EDEBİYAT MUTLULUKTUR

TURGAY MUTLU 11/02/2020 - 07:40:45

Yeni yılın bu ikinci ayında yine bir kitap tanıtımı yapacağım. Umarım, bu azmim sene sonuna kadar artarak devam eder. Yeni yıla iyi bir başlangıç yapmak herkesin ortak arzusudur. Temennim, bu yıl da bolca kitabın okunmasıdır. Edebiyat sevgisi, ilkokuldan bu yana beynime nakşetmiş (nakış gibi işlenmiş) bir ürünün kaynağıdır. Okuma, okuma hep okuma. Yeni bir şeyler öğrenme arzusu okuma sevgisinin başlangıcı oldu. Zaman yetmiyor desem yeridir. Vakit buldukça her daim okuma arzusunu yerine getiriyorum. Kitap, gazete, dergi ve elime ne geçerse geçsin okumaya çalışıyorum. Gerçi şimdi emekliyiz, vaktimiz de bol ha bire okuyoruz. Sizler de okuyun efendim. Vakit yaratın. Bunu başarmak emin olun sizin elinizde. Okudukça günün yorgunluğundan ve gerginliğinden uzaklaşmış olursunuz. Kitaplar, bir mıknatıs gibi çeker alır bütün sıkıntılarınızı….
            
Doğan Kitapevi tarafından basımı yapılan Zülfü Livaneli’nin ‘Edebiyat Mutluluktur’ kitabını okuyorum. Zülfü Livaneli, Vatan Gazetesi’ndeki köşesinde edebiyat konusunda görüşlerini paylaştığı yazar arkadaşlarının eserlerini, kısa notlarla birlikte görüşlerini ve eleştirilerini de ekleyerek okuyucuya aktarmaya çalışmış. Zevkle severek okuyorum. Bayıldım. Tavsiye ederim, alın okuyun. 
 
Evrensel müzisyen kimliği bir yana, sanat hayatına edebiyatçı olarak başlamış, öykü ve romanlarıyla bütün dünyada kendine okur bulmuş usta kalemden ufuk açıcı denemeler yine bu kitapta.
 
Eskiden gazeteler ve ‘mecmualar’, ünlü kişilere şöyle bir soru sorarlardı; ‘Issız bir adaya düşseniz, yanınızda götüreceğiniz üç kitap ne olurdu?’ Herkes kendine göre cevap verir ve yorum yapardı. 
     
Kitaptan bir alıntı: Yazar, internet devriminin bütün dünyaya hızla yayıldığı için günümüzde bu sorunun artık sorulmadığını yazmış. Doğrudur. Bu dijital ortama ayak uydurmak zor. Uyduramazsan geride kalmış oluyorsun. Dünyada dijital kitap okuru sayısı her geçen gün artıyor. Bir süre sonra, kitap yazan herkes eserini internette sergileyebilme ve büyük kitlelere ulaşma olanağına kavuşacak.
 
Çağımız hızla değişiyor. Edebiyat akımı da bu hıza uygun dizayn ediliyor. Nereden nereye geldik sevgili okurlar. Sizler de eminim, gelecekte bu değişime ayak uydurarak ( kitap okumaya) dijital de olsa okursunuz. Biliyorsunuz, tablet kitaplar da çıktı piyasaya. Elime aldım baktım, koydum raftaki yerine. Bana şimdilik uygun gelmedi. İlerde mecbur kalırsak alıp okuyacağız. Okumanın sonu mu var? Okuyalım da nasıl olursa olsun okuyalım. İyi okumalar efendim. İyi okumalar. Bu yılda da iyi okumalar. Unutmayın; edebiyat mutluluktur.