“Batıl İnanç Bağı

Erdil Ünsal 12/12/2016 - 14:42:36

Batıl inanışların insanın var oluşundan günümüze kadar sürüp geldiği bilinmektedir. Çoğunun bilimsellikle, akılla, çağdaşlıkla ve dinsel inançla bir ilgisi olmadığı belirtilmektedir. Bu tür inanışların ne yazık ki insan oğlunun gönlünden, beyninden, vicdanından sökülüp atılamadığı görülmektedir. Mistik düşünce sahiplerinin çoğu dala çaput bağlama, kurşun dökme gibi dilek tutma batıl inançlarına kendini ne kadar kaptırdığı, Büyükada Aya Yorgi Kilisesi’ne çıkan yol kenarlarındaki çalı çırpıya bağlanan bez parçalarından anlaşılmaktadır. Kiliseye çıkan yolun yarısına kadar sağlı sollu çaput bağlanmış iken şimdi, yolun 4/3’ü sağlı sollu çaput bağlı. Üstelik dilekleri tuttuğunda gelip bağladıkları çaputu çözmeleri ve sayının azalması gerekirken sayıda azalma değil artma olmaktadır. Eski tarihlerde ölülerin kıymetli buldukları eşyalarla gömülmeyi istemeleri, öteki dünyada bir hayat olduğu ve götürdükleri eşyaları orada da kullanacakları inancıdır. Halbuki, açılan tarihi lahitlerde götürdükleri eşyalar iskeletin yanında aynen durmaktadır. Başı iyi sonu kötü biten Batıl inançlarımız vardır: Kara kedi gören Kara sevdaya tutulur/Çorap giyilirken ayağın Kıble'ye doğru uzatmak./Hamile kadın aş ererken neye bakarsa doğacak çocuk ona benzeyecektir. /Kaynayan suya bıçak sokulmaz./Bıçakla ekmek kesilmez, evin bereketi kaçar./Akşam soğan yenen yere melekler gelmez/. Pişmiş ete soğan doğranmaz./Tavuğun horoz gibi ötmesi horozun vakitsiz ötmesi,/ hamile kadının sokakta gezmesi, kadının kahkaha atması kötü şeylere işarettir. Köpek havaya doğru bakarak havlarsa kan dökülecek demektir./ Evin içerisinde köpeği olanın melekle değil şeytanla işi olur. Maden kazasında, tarikatevi yangınında öleni fıtrata bağlama. Batıl inançları günlük hayata sokmak bir aciziyet ifadesi ve özgüven eksikliği olduğu kesindir. 21. yüzyıl gibi bir bilim, teknoloji, uygarlık, demokrasi, hukuk çağında batıl inanca inanma sürmektedir Sorgulama eksikliği semavi (görsel)  din ve mistik düşünceyi rehber alan kişileri, din baronları, ulema ekibi kendi yarattıkları söylemlerle müridlerini  kendilerine biat ettirmede başarılı olmuşlardır. 

Dünyanın farklı ülkelerinden 20 batıl inanç.

1. Arjantin'de Eski Başkan Carlos Menem'in adını yüksek sesle söylemenin kötü şans getirdiğine inanılıyor. İnsanlar bu ismi duyunca tıpkı bizdeki gibi tahtaya vuruyorlar.

2. Katar'da insanlar evlerindeki örümcekleri asla öldürmüyor. Olası yangınları söndürme güçleri olduğuna inanılıyor. 

3. Haiti'de tüm batıl inançlar annelerin zararına. Tek ayakkabı giyerseniz, gece vakti yerleri süpürürseniz, karpuzun en uç kısmını yerseniz annenizin öleceğine inanılıyor.

4. Ruanda'da kadınların keçi eti yerlerse sakallarının çıkacağına inanılıyor. 

5. Çin'de 4 rakamı ve sonu 4 ile biten sayıların uğursuz olduğuna inanılıyor. çünkü, 4 kelimesinin söylenişi Çince’de ölüm kelimesiyle aynı.

6. Türkiye'de geceleri sakız çiğnemek hoş karşılanmıyor. Bunun ölü insanların etlerini çiğnemekle aynı şey olduğuna inanılıyor. Erkek çocuklara  “bak yavrum sakız çiğnersen sakalın çıkmaz” denilir.

7. Hindistanlılar perşembe ve cumartesi günleri tırnak kesmenin uğursuzluk getireceğine İnanıyorlar.

8. ABD'nin bazı bölgelerindeki evlerde cadı pencereleri denen pencereler var. Cadıların bu pencereyi kullanıp kocalarını çalamayacaklarına inanılıyor. Şimdilerde ise “benim kocamı al” ilanları gündemde imiş.

9. Brezilya'da çanta ya da cüzdanı yere düşürmek uğursuzluk sayılıyor. İnanışa göre bu durum para kaybedeceğiniz anlamına geliyor.

10. Vietnam'da öğrenciler muz yemiyor. Çünkü, muz kelimesi ve başarısızlık kelimesi Vietnam dilinde eş sesli.

11. Japonya'da çocukların geceleri göbeklerini açmamaları gerekiyor. Özellikle yağmurlu geceler fırtına tanrısı Raijin'in gelip göbeği açık çocukları yiyeceği düşünülüyor.

12. Yemen'de hamile kadınlar bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenmek için yılan kullanıyor. Yılan ters düşerse bebeğin kız düz düşerse erkek olacağına inanılıyor.

13. Danimarka'da kırılmış tabak çanaklar bir yıl boyunca saklanıyor. Özellikle yeni yılda bu parçalar arkadaşların ve komşularının evlerine fırlatılıyor. Böylece eşyaların fırlatıldığı evlere yeni eşyaların alınacağı, ellerine para geçeceğine inanılıyor.

14. Kore'de geceleri vantilatör açmanın insanı öldürüleceğine inanılıyor. Kore'de satılan tüm vantilatörlerin zamanlayıcıları var.

15. Mısır'da insanlar ellerine makas aldıklarında mutlaka bir şeyleri kesmek zorunda. Ayrıca, bıçağın açık olarak bırakılmasının da kötü şans olduğu düşünülüyor. Kabus gören insanlarsa yastıklarının altına makas koyuyorlar.

16. Litvanya'da kimse geceleri ıslık çalmıyor. Bunun şeytanları ve cinleri çağıracağına inanılıyor. Türkiye’de Cin Hastanesi kuruldu ve açılışı Cin uzmanı Melih Gökçek yaptı.

17. Fransa'da yollardaki köpek kakalarına sol ayakla basarsanız iyi şans, sağ ayakla basarsanız kötü şans getirdiğine inanılıyor.

18. Malezya'da yastık üstüne oturmanın popoda yaralar çıkaracağına ve haşlayacağına inanılıyor. 

19. Nijerya'da bir adama süpürgeyle vurulduğunda erkekliğini kaybedeceğine inanılıyor.

20. Umman'da yeni araba alan insanlara "güle güle kullan" deniliyor. Böylece nazardan korunacaklarına inanıyorlar.İnsanları eğitmek için ortaya konan, akaid, ahlak, kanun sisteminin bazen hepsi  doğru, bazen hepsi batıl ve bazen de hak ve batılın ikisinin karışımıdır. İnsan düşüncesiyle oluşturulan kanunla insanlar arasında oluşan uyumsuzluklar giderilemez. Bu durumu düzenleyecek insan kavramı dışında bir gücün yeryüzüne seslenmesi gerekmiş ve Tanrı fikri ve onun vahilerine inanma esas olmuştur. Onun dünyaya vahi göndermesi gerekmiş ama bu vahiler insan eline geçmiştir. Bu başlangıçta ay, güneş ve toteme tapın olmuş, sonraları kutsal kitaba inananına dönüşmüş, vahi insan eline geçmekten kendini kurtaramamıştır.