IV. Slow Food Toprak Ana Günleri yaklaşıyor!

Yarımada Gazetesi 21/11/2016 - 17:15:16 Bu haber 1437 kere okundu
IV. Slow Food Toprak Ana Günleri yaklaşıyor!

Slow Food hareketi her yıl kuruluş yıldönümü olan 10 Aralık gününü Toprak Ana (Terra Madre) günü olarak kutluyor. Geleneksel ve yerel yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden bir hareket olan Slow Food’un kutlamaları bu yıl 5-9 Aralık tarihleri arasında Bodrum, Milas ve Muğla’da gerçekleştirilecek. Yaveş Gari Yerel Grubu, 5-9 Aralık arasında Bodrum, Milas ve Muğla’da bu yıl dördüncü gerçekleştirilecek olan  tadım ve eğitimlere herkesi davet ediyor.

 

Bodrum’da Toprak Ana kutlamalarını gerçekleştirecek olan Slow Food Yaveş Gari Yerel Grubu bu yıl etkinliklerine Muğla’daki okulları da ekledi. Toprak Ana Günleri için açıklanan program ise şöyle:

 5 Aralık Pazartesi - 9 Aralık Cuma günleri arasında; Onkolog Dr. ve yazar Yavuz Dizdar; 5 ve 9 Aralık'ta Bodrum'da, 6 Aralık'ta Milas'ta,  7-8 Aralıkta Muğla'da toplam 20 etkinlik ile ortaokul, lise ve üniversite yerleşkelerinde 2000 genç ile ‘Yerel ve Sağlıklı Beslenme ya da fastfood’  üzerine söyleşi yapacak.

 6 Aralık Salı sabahı saat 10.00’da Slow Food Yaveş Gari Bodrum Yerel Grubu üyeleri Milas merkez pazarında saat 10.00’da köylü tezgâhlarının yanında Milas Belediyesinin katkısı ile Göce Tarhanası ve Nohut Ekmeği, 9 Aralık Cuma sabahı ise yine saat 10.00 da Bodrum merkez pazarında köylü tezgâhlarının yanında Zazu Bistro'nun pişirdiği Göce Tarhanası ve Bodrum Gemici Peksimeti ile Bitezli üyelerimizin bahçelerinden sertifikalı organik Bodrum mandalinası dağıtacak.

 

Slow Food Hareketi hakkında

Slow Food hareketi, 1986'da İtalya’da Carlo Petrini tarafından Roma'da açılan hamburger zincirine karşı başlatılmış, günümüzde uluslararası bir harekete dönüşmüştür. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığı - fastfood a karşı geleneksel ve yerel tarifleri, beslenme biçimlerini,  ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden  Slow Food – Yavaş Gıda hareketi 160′den fazla ülkede bulunan destekleyicileri,  unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2.000′den fazla yemek kuruluşu, 1.600 yerel grubu ile "iyi, temiz ve adil gıda"  ile, topluma ve çevreye olan sorumlulukları bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur. 

 Yavaş Gıda hareketinin hedefleri arasında ise; yerel ve geleneksel besinleri korumak ve tanıtmak, özellikle gençlerin tat eğitimini sağlamak, tüketicileri fastfood riskine karşı bilinçlendirmek, organik ve doğal çiftçiliği destekleyici kamuoyu oluşturmak, gıdaya yönelik genetik mühendislik uygulamalarına karşı çıkmak, tarım ürünlerinde böcek ilaçlarının kullanımının engellenmesi için toplum duyarlılığını artırmak, öğrencilere  bahçıvanlık becerisini kazandırmak gibi maddeler yer alıyor.

 Toprak Ana Günü

2009 yılından bu yana her yıl 10 Aralık’ta Slow Food tarafından kutlanan Terra Madre - Toprak Ana Günü ise, yerel gıdanın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından çok önemli bir yere sahip. Terra Madre-Toprak Ana pozitif küreselleşmeyi temsil eder. Tarımdaki endüstrileşmeye ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına teslim olmayı reddeder.

Yorum