Marmaris Ticaret Odası Başkanı Baysal: “Turizmde sürdürebilirlik şart”

Yarımada Gazetesi 26/01/2017 - 10:44:55 Bu haber 1056 kere okundu
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Baysal:  “Turizmde sürdürebilirlik şart”

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, 2016 turizm sezonun kötü geçtiğini 2017’ninde beklentilerin altında olduğuna işaret ederek iç ve dış turizmi dengelemeli ve birbirine bağlı bir çizgi oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.  

Mehmet Baysal, katıldığı programda 2016 turizm yılında küçük büyük tüm işletmelerin sıkıntı içerisine düştüğünü 2017'de de bu sıkıntının devam edeceğini söyledi. Baysal, “Türkiye'nin tamamıyla birlikte Marmaris özeline bakıldığında 2016 yılında turizm sektöründe büyük bir darbe aldık. Bu darbe sadece konaklama ve seyahat anlamında değil. Bakıldığında turizme bağlı sadece Marmaris'te 43 farklı meslek grubu var. Bu gruplarda büyük yara aldılar ve ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girdiler. Geldiğimiz noktaya baktığımızda, 2016 yılında büyük küçük, sektörden ya da yan kollardan tüm işletmeler büyük darbe aldı ve görünen o ki 2017 de bundan farklı olamayacak” dedi.

 

“Süreci bir türlü aşamıyoruz"

Devletin bu sıkıntıların giderilmesi adına bir takım çalışmalar yaptığına değinen Baysal “Devlet bu süreci hafif atlatmak adına kredilendirme çalışmaları yapsa da bu süreci bir türlü aşamıyoruz. Bu anlamda bizler Marmaris Ticaret Odası olarak, yaptığımız çalışmalarda 9’uncu şurada Muğla sözcüsü olarak Başbakanımız ve bakanlarımıza sürecin sıkıntılarını tek tek anlattık. Bazı konularda destekler gelmeye başladı. Ama gelen destekler çözüm anlamında bizlere tam anlamıyla fayda sağlamamaktadır. Birçok işletmemiz ekonomik anlamdaki sıkıntılı süreci aşamamakta ve bankalara gittiğinde sıkıntılı puanlamalar yüzünden kredi almaları zorlaşmaktadır. Buna bir çözüm bulunması şart. Şimdi sicil affı gündeme geliyor. Bu sicil affında firmalar kendilerini aklanmış olarak görseler de bankalar bunu ne kadar doğru uygulayacak. Bu da ayrı bir soru işareti" dedi.

 

“İç ve dış turizmi dengelemeliyiz”

Marmaris ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’inin turizme dayalı bir ekonomi olmasını değerlendiren Baysal, “Bakıldığında ilçemizin ekonomisinin büyük bir bölümü turizme dayalı. Bu nedenle ilçede sağlanan destinasyonlarda sürdürülebilirliği sağlamak birinci öncelik olmalı. Bu bağlamda iç ve dış turizmi dengelemeli ve birbirine bağlı bir çizgi oluşturmalıyız.Geçtiğimiz dönemlerde, İl ve İlçe tarım müdürlüğü, Aydın Adnan Menderes üniversitesi ve Ticaret Odası olarak, turizmi çeşitlendirmek adına kısıtlı olan tarım alanlarında organik tarım yapılması için çalışmalar yaptıklarının altını çizen Baysal, “O dönemde turizm çeşitliliği ve turizmin yanında başka ekonomik kazanımlar sağlamak maksadıyla kısıtlı olan tarım alanlarımızda butik ve organik tarım yapılması amacıyla çalışmalar yaptık. Bu bağlamda arkadaşlarımız köyleri dolaştı. Tarım bakanlığının da bu konuda çok ciddi destekleri olmasına rağmen köylü nedense bu konuya sessiz kaldı. Örnek verecek olursak. Türkiye’nin en organik sağlıklı et üretimi Taşlıca mahallemizde yapılıyor. Ayrıca Taşlıca’nın keçi peyniri Dünyadaki emsalleriyle çok rahat yarışabilecek kapasitede ama halen bu  değerler tüm ısrarlarımıza rağmen canlandırılamıyor” dedi.

 

“Bütün dükkanlar kebapçı yapıldı”

Ticaretin para kazanmak amacıyla yapılması gerektiğini belirten Oda Başkanı Baysal, “Herkes, bar, restoran, apart açacağım diye yatırım yapıyor. Marmaris ölçeğinde yapılabilecek çok farklı işler var örneğin ilçe genelinde üretilen bazı gıda maddeleri var. Bunlara yönelik Marmaris ölçeğinde üretim tesisleri açılabilir. Son zamanlarda bir kebapçı furyası başladı. Bir sokak üzerindeki neredeyse bütün dükkanlar kebapçı yapıldı. Bir işletme para kazanmaya başlayınca bir diğeri onun yanına yer açarak hem kendi kazancını hem de eski açılmış olan işletmenin kazancını baltaladı. Marmaris artık olanı değil, olmayanı yaparak para kazanmak zorunda. Olanı tekrarlayarak kendimizi baltalıyoruz” dedi.

 

"Marmaris'e borcumuz var"

Mehmet Baysal bir vatandaş olarak Marmaris’e borcu olduğunu ve ödemek için çalıştığını belirterek, Ben ilçede bir kültür evi kazandırmak isterdim. Ama Ticaret odası olarak buna göre bir bütçemiz maalesef ki yok. Ama ben Baysal olarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bir işletmem vasıtasıyla, bir yer yaptık. Orada üst katta tamamen Marmaris sosyal hayatı resmedilirken alt katta yerel 28 ürün hayatta tutulmaya çalışılıyor. İlerleyen günlerde de bisküvi arası güllü lokum üretimine de başlıyoruz. Böylece ürün sayısını 29’a çıkartacağız. Ayrıca kendi bütçemle küçük bir tesis kurdum. Goca Marmaris ismiyle bir gazoz üretimine başlayacağız” dedi. (İHA)

Yorum