgili anısına düzenlendi. Programı hazırlayan Hüseyin İlker Altınsoy. Programa sahip çıkanlar Menteşe Belediyesi ve Muğla Sanatseverler Derneği. Muğla Büyükşehir Belediyesi.

Programın alt yapısı, emeği çoktu. Tanığım o çalışmalara. Altınsoy ciddi çalışmalar kazandırdı o yıllardan.

Şimdi de sahneye yerel boyutu ile koydu.

Geçen yıl 1.’si düzenlenmişti. Pisili Kemancı Tahir Usta anısına gerçekleşti. Bu yıl 2.’si Galip Birgili anısına yapıldı. Muğla’ya katılan değerli ve özellikli çalışmalardır.

Galip Birgili ailesinden kimler katıldı? Mehtap Birgili geldi. Ersan Birgili. Zeydun Galip Birgili oradaydı.

Galip Birgili öz yaşam öyküsü,  hayat öyküsünü yazıya sığdıramam ancak, yakışıklı, çevresine karşı her zaman saygılı, sevgi dolu, şen şakrak bir kimlikle yaşamda yol alır. Müziğe düşkündür. Ud ve saz çalar. Udu Muğla’ya ilk getirip tanıtan O’dur. Çaldığı saz 14 tellidir. Arkadaşlarından Ezerağalar’ın Muhammet ile birlikte sık sık eğlence fasılları yaparlar.

Muğla Duyun-ı Umumiye Müdürü görevinde bulunur.

TRT kaynaklarından pek çok türkünün derlenmesinde kaynak kişi olarak bilinmektedir.  Saygı, sevgi ile anıyoruz.

Biz geceye dönelim. O gecede pek çok unutulmuş,  hatırlanması halk arasında belki dillerde kalmış türkülerin dili, halk ezgilerimizi bulup çıkartan ve kendi yaptıkları çalgı aletleri ile düğünlerde çalanlar veya bunu yaşantısının bir parçası haline getiren ustalarımız vardı.

Kimdi onlar;

-İbrahim Ethem Yağcı- (kültür bakanlığı - Mahalli Sanatçısı)

- İsmet Kavanoz (Bestekar- Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçısı)

-Mehmet Topçuoğlu (kültür bakanlığı - Mahalli Sanatçısı

-Aşık Abbas Balcı ( Halk Ozanı)

-M.Ali Kırlı (Solist)

-Hamdi Demirtaş(bağlama sanatçısı)

-Hüsnü Özbilgi  (müzisyen)

-Mustafa Bozdağ(kültür bakanlığı - Mahalli Sanatçısı)

-Halil İbrahim Özkan (üç telli bağlama)

-Süreyya Uyar(Üç telli bağlama ustası- yapımcısı) RAHMETLİ OLDU.

-Uygar Karaca(bağlama sanatçısı)

-Murat Tustaş(kabak kemane sanatçısı)

-İskender Günüç (keman sanatçısı)

-Cemal Kakkaç (mahalli sanatçı)

-Osman Coşkun(Solist)

-Doğan Sanayır (zeybek oyuncusu)

-Nadire Özkan (ağıtçı kadın)

-M. Ali Kırlı (solist

-Yaşar Sayar (klarnet sanatçısı)

-Hasan Bayırlı (Gitar sanatçısı)

-Süleyman Uysal (darbuka)

Fatma Özkan’ın Kerimoğlu ağıtı nasıl unutulabilirdi, muhteşemdi. O gecede yakarış vardı, o gecede haykırış vardı, o geceye çığlıklarını katanlar sazı, curası, kemanı, gırtlağından çıkardığı sazın teliyle gelenler vardı.

Köylerimizin akan suyundan, pınarından geldiler. Oldukça güzel etki kattılar. Şimdi mumla aradığımız şu yerel müzik yapımcılarını, çalgı yapımcılarını o gecede bir arada bulduk içimizde. Aradığımız böyle gençlik bulmak istercesine.

Çünkü halk ezgilerimizi dillendiren ustalarımız cura yaptılar. Mesela Süreyya Usta Çırpı köyünden, vefat etti. Allah rahmet eylesin. Dedesinden kalma bu işi babası devam ettirmiş,  sonra oğlu Süreyya usta. Evinde(hayat)  kurduğu tezgâhında şöyle diyordu,” ticaret için bu işi hiç yapmadım. Sadece birkaç tane cura isteyen dostlarımıza yaptım”, demişti.

Algı köyünden Sabahattin unutmamak ne güzeldi. Sabahattin her gördüğünde “hoca beni sahneye çıkarmadı”  diye gönül koyuyordu. En son sen arayıversene dedi, unuttum. Ancak Altınsoy Sabahattin’i getirdi. Sazın teli gırtlağından çıkar, bizim köyümüzden, içimizden biridir.

Kerimoğlu zeybeğini  bağlaması ile içli duygulu okuyan , İbrahim Ethem Yağcı’nin da  programa emeği çoktur .. Diğer katılan ustalarımız hepsi emeği, gönülleri ile geldiler.

Yukarıda isimleri olan halk ustalarımız. Gökyüzüne çalıp söyledikleri yanık türküleri yollarken, gökyüzünden yıldızları söküp getirdiler o gecede.

Emeği geçenlerin yüreklerine sağlık. Yüreğimize, içimize dolandı Halk ezgilerimize yön verenler, sağ olsunlar. Geceye yıldızlar, ustalar yağdı. Gönül sesimizdir onlar..