Yeni zeytin yasasına Milas’ta ortak tepki: “Zeytinciliğin sonu gelir”

Yarımada Gazetesi 07/06/2017 - 11:17:17 Bu haber 930 kere okundu
Yeni zeytin yasasına Milas’ta ortak tepki:  “Zeytinciliğin sonu gelir”

Yeni zeytin yasasına Milas’ta ortak tepki:  “Zeytinciliğin sonu gelir”

Milas Ziraat Odası Meclisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Alt Komisyonunda yoğun tartışmalar altında görüşülen ve kabul edilerek Meclis gündemine alınan yeni zeytin yasasına tepki gösterdi.

Kamu yararının gözetilerek yapılacak sanayi yatırımları dışında, turizm bahane edilerek 2’nci konut alanlarının açılmasına ve rant elde edileceği endişesi taşıdıklarını belirten MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı, muhataplara iletilmek üzere bir de bildiri yayınlayacaklarını söyledi. 

“Zeytinciliğin sonu gelir”

Milas Ziraat Odası Olağan Meclis Toplantısı’nda ele alınan, tüm meclis üyelerinin görüşleri alınarak değerlendirilen yeni zeytin yasasına, ortak bir tavır konuldu. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı, Meclis Başkanı Halis Şahin ve 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, ortak yaptıkları açıklamada, “Yasa taslağının meclisten geçmesi durumunda tam anlamıyla zeytinciliğin sonu gelir” diyerek, konuya dikkat çekti.

“Kabul edilirse önlem alma şansımız kalmayacak”

MİZO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atıcı; “Zaten 1950’den bu yana zeytin ağaçlarının korunmasına ilişkin birçok yasa değişikliği yapıldı. Kanunla birlikte genelge ve yönetmelikler yayınlandı. Bütün bunlara rağmen bugüne kadar zeytin alanlarını koruyamadık. Şimdi bu yasa değişikliği kabul edilirse bundan sonra hiçbir önlem alma şansımız kalmayacak” dedi.

“Yasa taslağının geri çekilmesini talep ediyoruz”

‘Tanrıların kutsal ağacı’ olarak adlandırılan, Ege Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerleşim alanında, önemli bir geçim kaynağı olarak görülen zeytinciliğin, TBMM alt komisyonunda kabul edilerek meclis gündemine alınmasının, Milaslı çiftçiyi derinden yaralayacağını ve bölge ekonomisine ciddi zararlar vereceğine dikkat çeken Başkan Atıcı; “Meclis olarak hazırladığımız bildiriyi muhataplara ileteceğiz. Acilen bu yasa taslağının geri çekilmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte yapılan değişiklikte bazı maddeler var ki asıl bizi endişelendirenler de bu maddelerdir. Örneğin Vali başkanlığında oluşturulacak kuruldaki üyelerin 9’u, Valinin emrinde ve denetiminde olan bürokratlardır. Oysa bu kurulda mutlaka Tarım Bakanlığı’nın, Ziraat Odaları’nın ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın da birer temsilcileri olmalıdır. Orada yapılacak yatırımın kamu yararına olup olmadığı şeffaf bir şekilde değerlendirilmelidir. Öteki türlü yok edilecek zeytin alanlarının kime, ne şekilde tahsis edildiği bilinmeyeceğinden toplum vicdanında derin yaralar açacaktır. Aynı şekilde meralarla da ilgili yapılacak değişiklikler konusunda da endişe taşıyoruz” diyerek hükümetin bu yasa taslağını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül ise şunları söyledi: “Bütün mesele, milli gelir olarak adlandırdığımız zeytinciliğin korunmasıdır. Bu konuda Milas Ziraat Odası meclisinin alacağı her kararın arkasında duracağız. Muhataplara iletilmek üzere hazırlanan bildirinin altına biz de imzamızı atacağız. Sayın Başbakanımızın ‘Zeytin üreticilerini mağdur etmeyeceğiz. Bugüne kadar en fazla desteği biz verdik. Dolayısıyla kendimizle çelişmeyiz’ demesi bizleri biraz olsun rahatlasa da yine de zeytin çiftçisi adına endişeliyiz. Umarım meclis genel kurulunda bu konu enine boyuna ele alınır, bizlerde endişe yaratan maddeler ya geri çekilir ya da düzeltilir.”

MİZO Meclis Başkanı Halis Şahin ise, “Kıyıkışlacık her ne kadar mahalle olarak bilinse de aslında küçük bir şehirdir. Zeytinciliğin yanı sıra turizm de aldı başını gidiyor. Zeytinlik alanlarımızın bir kısmı bildiğiniz gibi 2/B kapsamında. Umarım bu 2/B alanlarını kurtarabiliriz. 1954 yılında aldığımız tapular şimdi hiçbir işe yaramıyor. İnşallah bu yasa taslağı geri çekilir de yaklaşık 24 bin dönümlük zeytinlik alanını kurtarırız” dedi. (İHA)

Yorum