Milas zeytinyağı coğrafi işarete kavuştu

Yarımada Gazetesi 15/12/2016 - 14:55:49 Bu haber 1488 kere okundu
Milas zeytinyağı coğrafi işarete kavuştu

Milas’ta memecik türü zeytinlerden elde edilen Milas Zeytinyağı, MİTSO'nun başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile tescillenerek koruma kapsamına alındı. Milas Zeytinyağı, Ayvalık Zeytinyağı, Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağı, Nizip Zeytinyağı ve Güney Ege Zeytinyağı ile birlikte Türkiye'nin Coğrafi İşaret tescili sahibi 5 zeytinyağından biri oldu. MİTSO, Milas Zeytinyağının Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ne sahip olması üzerine düzenlediği tanıtım toplantısında üreticileri, tescil koşullarına uygun markalı zeytinyağı üretmeye davet etti.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Milas ilçe sınırları içinde memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağının Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret Patenti ile tescillendiğini, oda binasında yapılan ve zeytinyağı üreticilerinin katıldığı toplantıyla resmen ilan etti. Böylece Milas Zeytinyağı, Türkiye'deki Ayvalık, Edremit Körfez Bölgesi, Nizip ve Güney Ege zeytinyağları ile birlikte Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Sahibi 5 zeytinyağından birisi oldu. Milas Zeytinyağının Coğrafi İşaret Tescil Belgesi sahibi olduğunu açıklamak için yapılan toplantıda konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, toplantıya katılan zeytinyağı üreticilerine, zeytinyağı fabrikalarının işletmecilerine ve markalı zeytinyağı üreticilerine, bundan böyle Coğrafi İşaret Tescil Belgesi koşullarına uygun zeytinyağı üretmeleri çağrısında bulundu.

MİTSO başvurmuştu

MİTSO'nun başvurusu üzerine Milas Zeytinyağının Coğrafi İşaret Belgesi sahibi olması üzerine oda binasında yapılan toplantıda, Etimesgut Kaymakamlığına atanan Milas Kaymakamı Fuat Gürel, bundan sonra Milas Zeytinyağının kalitesinin korunması için mutlaka iyi bir kontrol mekanizması oluşturulması gerektiğini anlatarak "Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret alınmasında büyük çabası bulunan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'i tebrik ediyorum. Aynı zamanda belgenin kazandırılmasında gayreti ve emeği geçenleri kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bundan sonra Milas Zeytinyağının kalitesinin korunması için iyi bir kontrol mekanizması kurulması gerekiyor" dedi ve Milaslı zeytinyağı üreticilerine başarılar dileyerek Milaslılara veda etti.

Bodrum Mandalinası’nın tescili 5 yılda geldi

Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için işlemleri yürütmeyi üstelenen firmanın temsilcisi Süleyman Zemin de yaptığı konuşmada, Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescil belgesinin üç buçuk yılda alındığını belirterek "Bu rekor sayılabilecek kısa bir süredir. Biz Bodrum Mandalinasının Coğrafi İşaret Tescil Belgesini tam beş buçuk yılda aldık. Sayın MİTSO Başkanı Özer, bize başvuruda bulunduğunda üç buçuk ay içinde istiyorum, demişti. Onun heyecanı bizi de etkiledi. Sonuçta, üç buçuk yıl gibi rekor sayılacak kısa bir süre içinde Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni aldık. MİTSO'ya ve Milaslı zeytinyağı üreticilerine hayırlı olsun" dedi. Süleyman Zemin, Milas Zeytinyağı Coğrafi İşaret Tescili'nin Milas ilçe sınırları içinde, memecik türü zeytinden elde edilen zeytinyağının menşe belgesi olduğunu anlatarak "Tescil Belgesi'nde belirtilen özelliklere uygun zeytinyağı üretmeden Milas Zeytinyağı etiketi kullanacak olanlar 1/4 yıl arasında hapis ve 14 bin / 46 bin TL arasında para cezası ve ayrıca bir yıl işyeri kapatma cezası var. Bunun için Milas Zeytinyağı etiketini kullanacak olanların mutlaka çok dikkatli olması gerekiyor" diye konuştu.

Zeytinyağı, o özelliklerle üretilecek

Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret Tescili Alınması töreninde konuşan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu da yaptığı konuşmada "Biz şimdi Milas'ta üretilmekte olan zeytinyağları için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile birlikte bir söz verdik; zeytinyağımızı Coğrafi İşaret'te belirtilen özelliklere uygun şekilde üreteceğiz, dedik. Şimdi bu sözü tutmamız ve bu koşullara uygun zeytinyağı üretmemiz gerekiyor" dedi. Bu aşamadan sonra amacın, koşullara uygun kalitede ve sürdürülebilir bir üretim olduğunu anlatan Y. Doç. Dr. Yemişçioğlu "Bunun için, her şeyden önce dik durmamız gerekiyor. Tescil belgesini aldık. Fakat bu şimdi havada duruyor. Bu tescil belgesinin altını mutlaka kaliteyle doldurmamız gerekiyor" dedi ve "Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret alınmasında emeği geçenlere Ege Üniversitesi'ndeki bölümüm adına teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

“Bu belge geleceğe yatırım”

Törende bir konuşma yapan İzmir TARİŞ Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ konuşmasında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'nin geleceği bir yatırım olduğunu söyledi. Çillidağ "Bu belgeden hemen sonra sonuç almayı beklememek gerekir. Bu uzun vadeli bir çalışmanın başlangıcıdır. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak geleceğe bir yatırımdır. Burada çok önemli bir iş başarılmıştır. Bu nedenle emeği geçenlere teşekkür ediyor ve kutluyorum" dedi.

Kalite korunacak

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ise yaptığı konuşmada Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınmış olmasının Milas zeytinine büyük bir reklam ve tanıtım olanağı sağladığını belirterek bundan sonraki aşamada Milas zeytinyağının kalitesinin korumak ve arttırmak için gereken çalışmanın titizlikle yapılacağını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından MİTSO tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınması için gerekli başvuruları yapıp takibini yapan firma temsilcisi Süleyman Zemin'e, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Y. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu'na ve İzmir TARİŞ Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ'a teşekkür plaketleri verildi. Süleyman Zemin'e plaketini, şehit düşen polisleri anmak üzere İlçe Emniyet Müdürü Cüneyt Yörükoğlu'nun vermesi istendi. Bunun üzerine çok duygulanan İlçe Emniyet Müdürü Yörükoğlu, Türk polisine her zaman sahip çıkan Milaslılara ve MİTSO yöneticilerine teşekkür etti.

Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınmasının kamuoyuna açıklanması töreni daha sonra MİTSO tarafından konuklara zeytinyağı ve Milas yöresinde üretilen zeytinlerden yapılan sofralık zeytinlerin bulunduğu bir ikindi kahvaltısı ile sona erdi.

Yorum