Peynir Festivali’nde detaylar netleşti

Yarımada Gazetesi 22/02/2017 - 10:12:08 Bu haber 995 kere okundu
Peynir Festivali’nde detaylar netleşti

 

Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu öncülüğünde 2015 yılından bu yana her iki yılda bir düzenlenen Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali’ne sayılı günler kaldı. Bu yıl 2-5 Mart 2017'de Bodrum, Milas ve Muğla'da gerçekleştirilecek olan festivalin detayları da netleşti.
 
Türkiye’nin ilk peynir festivali
Anadolu’nun yerel peynirleri için ilk adımı 2015 yılında atan Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu, bu yıl ikincisi 2 – 5 Mart 2017 tarihlerinde yapılacak olan Türkiye’nin ilk peynir festivali Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali için geri sayıma başladı. Türkiye’nin farklı  yörelerinden gelen ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel peynirlerin, yoğurt ve süt ürünlerinin üreticilerinin anlatımı ile tadılacağı ve tartışılacağı festivalde, ulusal ve uluslararası peynircilerin ve hijyen uzmanlarının katılımıyla coğrafi işaret almış ve Slow Food'un Nuh’un Ambarı listesine girerek Presidia olmaya hak kazanmış peynirler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuya yaklaşımı, gerçek gıdaya ulaşımın zorlaştığı günümüz yaşantısında neneden toruna artık aktarılamayan peynir yapımı bilgisi gibi konu başlıkları ele alınacak.
 
Çiftçilere ve öğrencilere özel eğitimler
Festival programı kapsamında Bodrum ve Milas'taki Gastronomi ve Otelcilik Meslek Liseleri ile Muğla Üniversitesinin Beçin'deki Meslek Yüksek Okulu yerleşkesinde çiftçilere özel "Beyaz Peynir Üretimi" ile öğrencilere  "Peynir Yapımı" eğitimleri verilecek.
 
Yerel peynirler nasıl hayatta kalacak?
4 Mart Cumartesi günü düzenlenecek panelde belediyelerin, ziraat odalarının, süt birliklerinin ve sponsorların destekleri ile "Yerel Peynirlerimizi Nasıl Yaşatırız?" konusu tartışılacak. Doğal ortamlarında, mağaralarda, toprakta olgunlaştırılan,  çiğ ve kaynamış süt ile yapılan desti, tulum, göğermiş  gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok peynirin olağanüstü lezzetleri, gerçekleştirilecek tadımlarla katılımcılara ulaştırılacak. 
 
II. Slow Cheese Bodrum, Milas, Muğla Peynir Festivali boyunca Bodrum'da peynir yapım teknikleri ve peynirli lezzetlerle zenginleştirilen atölyeler düzenlenecek; birçok yerel lokantada Türkiye’nin farklı illerinden gelen peynirlerin ve süt ürünlerinin kullanıldığı özel “Peynirli Menüler” sunulacak. Festival programı içerisinde eski ve yeni peynir kitapları tanıtımları, yazar ve şefler ile tanışma olanağı sağlayacak imza günü gibi farklı etkinlikler de yer alıyor.  Festivalin diğer bir etkinliği ise 5 Mart Pazar günü panelistlerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan Milas-Kıyıkışlacık (İasos antik kenti) gezisi.
 
Peynirin kültürü anlatılacak
2 - 5 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek II. Slow Cheese Bodrum, Milas, Muğla Peynir Festivali; peynir üretimi gezisi, atölyeler, panel, sergi, belgesel film gösterimi, kitap imza etkinlikleri ile dört günlük bir ekogastronomi şölenine dönüşerek, olağanüstü lezzetler eşliğinde Anadolu peynirlerine ışık tutacak.
 
 
 
 
Festival; iyi, temiz, adil gıdaya ulaşmayı hedefleyen, dünyada 1300 grup ve 100.000 üyeden oluşan bir hareket olan Slow Food’un Bodrum yapılanması olan SlowFood Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu tarafından organize ediliyor. 150 üyesi olan SlowFood Yaveş Gari, Muğla yöresindeki güvenilir, sağlıklı ve geleneksel yöntemler ile üretilen lezzetlere ve yok olmaya yüz tutan yemek kültürümüze sahip çıkan çiftçileri, lokantacıları ve çiftçi pazarlarını destekliyor.
 
Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) Hakkında
1996'da oluşturulan Nuh’un Ambarı, unutulmuş ve tehdit altındaki gıda ürünlerini korumaya yönelik bir katalogdur. Nuh’un Ambarı, bu ürünleri farklı ürün kategorilerinde kaydederek - meyveler, sebzeler, hayvan ırkları, peynirler, vs.- kaliteli gıdayı destekleyen ve kullananlar için bulunmaz bir kaynak sunar. Nuh’un Ambarı şu anda 83 ülkeden 1340 gıda ürününe sahip olmaktan gurur duymakta ve bu sayı giderek artmaktadır. Nuh’un Ambarı ile ilgili en güncel bilgilere Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı’nın internet sitesinden ulaşılabilir.

Slow Food Presidia Hakkında
Presidia projeleri yok olma riski taşıyan ürünlerin kaliteli üretimini destekler; kendine özgün bölge ve ekosistemleri korur; geleneksel üretim metotlarını geri kazandırır; yerli türleri ve yerel bitkileri muhafaza eder. Her proje küçük ölçekli üreticileri kapsar; üretimlerinin kalitesini arttırmak için teknik destek verir; yeni pazarlar saptar ve büyük Slow Food etkinliklerinde uluslararası üreticilerle takas imkânı sunar.  Her Presidia projesi, üreticilerle bir ”üretim protokolü” hazırlar ve böylece tamamıyla izlenebilir, zanaat kullanılan ve yüksek kaliteli üretim için bir araç yaratır. Bu protokol, üreticilerin kimyasal işlemleri azaltmasını veya tamamen bırakmasını; hayvan haklarına saygılı yöntemlerin kullanılmasını; yerel ırkların ve sebze türlerinin korunmasını; mümkünse ekolojik paketleme yapılmasını ve yenilenebilir enerjinin desteklenmesini içerir. Dünyada 60'tan fazla ülkede 400'ün üzerinde Presidia bulunmaktadır.
Dünyanın birçok ülkesinde (İtalya, Hollanda ve Fas) oluşturulan şef ağları genişlemektedir. Bu şefler Presidia ve diğer yerel üretici topluluklarıyla bir anlaşma imzalayıp onların ürünlerini kullanmayı ve desteklemeyi taahhüt etmektedir. 350’nin üzerinde geleneksel lokanta, restoran, pizzacı, balıkçı ve şef, Slow Food Presidia ve Şef Ortaklığı olarak bilinen destekleme projesine katılmıştır. Slow Food, tüketicilerin bilinçli seçimler yapabilmesi için etiketin her zaman gıda üzerinde açık bir şekilde yer alması gerektiğinin altını çizmiş;  2011'de başlatılan Açıklayıcı Etiket (Narrative Label) projesiyle 2012 yılında 50'si İtalyan ve 20’si uluslararası Presidia ürünü için olmak üzere “alternatif etiketler” hazırlamıştır.  Bu etiketlerde farklı türlere dair bilgi ve detaylar, tarım ve üretim teknikleri, ürünlerin geldiği yerler, hayvan hakları, bu gıdaların nasıl saklanacağı ve tüketileceği bilgileri yer almaktadır.
 

Yorum