Seydikemer’de “Kırsal Kalkınma” toplantısı

Yarımada Gazetesi 21/11/2016 - 16:32:09 Bu haber 1132 kere okundu
Seydikemer’de “Kırsal Kalkınma” toplantısı

Ören’de Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken başkanlığında Kırsal Kalkınma İle İlgili toplantı yapıldı. Toplantıya; Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı, Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş,  Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Mehmet Hadi Çakıroğlu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Harun Sağır, Süt Üreticileri Birlik Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer Balık Üreticileri Başkanı Hüseyin Yıldırım ve Ören Mahallesi Muhtarı Şahin Ekinci katıldı.

 Toplantıda; Kırsal Kalkınma Projeleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yapmış olduğu kırsal kalkınma projelerinin ilçemizde vatandaşa en iyi bir şekilde nasıl anlatılmalı gibi değerlendirmede bulunuldu.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Maraşlı, bakanlığın yaptığı projeler hakkında bilgi verdi. Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Eko turizm Seydikemerin bu günlerde iddialı olduğu bir konu”

“Uzun bir zamandır beklediğimiz proje sonunda hayata geçirildi. En son zamanlarda yapılan en güzel projelerden birisi diyebiliriz. Proje ilçemiz için önem arz etmekte. Çokça proje yapan bir ilçe olarak bu projeyle de yakından ilgileniyoruz. Seydikemer de hem tarımı, hem turizmi, hem de ticareti birbirine karıştıran bir ilçe.  Özellikle tarımsal turizm yani eko turizm Seydikemerin bu günlerde iddialı olduğu bir konu. Biz projelerimizi tarım, turizm ve eko turizmi kapsayacak birbirleri ile etkileşimli olan projelere yönelmeliyiz.  İlçemiz Seydikemer yeni bir ilçe 61.100 nüfusu var. İlçemizin güçlü bir atak yapması gerekmektedir. Bu atağı da tarım bakanlığımızın yapmış olduğu projeler sayesinde turizmle birlikte birbirleri ile harmanlayarak ilçe yapmamız mümkün olacaktır. İlçemiz de 4500 işsiz bulunmakta. Biz farklı ve farkında ilçe olarak öncü olmalıyız. Bir şeyleri birisi yapsın diye beklersek bu işsizlik oranı düşmez. Aksine Artar. Projelere sıkı sarılmamız gerekiyor. Projelerle işsizliği düşürebiliriz.

Çiftçi hibelerle daha karlı bir üretim yapabilecek

“Bu proje sayesinde Seydikemerli vatandaşlarımız hibelerini alarak daha karlı bir üretim yapabilirler. Bilinçli tarım, bilinçli hayvancılık yapılmasını sağlayacak olan proje sayesinde vatandaşlarımız doğru çiftçilik doğru hayvancılık ve doğru üretim yaparak hem ülkemizin hem de kendilerinin daha fazla kazanmalarına imkân tanınacaklardır.”

Süt Üreticileri Birlik Başkanı Turgut Tokmak ise; “İlçemiz Seydikemer Fethiye’den ayrılıp başka bir ilçe olduktan sonra ilçemizin tarım ve hayvancılığa daha uygun bir ilçe olduğu anlaşılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan projelerde öncü olup vatandaşlarımızı bilinçlendirdik. Önceden de olduğu gibi bakanlığımızın projesine sahip çıkacağız. En iyisi hangisi ise onu yapma gayreti içerisinde olacağız. İlçemize uygun bir projenin hayata geçirilmesini mutluluk ile karşıladık. Biz bu projenin halkımıza doğru anlatılması konusunda öncü olacağız. Vatandaşlarımızın projelerini hazırlayarak projelerini sunmalarında yardımcı olacağız. Gerekli bilgileri kendilerine aktaracağız. Duyurulara gelince 2500 üyemiz var en seri bir şekilde üyelerimize mesaj yoluyla veya yüz yüze toplantılar yaparak anlatacağız.”

Modern seralara destek

Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş topraksız üretim yapan modern seralara dikkat çekerek; “Tüm üyelerimizin tarım bakanlığının çıkarmış olduğu 2016 yılı destekleme programından yararlanmalarını istiyoruz. Bakanlığımızın yapmış olduğu projeleri destekliyoruz. Vatandaşlarımızın üyelerimizin faydalanmasını sağlayacağız. Ancak bizim şöyle bir teklifimiz olacak; topraksız üretim yapan modern seralara destekler verilirse daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca imar çalışmalarımızın bir an önce sonuçlanıp çiftliklerimizin ve tarım alanlarımızın doğru bir şekilde planlamasının yapması gerekmektedir.” dedi.

Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Harun Sağır; ise şu cümleleri kullandı; “Üyelerimize KOSGEP programları hakkında bilgilendirme ve destek verdiğimiz gibi bu projede de üzerimize düşen ne ise onları vatandaşlarımıza duyurusunu yaparak yardımlarda bulunacağız. İlçemizin önemli değerlerinden olan tarihi Likya yolu turizm açısından önemli bir etkiye sahip, Dodurga Boğaziçi bölgelerimizi ziyaret eden önemli bir ziyaretçi bulunmakta. Ziyaretçilerimize hizmet etme ve bölgedeki konaklama sorununu çöze bilebileceğiz desteklemeler bulunmakta. Bu desteklemelerini girişimcilerimize aktarma konusunda elimizden geleni yapacağız.”

Yorum