MUÇEP: Mücadeleye devam

Yarımada Gazetesi 21/03/2018 - 07:56:01 Bu haber 550 kere okundu
MUÇEP: Mücadeleye devam

Muğla Çevre Platformu’nun Milas’ta gerçekleşen   12. Olağan Meclis Toplantısı’nda, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, Muğla kıyılarının Muçev adlı bir şirket tarafından özel firmalara işletmeye verilmesine karşı danıştayın aldığı iptal kararınaa uyması gerektiği vurgusu yapılarak, konu ile ilgili mücadelelerin devam edeceği ifade edildi.
 
Muğla Çevre Platformu’nun  12. Olağan Meclis Toplantısı Milas’ın ev sahipliğinde yapıldı. Prof. Dr.Aşkidil Salonu’nda 17 Mart'ta gerçekleşen toplantı 11.30’da başlayıp, 17.00’de bitti. Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen katılımcıların gündem doğrultusunda yaptıkları sunumlarının bazıları soru cevap şeklinde gerçekleşti.
 
Datça’dan katılan Mimar Faruk Şahin sunumunda, MUÇEP’in sadece korunan kıyı alanlarında değil, Muğla bütününde ve etki alanında kalan doğal alanların tümünde takip ve kontrol çalışmalarını yürütmesi ve bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyacağı yerel katılım ve desteği sağlaması gerektiği vurguladı.
 
Yine Datça’dan katılan Hukukçu Güngör Erçil sunumunun ardından,  kıyıların işletmesinin verildiği MUÇEV LTD. Şirketi ile imzalanmış olan ve hukuka aykırılığı Danıştay kararı ile  tescil edilen mevcut tüm protokollerin iptali talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılması, bu talepler reddedilirse, buna karşı dava açılması önerisinde bulundu.
 
Ören’den katılan Meliha Tekin’in sunumunun ardından, Yatağan Kırıkköy’de  yapılması planlanan termik santralle ilgili Muğla Büyükşehir ve etkilenecek diğer belediyelerin bu girişime dur diyecek ortak bir deklorasyona imza atmaları gerektiğini ve bunun için girişimde bulunacaklarını ifade ettiler.  
 
MUÇEP 12. TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
 
Muğla kıyılarına yayılmış koruma alanları, sadece Türkiye ölçeğinde değil tüm Akdeniz ölçeğinde çok önemli büyüklükte ve kesintisiz bir koruma alanı zinciri oluşturmaktadır. Ancak kıyılara sıkışmış bu koruma bütünlüğünün karşı karşıya kaldığı önemli risklerden biri, gerisinde kalan dağlık bölgelerin herhangi bir doğa koruma çerçevesine sahip olmamasıdır. Doğa Derneği tarafından 2006 yılında tamamlanmış olan ‘Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’ kitabında bu alanlardan 5 tanesi (Batı Menteşe Dağları, Sandras Dağı, Gölgeli Dağları, Doğu Boncuk Dağları, Girdev Gölü ve Akdağlar) Önemli Doğa Alanı olarak tespit edilmiştir.
 
MUÇEP’in sadece korunan kıyı alanlarında değil, Muğla bütününde ve etki alanında kalan doğal alanların tümünde takip ve kontrol çalışmalarını yürütmesi ve bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyacağı yerel katılım ve desteği sağlaması gerektiği vurgulandı. Söz konusu alanların yer aldığı ve henüz MUÇEP katılımı olmayan ilçelerde, MUÇEP’in tanıtımı ve ilişkilerin kurulması için çalışmak üzere bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.
 
Muğla kıyı alanlarından bilinen 14 adedinin işletmesinin, ÇŞB tarafından, Muğla Valiliği ile birlikte kurdukları MUÇEV Ltd. Şti. unvanlı şirkete ihale bile yapılmadan, bir protokolle verilmiştir.
 
Bu protokollerden Akyaka Kadın Azmağı ve İztuzu bölgesine ait olanların idare mahkemesi kararlarıyla, MUÇEV’in Yönetmelik’te belirtilen kamu yararına dernek veya vakıf olmadığı gerekçesiyle iptal edildiğini; bu kararlardan birinin Danıştay tarafından da onanmıştır.
 
Danıştay ayrıca, MUÇEV Ltd. Şti.’ne devir işlemine dayanak gösterilen Yönetmeliğin 65. maddesini de iptal etmiştir. Danıştay’ın bu kararlarından sonra, MUÇEV’le imzalanmış ve imzalanacak tüm protokollerin hukuki dayanağının kalmamıştır
 
MUÇEV LTD. ŞTİ ile imzalanmış olan ve hukuka aykırılığı kararlarla tescil edilen mevcut tüm protokollerin iptali talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılarak, bu taleplerin reddi halinde, dava açılması kararı alınmıştır.
 
Yatağan Kırıkköy’de yapılması planlanan ANT ENERJİ YATAGAN KIRIKKÖY termik santraline ve çevrenin tahribatına dikkat çeken Muçepliler, “Muğla 4 adet termik santralle beraber turizmi daha ne kadar sürdürebilir” diyerek, Muğla Büyük Şehir, Yatağan Belediyelerinin ve 40 km etki alanına giren Bodrum, Marmaris Belediyelerinin, tüm partiler ve stkların da ortak deklerasyonlabu santrallerin yapımına dur demesini için, girişimde bulunma kararı verildi.
 
3-4 Mart’ta Doğa Derneği’nin Ankara’da yaptığı çalışmaya katılan Muçepliler, Önemli Kuş Alanları Çalıştay’ı hakkında bilgi vererek, bahçemizden başlayarak kuş gözlemi yapmak, E-Bird (Kuşbank) üyesi olmak,gördüğümüz her serçenin kaydını e-bird’e girmenin önemi vurgulanmıştır.
 
Türkiye Otomobil Federasyonu Başkanı (TOSFED) Serkan Yazıcı tarafından açıklanan, 7 yıl aradan sonra yeniden Türkiye'ye gelen Dünya Ralli Şampiyonası’nın , 2018'in Eylül ayında Muğla'nın Marmaris ve Ula ilçelerinde gerçekleşeceği öğrenilmiştir. Marmaris-Hisarönü-Bördübet-Karacahisar-Ula-Emecik’de doğanın göbeğinde kurulacak parkurlar, Yaban Hayat Alanları - Arıcılık Alanları - Tarım Alanları - Balıkçılık Alanlarını tahrib edecektir. Geçen yıl yerel halka ve çeşitli dernek ve platformlara parkur ve takvim için görüşlerimizin alınarak tasarlanacağı özellikle söylenmişken, bu sene valilik talimatı ile bildirimler yapılmaktadır. Muçep olarak bu bağlamda, ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçerek alternatif öneri ve görüşlerin sunulmasına karar verildi.
 

Yorum