Ressam Namık Birlik’i Anarken… Resme Evrensel Dokunuşlar!

Yarımada Gazetesi 05/09/2022 - 09:36:36 Bu haber 3978 kere okundu
Ressam Namık Birlik’i Anarken…  Resme   Evrensel Dokunuşlar!

2021 yılında aramızdan ayrılan sanatçı Namık Birlik anısına Bodrum Belediyesinin himayelerinde bir anma sergisi açılıyor. Sanatçının başlangıçtan günümüze farklı zamanlarda yapmış olduğu çalışmalardan oluşacak retrospektif serginin küratörlüğünü eşi Irmak Birlik yapıyor. 50’nin üzerinde eserin yer alacağı sergi 6 Eylül 2022, Salı günü saat 18.30 da Bodrum Belediyesi Trafo Sergi Salonunda Bodrum Belediyesi yöneticileri, sanatçının dostları, sanatseverler ve davetlilerin katılımıyla açılacak. Bodrum aşığı sanatçının özellikle bohem kültürel ortamlar ve Bodrum resimleri ayrı bir öneme sahiptir. Denizle kurduğu bağı resimlerine yansıtan sanatçının, lekesel figüratif soyutlamaları adeta ritmik geçişlerin senfonik yansımasıdır. Kompozisyonlarında lirik bir anlatım tarzı ortaya koyan sanatçı, izleyiciyi resimde kendinden parçalar bulmaya hatta resimle bütünleşmeye yöneltmesiyle tanınır. Sergide bugüne kadar sergilenmemiş, koleksiyonunda bulunan 1986 yılında yaptığı “Orkestra” resmi ilk kez izleyiciyle buluşacak.

Sanat eleştirmeni, yazar Ümit Yaşar Gözüm, sanatçının kişisel sergi kataloğu ZorbaTVdergi ve  Sanatım Dergisi’nde yayınladığı eleştiri yazılarında:

 “Namık Birlik duygularının dilini, sanat algısıyla birleştirince gerçekçi yaklaşımla soyutlamalar yapmaya başladı. Onun sanat algısında ‘akıl ile duygu’ ‘kesişme ve denge’ ikilemlerini anlama çabalarını, bunu çizginin gücüyle sanatına yansıttığını görüyoruz. Başlangıçta akıtma yöntemiyle zemin üzerinde yarattığı lekelerle yarattığı doku zamanla yerini somuta yakın gerçeklikte soyutlamalara bırakmış.

Yaşadığı coğrafyanın kendisine sağladığı ulusal ve uluslar arası kültürün kesişmesi Namık Birlik’in kurgularını da o denli zenginleştirmekte. Romantizmin doğa ve insan sevgisini betimleyen ilişkiyi çalışmalarında görüyoruz. Onun sanatı bir varoluş ve sevgi eylemine dönüştürmesinin ardında yatan gerçek, bozulan insan-doğa ilişkisindeki ahengi varsıl kılmadır. ihaneti önlemenin önce algı sonrasında ise keskin bir eylem birlikteliği oluşturmaktan geçtiğine inanmaktadır ki, bu doğru bir bakış açısıdır. Kadın imgesi üzerinden farklılıklarımıza dikkat çekmekte. Sanat yapan kadınlar, düşünen kadınlar, estetik beğeni yaratan kadınlar gibi bir sıralama yapmak yerinde olacaktır.

Deniz, Kadın ve Enstrümantal Bir Senfonidir Estetik! Bir başka kurgusu da yaşadığı coğrafyadan esinlendiği deniz ve teknelerdir. Adeta mavi beyaz düşler çizer tuvale. Bulutlara ulaşmış tekneler bazen gökyüzünün kuşatması altında güvenli bir liman bulur .Deniz, Kadın ve müziğin cinsiyet-kent ve mekan sarmalında  yaşanan dramlar kadar doğal değerin varlığını estetik algıyla yeniden hatırlatıyor.”

Hep beraber uçmalıyız dostum, hep beraber özgürlüğe...

 

 

Sanatçı Özgeçmişi-  NAMIK BİRLİK

 

1956 yılında Sivas/Suşehrinde doğan Namık Birlik, 1978 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünde mezun oldu. Bir süre Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde ve Ankara Resim Heykel Müzesinin kuruluş aşamasında etkin görevler aldı.  İzmir Resim ve Heykel Müzesi ve Galerisinde atölye öğretmenliği yaptı.

 

1986 yılında Buca Eğitim Fakültesinde lisans tamamlama programına katıldı.

1982-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Müdür yardımcılığı da yaptığı kurumdan 2000 yılında emekli olarak Bodruma yerleşerek atölyesini kurdu.

Çalışmalarını Bodrumda sürdüren Birlik,1000’in üzerinde resim yapmıştır. Yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda bulunan sanatçı, Bodrum Sanatçılar Sokağında eserlerini sergileyerek çalışmalar yaptı.

 

İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Muğla ve Bodrumda kişisel sergiler açan Birlik, bir çok karma sergiye katılmıştır. Son kişisel sergisini Ankara’da Emin Antik Sanat Merkezinde açan sanatçı 8 Eylül, 2021 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

 

 

Yorum