Zühal Yorgancıoğlu ve Sanatı Dibeklihan’da

Yarımada Gazetesi 15/08/2019 - 08:41:01 Bu haber 1473 kere okundu
Zühal Yorgancıoğlu ve  Sanatı Dibeklihan’da

Zühal Yorgancıoğlu‘nun yaratıcı ve çok renkli olan 60 yıldan fazla çalışma hayatının ürünlerinden örnekleri sergileyen “Zühal Yorgancıoğlu ve Sanatı" adlı sergisi, 10 Ağustos 2019 Cumartesi günü  saat 19:00 da Bodrum - Ortakent, Yakaköy'de, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü'nde açılıyor.  Dibeklihan'ın sevgili kurucusu Cenap Tezer anısına hazırlanan sergi, 29 Ağustos 2019, Perşembe gününe kadar ziyaret edilebilecek.
 
Zühal Yorgancıoğlu'nun İzmirli yazar, şair Yaşar Aksoy ile söyleşisi ve sergi kataloğunun imzası 11 Ağustos 2019, Pazar günü saat 21:00 de.
 
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü'nün İ. Hakkı Tonguç Sanat Galerisi, Orhan Kemal Meydanı ve Nedim Günsur Sokağı'nın geniş alanlarında kurulacak olan “Zühal Yorgancıoğlu ve Sanatı” adlı sergi, yüreği her an büyük bir aşk ile Türkiye Cumhuriyeti için çarpan Zühal Yorgancıoğlu’nun sanatını, onu bu topraklardan aldığı ilham ile çalışma hayatı boyunca başarıdan başarıya ulaştırmış olan tüm tasarımcı, modacı, fahri tanıtım elçisi, düşünür, öğretmen, ressam, desinatör, illüstratör, broder vasıflarının içinde, özellikle, tasarımcı, desinatör ve illüstratör yönleri ile vurgulayacak.
 
Küratörlüğü, planlaması ve kurulumu mimar, iç mimar ve tasarımcı çocukları tarafından yapılan sergide, Zühal hanımın eskizlerine, tasarım etüdlerine ve durmak, dinlenmek bilmeyen yaratıcı bir ruhun derinliklerine kadar girebileceğiz.  Bugüne kadar daha çok medyadan, bilhassa dış ülkelerdeki defileleri ve kültürel tanıtım etkinlikleri ile bildiğimiz Zühal Yorgancıoğlu,  Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü sergisinde, elinde kara kalemi ve boyaları, çok güçlü bir sanatçı, bir ressam, bir heykeltraş, bir tezyinci olarak çıkıyor karşımıza. 
 
2003 İslamabad Defilesi’nin arkasından Pakistanlı Sanat ve Kültür yazarı Dr. Jassim Taqui’nin 
 
“Madame Z, bir moda tasarımcısının çok daha üzerinde, çok daha fazlası. O, aslında desen ve kültürü, çalışmalarında, heyecanını, görüşlerini ve hayallerini anlatmak, açıklamak için kullanan çok duygulu ve yüksek düzeyde hisli bir sanatkar…” 
 
izlenimi, serginin girişindeki büyük tanıtım panosunda ön planda.  Yorgancıoğlu’nun araştırma ve tasarım süreçlerinin önemli dönüm noktalarını temsil eden kırk kadar kıyafet, açıklama notları ile birlikte, arşivlerinden çıkmış olan atölye tasarım çalışmalarına, kişiye özel desenlere, ve bu eskizlerin ve illüstrasyonların güçlü ve feminen çizgilerinin kusursuz akışına birer nokta koyarcasına hazırlanmış. 
 
Zühal Yorgancıoğlu, kuşkusuz, Cumhuriyet Tarihimiz’in yarattığı, resim, kıyafet ve moda sanatının en üst düzeye çıkmış ender ustalarından biri.  Bugün, bilgisayar programlarının hazır verilerini kullanıp dijital ekranlar üzerinde sanal tasarım yaparak yetişen genç modacılarımızın bu sergiyi bilhassa görmeleri, çok yakın plandan izleyebilecekleri bu eserlerden faydalanmaları, yaratıcı düşünce ve hayal gücünün kağıt üzerine içten gelerek döküldüğü o “altın anlar” ı mutlaka yaşamaları gerekir…
 
Sergiye eşlik eden “ZUHAL YORGANCIOĞLU – MODA TASARIMI VE DESEN ÇALIŞMALARI” kataloğu İ. Hakkı Tonguç Sanat Galerisi'nde satışa sunulacak;  sergi,  10 - 29 Ağustos 2019 tarihleri arasında, Pazartesi günleri hariç her gün  10:00 - 13:00 ve 17:00 - 23:00 saatları arasında gezilebilecek. Dibeklihan'ın tüm galerileri 13:00 - 17:00 saatleri arasında kapalı oluyor.
 

Yorum