Sokak hayvanları artık güvende!

Yarımada Gazetesi 21/02/2017 - 14:47:52 Bu haber 719 kere okundu
Sokak hayvanları artık güvende!

Bodrum’da yaşayan mobil teknoloji uzmanı Figen ve Yalçın Tarkan çifti, geliştirdikleri mobil uygulama ile daha fazla sokak hayvanına ulaşıyor, onlara hem bir yuva kazandırıyor, hem de ihtiyaçlarını başkaları aracılığıyla karşılıyor.
‘Ben dostum’ mobil uygulaması, 16 Haziran 2016’da tasarlanmaya başladı ve 5 Ocak’ta yayımlandı. 3 yazılım uzmanı, bir teknoloji mimarı ve bir tasarımcı olmak üzere toplamda 5 kişilik bir ekiple başlayan bu çalışma, gönüllülerin de desteğiyle her geçen gün büyüyor. Kampanya eşliğinde gelebilecek maddi katkı, yine hayvanlara daha güvenli bir imkân sağlanabilmesi için ve tedavileri için kullanılıyor. Gönüllü hayvan severler eşliğinde devam eden bu kampanya, giderek sokak hayvanlarının sayısını azaltıyor. Sokakta yuvasız ve aç kalan hayvanlar, bu sayede sıcak yuva ve mama elde edebiliyor.
Bu projenin mimarları olan Yalçın ve Figen Tarkan çifti, projeyi şu şekilde dile getiriyor: “ Bulut’ta sunucu kiralandı. Sunucu ve mobil alt yapı hazırlandı. Başta İzmir olmak üzere, İstanbul ve Ankara’da hayvan dostu gönüllülere ulaşıldı ve toplantılar yapıldı. Her üç şehirden ‘Ben dostum’ gönüllü proje ekipleri oluşturuldu, popüler bölgelerdeki işletmelere gidilip, proje hakkında farkındalık yaratıldı.”
 
‘Ben dostum’ uygulaması
Projelerin mimarları, uygulamada hayvan severlere hızla ve kolayca ulaşıp, sokak hayvanlarına yardım edebilmek için geliştirdikleri uygulamanın beş ana işlevi olduğunu belirtti. App Store ve Play Store’den indirilen uygulama, ücretsiz olarak kullanılıyor. Kullanıcıların ödedikleri küçük miktarlar karşılığında, mama ve tedavi hizmeti satın alabilecekler. Bu şekilde bağışlanan miktarın doğru yerlere ulaşımı yapılarak, ayrı bir banka hesabında toplanacağın ifade etti.
 
Sokak hayvanların tedavileri
“Sokakta kalan hayvanlar, yine bu uygulama sayesinde, sanal pos ile ve 3D güvenli ödeme ile yapılabiliyor. Yeterli miktar uygulamada toplanınca, kullanıcılara bildirim giderken, hesap otomatikman kapanacak. Bu para, ne veterinerin ne de ilgili ilanı açan kişinin hesabında olacak.”
 
Mama yardımları
“Geliştirilen uygulamada yine mama yardımı da yer alıyor. Uygulamada mamaya ihtiyaç duyan kullanıcılar, fotoğraf çekip, adresi ve gerektiği hayvan mamasını yazdıktan sonra, ilgili kişiye kargoyla mama gönderilecek.”
 
Askıya mama
“Sponsor olanlar ve gönüllü uygulama kullanıcıları, bir kap ve daha fazla şeklinde yaptıkları yer ve adres belirtmeden yapılan satın alımlar gerçekleşecek. Mama yardımı isteyenler, askıda sahibi belli olmayan askıda mamaları kendi kumbaraları için alabilme şansı elde edebilecekler.”
 
Ayrıca hayvanların her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilmek için mücadele ettiklerini belirten Tarkan çifti, elde edilen gelir sayesinde, tüm sahipsiz hayvanların, öncelikli olarak engelli ve yavruların barınacağı, tedavi edileceği, özgür, mutlu yaşayacakları doğal bir yaşam merkezi kurabilmek ve yaşatabilmek istediklerinin altını çizdiler. Kapalı bakım alanları, konforlu odalar, oyun alanları, tedavi alanları yaratmak ve gönüllü, profesyonel çalışanlarla ile doğal bir yaşam alanı oluştururken, ziyarete gelen çocuklara ve yetişkinlere hayvan sevgisini, paylaşmayı ve tüm canlıların yaşam hakları olduğunu aşılamak ve bu bilinci yaymak istediklerini, ayrıca bendostum.com internet adresinden de gereken bilgileri alabileceklerini ifade ettiler.

Yorum