Prof. Mehmet Marangoz'dan MİTSO Meclis üyelerine ekonomik kriz önerileri:

Yarımada Gazetesi 01/09/2018 - 08:41:13 Bu haber 1002 kere okundu
Prof. Mehmet Marangoz'dan MİTSO Meclis üyelerine ekonomik kriz önerileri:

           Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuşan TOBB'nin Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Marangoz, yaşanmakta olan ekonomik durumla ilgili olarak MİTSO Meclis üyelerine bilgilendirmede bulundu. Prof. Dr. Marangoz, Türkiye ekonomisinin en büyük sorununun üretime yönelik olmayan yatırımlar nedeniyle dış borcun artması, ödemesi gelen dış borç yükü ve üretim yapılmaması olduğunu belirtti. Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke iken kendini tüketen bir ülke haline geldiğini de belirten Prof. Dr. Marangoz işadamlarına tasarrufa yönelmeleri ve üretimi arttırmalarını önerdi.

            MİTSO'nun Ağustos ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı Mustafa Yüksel tarafından açılan oturumda TOBB'nin Ekonomik Danışmanlarından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Marangoz, Türkiye'de son dönemde yaşanmakta olan ekonomik durumla ilgili görüşlerini anlattı. Dünyada ve Türkiye'de ekonomide bir belirsizlik yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Marangoz  dıştaki ekonomik sıkıntıların ABD'nin dış borç açığını kapatmak istemesi nedeniyle almaya çalıştığı önlemlerden, içteki sıkıntıların ise üretmemekten kaynaklandığını ifade etti. Önümüzdeki süreçte küresel faiz artışları nedeniyle, faizin en çok kullanıldığı otomotiv ve gayrımenkul sektörünün bu durumdan daha çok etkileneceğini, buna karşılık perakende sektöründün yerinde sayacağını ifade eden Prof. Dr. Marangoz, aynı dönemde e-ticaretin önem kazanacağını ve bu sektörde yüzde 20 dolayında bir artış beklendiğini belirtti.

            Önümüzdeki iki buçuk yıl boyunca ekonomik sıkıntıların devam edeceğini göstermekte olduğuna  değinen Prof. Dr. Mehmet Marangoz "Bizim iki büyük sıkıntımız var; bunlardan birincisi, aşırı büyük dış borç. 454 milyar dolar dış borcumuz var. Bu da ülkenin GSMH'nın yüzde 54'üne denk geliyor. Belki, bu aslında büyütülecek bir rakam değil. Fakat biz borcu, borçla çevirdiğimiz için sıkıntı artıyor. 2018 yılında bu borcun yüzde 40'ı, vadesi gelmiş, ödenmesi gereken borç miktarıdır" dedi.

            Sunumunda, Kasım ayında Türkiye'de doğalgaz kullanımının artması ve dolara bağlı alınacak doğalgaz nedeniyle ciddi bir sıkıntının beklendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Marangoz "Bizim içerideki en büyük sıkıntımız üretime dayalı bir ekonomimizin olmaması... Yıllarca borçlandık. Borcu borçla çevirmeye çalıştık. Aldığımız borç paraları getirisi olmayan, üretime dayanmayan yerlere harcadık. Biz kendi kendine yetinen bir ülkeydik. Şimdi kendi kendimizi tüketen bir ülke haline geldik. Tasarrufu unuttuk.. Size tavsiyem, tasarrufa yönelin. İşyerinizde iki elektrik ampulü yanıyorsa birisini kapatın. Çalışanlarla ilgili tasarrufa yönelin. Finansman yönetimini sıkı tutun. Borçlanmayın. Çarkı döndürmeye çalışın. Müşterilerinizle ilişkilerinizi her zaman iyi tutun. İşler düzelme yoluna girince, müşterileri ile iyi ilişkileri olanlar kazanacaktır" diye konuştu.

            Muğla ili olarak ekonomik sıkıntıların aşılması için önerilerde de bulunan Prof. Dr. Marangoz, ildeki turizm faaliyetlerinin 12 aya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

            MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, sunumu nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Marangoz'a teşekkür etti. Daha sonra, meclis gündemi gereğince Odanın Temmuz ayı kati mizanı, oturumda hazır bulunan üyelerin oybirliği ile kabul edildi.

 

 

Yorum