DÖRT EFSANE ÇEVRECİ

TURGAY MUTLU 04/12/2019 - 07:44:28

  Araştırmacı yazar Metin Erdoğan, Muğla’daki imza gününde ‘’Dört Efsane Çevreci’’ adlı kitabını adıma imzalamış ve sevgili arkadaşım Sadettin Özbek’e teslim etmiş. Sağ olsun. Çok sevindim. İki gün içinde severek zevkle okudum. Kalemine ve emeğine sağlık Metin Erdoğan.  Kim bu dört efsane çevreci diye soracak olursanız sırasıyla tanıtalım: Başta sevgili Atamız Mustafa Kemal Atatürk, Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi , Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ve Toprak Dede Hayrettin Karaca. Kitabın önsözünü ise Muğla’mızın gururu, rehberlerin rehberi ,Halikarnas Balıkçısı’nın manevi oğlu Prof. Dr Şadan Gökovalı hocamız ve ülkemizin gururu değerli sanatçımız Fazıl Say yazmış. Cenova Yayınları tarafından bu yıl basımı yapılan bu güzel eseri mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Okudukça çevreye ve doğaya olan tutkunuz, sevginiz artıyor  ve daha iyi bir dünyada nasıl yaşanılır bilincine de varıyorsunuz. Kitap içerik olarak kendi türünde bir ilk sayılabilir. Araştırma inceleme türü bir eser.                                             

            Yazarın kendi anlatımıyla kitabı tanıtalım:

         Bu kitabın kaleme alınmasındaki temel amaç, ülkemiz ve dünyamızdaki artan doğa ve çevre sorunlarına dikkat çekmek, bu konuda büyük emekleri geçen özel insanları tanıtmaktır. Bu  önderlerin engin görüş ve eşsiz uygulamalarından hareketle, dünyamızdaki çevre sorunlarına eğilmektir. Öncelikle sade bir yaşamı teşvik etmek ve gençlerde doğa ile iç içe, uyum halinde çevre bilinci geliştirmektir. Burada okuyacağınız önemli çevrecileri sevdiğinizi biliyorum, ama sevmek yetmez. Daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşam için, onları daha iyi anlamak ve yeni nesillere anlatmak gerekir. Şimdi sizi doğasever ve çevreci önderlerin doğal, berrak, sade ve temiz dünyalarıyla baş başa bırakıyorum. İçimdeki peşin duygu şudur: Bence konuları okudukça azıcık üzülecek, biraz gururlanacak ama çokça düşünecek ve umutlanacaksınız.

                 Metin Erdoğan, 1952 yılında Erçiş-Van’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans diplomasıyla mezun oldu. Almanca ve İngilizce bilmektedir.

               Yürüyen Köşk’ün Bahçıvanı: ‘’Paşam, izninizle Köşk’e hasar veren büyük dalı kesmek istiyorum? ‘’Atatürk’ün tarihe geçen cevabı: ‘’Hayır, Dal kalacak, Köşk gidecek!’’

           Balıkçı’nın en sevdiği sözcük ‘’Merhaba’’dır.

‘’MERHABA

Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin.

Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin

Senden öncekiler de böyleydiler

Akıllarını Bodrum’da bırakıp gittiler…’’

                        Halikarnas Balıkçısı

              ‘’Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu, son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde anlayacak.’’  Kızılderili Şef Seattle