BOOKING.COM KARARI: SİYASİ ve TİCARİDİR

N/A 04/04/2017 - 14:47:58

Sevgili okuyucu,

Sizlere buradan güzel bir merhaba deme heyecanını yaşıyor, bu vesile ile tarafıma sunulan köşeden turizmin en can alıcı konularına hızlıca dalış yapıyorum.

Şu şekilde başlamakta yarar var; malumunuz, güzide ülkemiz bir mazlumlar ülkesi olmuş ve Türk Halkı her zaman zalimin zulmü karşısında, mazlumun yanın olmayı seçmiştir. Ne gariptir ki, otelciler kendilerini yine yeniden, bu zor günlerde ayrı bir kaos içerisinde buldular.

Sezonu çok değil, 2015 yılına çektiğimizde, birçok otelin dert yandığı konu, Booking.com firmasının almış olduğu komisyonlar olan dostlar, bu sefer TURSAB’ın, BOOKING.COM’u cezalandırdığı konusunda karşıt görüşteler.

Öncelikle; BOOKING.COM nedir?

Online seyahat acentesidir, diğer tüm siteler gibi, üye oteller kendi fiyatlarını sisteme yükleyip, şeffaf bir satış sağlar ve kendi sistemlerini kendileri yönetir. Bu gibi acenteler öyle büyüktür ki, daha büyük ortaklıklara iştirak olurlar. Örneğin, THY tüm paket tatil satışlarında oda fiyatlarını booking.com üzerinden satmaktaydı, bugün THY üzerinden bir yolcu herhangi bir yurt içi otel aramasında sonuç alamamakta! Düşünün; yabancı bir misafir İstanbul’a geliyor, işi uzuyor ve hep kullandığı siteden arama yapmak istiyor fakat o da ne? Arama yapılamıyor! Bundan büyük gol olur mu?

 

Konu biraz teknik olsa da olabildiğince basite indirgeyip sadeleştirmeye çalışacağım. Öncelikle neler oldu kısaca hatırlayalım;

-          Rekabet kurulu 09.07.2015 tarihinde BOOKING.COM ile ilgili Soruşturma, adı geçen teşebbüslerin başta 'en iyi fiyat garantisi' olmak üzere çeşitli uygulamalarla 4054 sayılı Kanun'un 4. ve 6. maddelerini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatıldı."

-          11.01.2017 tarihinde şirket, sözleşmelerindeki “en iyi fiyat garantisi” ibaresi ile ilgili olarak, ilgili kanuna uymamaktan dolayı 2.543.992,85 TL idari para cezasına çarptırıldı.

-          29.03.2017 şirketin faaliyetlerine tedbir kararı konuldu ve şirket Türkiye içi satışlarını durdurdu.

Durumun “en iyi fiyat garantisi” ibaresinden buralara gelmesi trajikomik, karar ise hem siyasi, hem de ticari! Bugüne kadar online sistemlerde varlık gösterememiş bir TÜRSAB’ın, böyle bir karara imza atılmasına sebep olması gerçekten trajikomik. Global dünyada, ticari olarak rekabet esastır ve siz alternatif sunmadığınız noktada alternatif olamazsınız. TÜRSAB alternatif yapamadan “ben yaptım, oldu” mantığı ile tüm sektörü çıkmaza sürüklemiştir.

Konu siyasi ve ticaridir. Yakın geçmişte, TÜRSAB başkanı Başaran Ulusoy tarafından alenen “EVET” oyu açıklanması ve taraflı bir yol izlenmesi tüm camiada tepkiye neden olmuş bir kurumun, çözüm diye yapmış olduğu son hamle kabul edilemez, tabi ki bunun ardında bazı ticari çıkarlar olduğu ve konunun bazı ticari iştirakler üzerinden kullanılacağını da ilerideki günlerde görüp, “demek hamle bunun içinmiş.” diyeceğiz.

KARAR ENGELLEYİCİ MİDİR?

Gelin isterseniz ilk ağızdan BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’dan dinleyelim:

“O şekilde engellemek mümkün değil’

“Yalnız şöyle bir durum var; bizim mevzuatımızda rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm yok. Bu kararı kimin verdiğine bakarız. İnternet sayfası engellemeyle ilgili merciler belli. O mercilerden gelecek kararı görmemiz lazım. Benim gazetelerde okuduğum şekliyle engellemek mümkün değil Bunu neye dayandırarak söylediklerini görmeden bir şey demem mümkün değil. İcraata uygunsa uygulanır ama rekabetle ilgili hususla site erişime kapatılamaz.”
Kaynak;
http://www.diken.com.tr/btkya-gore-rekabetle-ilgili-durumlarda-site-kapatilmaz-booking-coma-engelleme-soz-konusu-degil/

KİM ETKİLENECEK?

Bakınız, olay masumane, TÜRSAB acentesini koruyor gibi görünse de aslında pratikte öyle olmuyor ve bütün oturmuş bir sistem bozuluyor, nasıl mı?

-          Oteller gene bildikleri online acenteler üzerinden satmaya devam edecekler,

-          Küçük esnaf ve otelci bu konuda büyük zarara uğrayacak,

-          Türk tatilci bu işten zararlı çıkacak, zira şeffaf bir fiyat erişim platformlarından olan sistemin kapatılması tatilcinin daha pahalı tatil satın almasına neden olabilecek.

PEKİ NE OLACAK?
Size de komik gelmiyor mu? Kendi turizmcine, otelcine, vatandaşına zorluk çıkartıp, uluslararası noktada elinden bir şey gelmemesi?

-          İlgili acente şu anda tüm Türkiye’de Google Adwords çalışmasını durdurmuş durumda.

-          İlgili online acente karar sonrası zaten Türkiye içinden otel aramasına izin vermemekte ve yurt dışından satışlar devam etmekte.

-          Bugüne kadar yapılan rezervasyonlar geçerliliğini sürdürmekte ve durum Türkiye dışında herhangi bir sorun teşkil etmemekte.

-          İlgili şirket kararı temyize götürüp itiraz hakkını kullanıp konuyu burada kapatmayacak.

-          İlgili STK’ların tümü karşı dava açacak

-          İlgili tüm oteller 3. taraf olarak itiraz dilekçelerini verip davaya müdahil olacaklar, TÜRSAB’ı da ilgili zarardan sorumlu tutabilecekler. (Hukuken mümkün)

-          Oturmuş tüm sistemler bloke olduğunda karmaşıklık ya da kaos yaratır, alttan gelenler de illaki boşluk doldurmak için saldıracaklar (expedia, ets gibi) ve boşluk illaki dolacaktır, tüm dünya ile savaşamayız, hele ki online dünyada o yüzden bu sıkıntının çözüleceğini düşünüyor ve umuyorum.

Buradan alınmış güç ve emsal ile, diğer online acentelerin de yargılaması mümkün duruma gelirse zarar otelcilere dokunur, dolayısı ile turizme dokunur. Fakat umarız ki yanılırız ve bu konu en kısa sürede netliğe ve tatlıya bağlanır.

Tüm olanlar nezdinde bekleyip göreceğiz, körü körüne iyi oldu veya kötü oldu demek doğru değil, ama çözülmezse bir sıkıntı olacağı aşikâr.