Yeni Yerel Tohum Yönetmeliğine Fethiye’den tepki

Yarımada Gazetesi 17/11/2018 - 07:30:12 Bu haber 479 kere okundu
Yeni Yerel Tohum Yönetmeliğine Fethiye’den tepki

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerel tohumlar ile ilgili 19 Ekim’de resmi gazetede yayınladığı yönetmelik, Fethiye’de tepki gördü. Yönetmeliğe karşı, Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin Yerel Tohum Projesi ekibi, Fethiye Cuma Pazarı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın da katıldığı basın açıklamasında, yerel tohumların kayıt altına alınması, üretilmesi ve pazarlanması ile ilgili yönetmeliğe tepkiler yağdı. Yönetmeliği, pazarda satış yapan üreticiler de eleştirdi. 
 
Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı Ebru Oğuzhan Yeter yaptığı basın açıklamasında “Bu yönetmelik, ticari ve tekelleşen şirketleri korumaktadır. Bugün bizim bereketli, atalık yerel tohumlarımız üzerine çeşitli oyunlar yazılıyor, oynanıyor. Artık hepimiz, eğitimden sanayiye,  tarımdan hayvancılığa birçok koldan dışa bağımlı olduğumuzu biliyoruz. Yerel tohumlarını hem üreten hem de geçimini sağlamak için satan üreticiye yasak gelmesi, pazar cezası, hapis cezası için kanun çıkarılması da bu yüzdendir. GDO’lu gıdalar, nişasta bazlı şeker, ambalajlı gıdalar artık en korkunç silah haline gelmiştir. Öğle tatillerinde, okul çıkışlarında çocukların nasıl beslendiklerini gördükçe, gelecek neslin nasıl şekillendirildiğini de görebiliyoruz. Bağımlılık yapan gıdalardan vazgeçmeleri zor görünüyor. Çocuklarımızın damak tadı değiştikçe toplumun yapısı da değişiyor. Hazır gıdalar çok büyük tehlike taşıyor. Kendi tohumlarımıza sahip çıkmamız da yetmiyor üstelik. Bir kere küresel şirketlerin tohumuna bulaşan toprak, yerli tohuma da küsüyor. Hem topraklarımızın, hem de gelecek nesillerin sağlığı için, yerel atalık tohumlara sahip çıkmak zorundayız. Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi, Muğla’da da bütün tohumla uğraşan dernek ve kurumlar bu yönetmeliğe karşı birlikte hareket edecek ve mücadele yolu bulacaklardır. Tohumda dışa bağımlılığımız her geçen gün daha da netleşirken, üreticimiz tedirgin, sağlıklı beslenmek isteyen tüketici tedirgin. Yerel çeşitleri korumak için mücadele eden dernekler ve kurumlar ile küçük üretici de bu yönetmelikle birlikte zor duruma düşürülmüştür. Yerel tohumlar bizim, hepimizin ortak değeridir, aşıdır, ekmeğidir. Bu değerlerimizi kimseye devredemeyiz. Bu yönetmeliğe karşı sessiz kalmıyoruz ve yerel atalık tohumlarımızı sonuna kadar korumaya, yaşatmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha paylaşmak istiyoruz. 
 
Başkan Saatcı “Bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz!” 
 
Yerel ürünlerin satıldığı Cuma Pazarı’nda üreticilerle görüşerek açıklamada bulunan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise “Yerel tohum takas projesiyle, yerli tohumun korunmasına ve doğal ürün üretilmesine yönelik yapmış oldukları çalışmalardan dolayı, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanımıza ve üyelerine teşekkür ederim. Sadece tarımda değil, dünyada ciddi şekilde bir emperyalizm var. Burada emperyalizme karşı bir direniş gösteriliyor. Türkiye genelinde bunu daha güzel yapan dernekler ve belediyeler de var. 19 Ekim’de çıkan yasa, yerli tohumun ve yerli tohumla üretim yaparak kazanç sağlamaya çalışan çiftçimizin boğazını sıkan son hamleydi. Son 16-17 yıla baktığımız zaman tarım ve hayvancılıkta geldiğimiz nokta meydanda. Her şeyde dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Yerli tohumla ilgili verilen kavga, aslında bu kadim Anadolu Uygarlığının topraklarının, binlerce yıllık kendisine uyum sağlamış tohumlarını koruma kavgasıdır. Başka bir şey değil. Hükümet, almış olduğu kararla, köylünün binlerce yıllık geleneğini, yetiştirdiği üründen elde edip ‘seneye ekeceğim’ diye koyduğu tohumun değişimini, takasını, satışını yasaklayarak 10 bin TL’de para cezası veriyor. Bunu anlamak mümkün değil. Kimi koruyorlar, neyi nasıl yapıyorlar. Zaten her geçen gün çiftimiz ve hayvancımız kayıplarından dolayı bu işi yapmak istemiyor. Her yıl aşağı yukarı bir Belçika ülkesi kadar toprağımız, ekilmekten vazgeçiliyor, çorak bırakılıyor. Halbuki hükümetin görevi üretmek, üretenin de hakkını savunmak olmalıdır. Eski damak tadını arıyoruz. Domateste, biberde, salatalıkta, diğer meyvelerde, kırmızı ette, beyaz ette ve artık balıkta bile GDO’lu ürünler bize dayatılıyor. Bu çocuklarımız ve gelecek nesiller için çok kötü bir şey. Bu konuda bütün Fethiyelileri duyarlı olmaya doğal ürün tüketmeye, teşvik etmeye ve bu mücadeleye sahip çıkmaya davet ediyorum. Burada mücadele veren arkadaşlarımızın yanındayız. Verilen bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Yorum