“2023'te Dünyanın En Önemli Seçimi Türkiye'de Olacak."

Erhan Ayaz 12/01/2023 - 08:42:13

Seçim sathı mailine girerken ülkedeki ekonomik, sosyal ve siyasi gündem aslında büyük bir bekleyiş içinde. Açıklanan seçim ekonomisi paketleri ile EYT düzenlemesinden tutunda da İsrail, Mısır gibi ülkelerle normalleşme gibi dış politika adımlarını bu süreç içinde değerlendirmek faydalı olabilir. Seçim dönemi Türkiye’nin bölgesel ve önemli bir güç olması sebebiyle tüm dünya tarafından ise dikkatlice takip ediliyor. Bende size geçtiğimiz günlerde ABD’nin ve dünyanın çok önemli gazetelerinden Washington Post’ta yayınlanan ve önemli gördüğüm bir analizi aktarmak istiyorum. Gazete, ‘seçim sonuçları ABD, AB ve Rusya tarafından çok yakından takip edilecek’ diyor. Bobby Ghosh imzalı analizde öne çıkan hususları sizin için sıraladım:  

  • “Bu yıl izlenmesi gereken uluslararası sonuçları olan birçok genel seçim arasında, Şubat ayında yapılması planlanan Nijerya açık ara en büyüğü olacak; Ekim ayına kadar vadesi dolacak olan Pakistan muhtemelen en gürültü koparanı olacak. Ancak en önemlisi, hiç kuşkusuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye üzerindeki iktidarını üçüncü on yıla yaymaya çalıştığı 18 Haziran'da gerçekleşecek.”
  • “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan füze savunma sistemleri alarak NATO'nun güvenliğini baltaladı, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini engelleyerek ittifakı boşa çıkardı, defalarca Avrupa'yı mülteci akınına uğratmakla tehdit etti ve son aylarda Yunanistan'a karşı giderek daha kavgacı bir söylem savurdu. Ankara'nın Washington ile ilişkileri, üst düzey Türk yetkililerin ABD'yi rutin olarak Erdoğan'a karşı bir darbeyi desteklemekle ve terörist gruplarla suç ortaklığı yapmakla suçladığı noktaya kadar gerginleşti.”
  • “Ana muhalefet partileri, Altılı Masa olarak bilinen birleşik bir cephe oluşturdular, ancak seçim gününe altı aydan az bir süre kaldı ve henüz Cumhurbaşkanı adaylarını açıklamadılar. Ancak Erdoğan'ın anketlerdeki güçlü rakamları ve özellikle ekonominin de bahar aylarında toparlanma belirtileri göstermesi, her türlü rakibi geride bırakabileceğini gösteriyor. Erdoğan, karamsarlığı ortadan kaldırmak için Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan gelen yatırımlara ve Putin'in Türkiye'yi Rusya'nın doğal gaz ihracatı için bir merkez haline getirme vaatlerine güveniyor. Erdoğan ayrıca Türkiye'nin Karadeniz'deki kendi doğal gaz kaynaklarından bahsediyor ve beklenmedik bir gelir artışını teşvik ediyor. Geçen ay asgari ücrete yüzde 55 zam yapıldığını açıkladı; geçen hafta memur maaşlarına ve emekli maaşlarına zam yaptı. Bu taktikler Erdoğan'ın daha önce seçimleri kazanmasına yardımcı oldu ve yine olabilir.”
  • “Sonuç, bu seçim Washington ve Moskova'nın yanı sıra Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika'daki başkentlerdeki jeopolitik ve ekonomik hesaplamaları şekillendirecek. Royal United Services Savunma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden kıdemli araştırmacı Ziya Meral Türkiye'de olanların Türkiye'de kalmadığını söylüyor ve ekliyor “Türkiye orta büyüklükte bir güç olabilir ama büyük güçlerin Türkiye’nin seçiminden kaynaklı çıkarları var.”

Özetle Türkiye’nin gerçekleştireceği seçimin sonuçları bölgesel ve küresel jeopolitik dengeler için çok önemli gelişmeleri etkileyebilecek potansiyele sahip.