Vergi borcunda yapılandırma koşullarına uyamayanlara yeni fırsat!

Yarımada Gazetesi 06/05/2017 - 10:25:37 Bu haber 1009 kere okundu
Vergi borcunda yapılandırma koşullarına uyamayanlara yeni fırsat!

19/8/2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı kanun ile vergi borçlarını yapılandıran ancak taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlar için bir kolaylık sağlandı. Yapılandırmadan faydalanan ve 30 Kasım 2016 tarihinde sona eren yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme süresini kaçıran vatandaşlar bu haklarını kaybetmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Kanuna eklenen geçici bir madde ile bu vatandaşlara son bir şans daha tanındığı müjdesini verdi. Yeni yapılan düzenlemeye göre; yapılandırması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecek. Böylece, Kanundan yeniden yararlanma imkânına kavuşmuş olacak..

Ayrıca Kanun kapsamında peşin veya taksitli ödeme seçeneklerini tercih ederek yapılandırılan tutarları ödemeyen borçlular Mayıs 2017 ayı sonuna kadar ödemelerini peşin yaptıkları takdirde peşin ödeme indiriminden yararlanabilecek.

Taksit ödemeleri 4’er ay sarkıyor

6736 sayılı Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme süreleri dörder ay uzatıldı. Buna göre, Ocak ayında ödenmesi gereken taksitler Mayıs ayında, Şubat ayında ödenecek taksitler Haziran ayında ödenecek. Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzamış oldu.

 

Çok zor durumdaysa…

Cari dönem ödeme şartını ihlal edenlere de hak veren düzenlemeye görre bu mükellefler cari dönem yükümlülüklerini Mayıs 2017 sonuna kadar yerine getirerek ya da çok zor durumda olmaları nedeniyle bu yükümlülüklerini yerine getiremediklerini tecil başvuruları ile belirterek Kanundan yararlanmaya devam edebilecek.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; 6736 sayılı Kanundan yararlanabilmek için getirilmiş olan önemli şartlardan birinin ilk iki taksitin süresinde ödenmesi olduğunu hatırlatılarak Kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandıran mükelleflerin, peşin veya ilk iki taksit ödemelerini mutlaka 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapmaları gerektiği belirtildi.

 

Kanun kapsamında ilk taksitlerini Kasım 2016 ayında ödeyen mükellefler de ikinci taksit ödemelerini 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapacak. İlk taksitlerini süresinde ödemeyen mükellefler ise ilk taksitle birlikte ikinci taksitlerini

Konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresinden, vergi dairelerinden, bilgilendirme stantlarından ve 444 0 189 Vergi İletişim Merkezi (VİMER)’den bilgi alınabiliyor.

Haber Merkezi

 

 

Yorum