Yaşama tutunamayan "albino" kaplumbağa müzede sergileniyor

Yarımada Gazetesi 03/10/2017 - 09:23:44 Bu haber 868 kere okundu
Yaşama tutunamayan

- DEKAMER Deniz Kaplumbağaları Müzesi'nde içerisinde özel sıvı bulunan bir kavanozda sergilenmeye başlanan yavru kaplumbağa, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor 

- DEKAMER Müdürü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaska:
- "Albinolar genelde vücudunda değişik anormalliklerin olduğu ölü embriyo şeklinde yuvalarda bulunurken, zaman zaman bunların yavru çıkma aşamasına kadar yaşayanları da olabiliyor. Ancak bu milyonda bir diyebileceğimiz bir ihtimal"

Caretta carettaların önemli üreme merkezlerinden Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu Plajı'nda, gönüllüler tarafından bulunan ancak 45 gün yaşatılabilen albino deniz kaplumbağası yavrusu, müzede sergileniyor.

Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezinde (DEKAMER) gönüllü olarak çalışan ve gece saatlerinden sabaha kadar nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta caretta yavrularının güvenli bir şekilde denize ulaşması için çaba harcayan görevlilerce bulunan albino deniz kaplumbağası merkezde korumaya alındı. 

Çok nadir rastlanan ve milyonda bir yaşama ihtimali olduğu belirtildiği için herkesin ilgi odağı olan albino deniz kaplumbağası yavrusunu merkezdeki görevliler yaşatmak için ellerinden geleni yaptı. Yavru kaplumbağa, tüm çabalara rağmen dünyaya gözlerini açtıktan 45 gün sonra öldü.

Albino caretta yavrusu DEKAMER Deniz Kaplumbağaları Müzesi'nde, içerisinde özel sıvı bulunan bir kavanozda sergilenmeye başlandı.

DEKAMER Müdürü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarının üreyebilmesi ve çoğalabilmesi için yumurtalardan sağlıklı yavruların çıkmasının çok önemli olduğunu söyledi.

- "Milyonda bir ihtimal"

Yumurtalardan yeterince erkek ve dişi bireylerin çıkmasının neslin devamlılığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Kaska, "Ancak zaman zaman anormal bireylerin, albinoların gelişmesi ve ortaya çıkması da olabiliyor. Albinolar genelde vücudunda değişik anormalliklerin olduğu ölü embriyo şeklinde yuvalarda bulunurken, zaman zaman bunların yavru çıkma aşamasına kadar yaşayanları da olabiliyor ancak bu milyonda bir diyebileceğimiz bir ihtimal." değerlendirmesinde bulundu. 

Kaska, bu yıl Dalyan kumsalında bu tür bir canlıya tesadüfen denk geldiklerini ifade etti.

Albino caretta caretta yavrusunun merkezde günlük bakımlarını ve izlemelerini yaparak belli bir süre yaşatabildiklerini anlatan Kaska, "Literatürde de bir ay yaşayabilen bir albino yavru olmasına rağmen 45'inci günde maalesef embriyoyu kaybettik. Albino yavru, üzerinde bilimsel çalışmaları yaptıktan sonra müzemizdeki yerini aldı. Tabi bu albino yavrular milyonda bir olması sebebiyle kamuoyunda çok dikkat çekiyor. Kaplumbağaların tanınmasına yardımcı olduğu için de bu bireyi çok önemsiyoruz." diye konuştu.

Merkeze gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, DEKAMER Deniz Kaplumbağaları Müzesi'nde sergilenen albino deniz kaplumbağasını ilgiyle izleyip fotoğraflarını çekiyor.

Albino caretta caretta yavrusuDalyanİztuzu PlajıMuğla

Muhabir Osman Akça

 

Yorum