Turizm sezonunda ilk hareketlilik kredi kartlarına yansıdı

Yarımada Gazetesi 23/03/2017 - 13:08:23 Bu haber 1176 kere okundu
Turizm sezonunda ilk hareketlilik kredi kartlarına yansıdı

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre Turizm sezonunun ilk yansımaları  

yabancı kartlarla yapılan seyahat acentesi ödemeleri ile oldu. Bu ödemeler iki katına çıktı.

 

Banka kartları ve kredi kartları ile şubat ayında toplam 46,8 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 42,3 milyar TL'si kredi kartları ile ödenirken 4,5 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Buna yönelik olarak önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı banka kartı ile ödemelerde %30, kredi kartı ile ödemelerde ise %6 oldu.

 
Ticari kredi kartı ile ödemeler artıyor
Ticari kredi kartları ile şubat ayında toplam 8,9 milyar TL'lik ödeme gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 7,9 milyar TL ödeme yapıldığı dikkate alındığında, %13 oranında artış gerçekleştiği görülüyor. Her geçen gün artan ticari kredi kartları ile yapılan ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı ise %21'i geçmiş bulunuyor.

 

Yabancı kartlarla yurt içinde 1 milyar 121 milyon TL ödeme yapıldı
BKM verilerine göre şubat ayında yabancı kartlar ile yurt içinde toplam 1 milyar 121 milyar TL tutarında ödeme yapılırken bu ödemelerin 749 milyon TL'sinin kredi kartları, 372 milyon TL'sinin ise banka kartları ile gerçekleştiği görülüyor. Buna göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla yurt içinde yapılan ödemelerde yabancı kredi kartları ile %10, yabancı banka kartları ile ise %33 oranında artış gerçekleşti.

Seyahat acenteleri ödemeleri arttı
Yabancı kartlar ile yurt içinde yapılan harcamaların sektöre göre dağılımı incelendiğinde en fazla payın %18 ile konaklama sektöründe olduğu görülüyor. Konaklama sektörünü %15 pay ile seyahat acenteleri, %14 pay ile giyim ve aksesuar, %11 pay ile havayolları, %7 pay ile kuyumculuk sektörleri takip ediyor. 2016 yılının şubat ayı ile kıyaslandığında kartlı ödeme tutarında en fazla artış görülen sektörün %87 ile seyahat acenteleri sektörü olduğu görülüyor. Bu artış yaz dönemi tatil planlamalarının yapıldığı bu dönemde yabancıların geçen yıla göre çok daha fazla reservasyon yaptırdığına işaret ediyor.
 

Haber Merkezi 

Yorum