VATANDAŞ İSYANDA

Yarımada Gazetesi 04/02/2019 - 07:25:44 Bu haber 2951 kere okundu
VATANDAŞ İSYANDA

Bodrum’da son 3 aydır yüksek gelmeye başlayan elektrik faturaları mesken ve hane sahiplerini isyan ettirdi. Sosyal medyadan faturaları paylaşan vatandaşlar elektrik parasından daha çok, “Dağıtım Bedeli” adı altında gelen fiyatların yüksekliğinden şikayet ediyorlar. Tüketilen elektriğin % 35 inden fazla dağıtım bedeli alınması ve buna bir de KDV eklenmesiyle, vatandaşlar yükselen toplam fatura fiyatlarına isyan etti.             
 
Bodrum Çarşı’da imza kampanyası düzenleyen vatandaşlar ayrıca sosyal medyada change.org’da da kampanya başlattılar. Avrupa’dan daha fazla “Dağıtım Bedeli” ödediğini belirten vatandaşlar ‘’ Evet elektrik dünya’da pahallı ama bizim derdimiz elektrik parasının pahallılığı değil, “Dağıtım Bedeli”nin Avrupa ve dünya devletlerinin üzerinde olmasıdır. Zaten aldığımız asgari ücret, emekli maaşı belli” diyerek; “faturalarımıza gelen Dağıtım Bedeli % 35leri geçmiş durumda. Yunanistan’da bu rakam % 16, İngiltere’de % 24, İtalya’da % 18, Almanya’da % 19 iken bizde neredeyse son aylarda %40 lara yaklaştı. Aralık ayında 150 liralık faturanın “Dağıtım Bedeli” 58 lira gelirken, Ocak ayı 150 liralık faturanın “Dağıtım Bedeli” 80 lira olarak geliyor. Bir ayda dağıtım bedeline % 30 ‘un üzerinde zam olur mu ? Bu uygulamalar, enflasyona ve hayat pahallılığına sebep olan politikalar ‘’ şeklindeki yorumları ile, bu haksız kazançların bir an evvel durdurulması gerektiğini ifade ettiler.
 
Yüksek gelen elektrik faturaları vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. Turgutreis Mahallesi esnaflarından İsa Deliaslan adlı vatandaş da faturalarda düzenleme yapılması için imza toplamaya başladı. Deliaslan, yaklaşık bir hafta içerisinde 5 bin imza topladı.
 
Geçen hafta evine ve işyerine gelen elektrik faturalarını bir metre boyunda afiş yaptırıp elektrik dağıtım şirketinin binası ile mahallenin çeşitli noktalarına asan Deliaslan’ın başlattığı imza kampanyası, büyük destek gördü. “Yasal Soygun’a Dur” başlıklı imza kampanyası kısa zamanda 5 bin imza sayısına ulaştı. Kampanyanın ardından toplanan imzalı dilekçeler, Turgutreis PTT kanalıyla, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na gönderildi.
 
Turgutreis PTT binası önünde bir açıklama yapan İsa Deliaslan, şunları dile getirdi:
 
“Bireysel olarak başlattığım protesto, halk tarafından benimsendi. Amacım kesinlikle provokatif, sansasyonel bir eylem değildir. Yaşadığımız yerde, ülke genelinde olduğu gibi elektrik faturaları ev kirasını geçer hale gelince, rahatsızlığımı hukuki çerçeveler dahilinde dile getirip, vatandaşın aleyhine olan maddelerin gözden geçirilip iyileştirmesi için bu imza kampanyasını düzenledim. Bugün itibariyle imzalar, ilgili adrese ulaştırılmak üzere yola çıktı. Ayrıca, sosyal medya üzerinden bana ulaşan Kuşadası ve Gümüşlük’teki bazı vatandaşların da benzer kampanya düzenleme çalışması içinde yer almasını öğrenmem de, çok sevindirici. Resmi Gazete’de yayınlanan 30 Mayıs 2018 tarihli “Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği” 58. maddesi uyarınca, Tüketici Hakem Heyetine başvuracağım. Vatandaşların çoğu, itiraz haklarının olmadığını sanıyor. Şunu söyleyeceğim son olarak, hiçbir kanun maddesi vatandaşın anayasal hak arama özgürlüğünün önüne geçemez” dedi.

Yorum