Göcek 2 Tüneli: Ücretli mi olacak?

Yarımada Gazetesi 09/02/2017 - 17:08:40 Bu haber 772 kere okundu
Göcek 2 Tüneli: Ücretli mi olacak?

Göcek Tüneli ile ilgili tartışmalar devam ederken Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan yazılı bir soru önergesi vererek yapımı biten Göcek 2 Tüneli’nin ücretli olacağı iddialarını sordu.

 

Dönemin başbakanı tarafından söz verildiği halde, ücretli olacağı iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği soru önergesinde bu yılın başında yeniden zam gören ve Göcek 1 Tünelinde tek geçiş için, motosikletlerden 2, otomobillerden 4,5, kamyonetlerden 6, kamyonlardan 9 ve TIR’lardan 13 lira ücret alındığını hatırlatan Aldan, tünelin, su sızdırdığı için bakıma alınacağı, yerine Göcek 2 Tünelinin hizmet vereceğini, işletmenin de yine Göcek 1 Tünelini işleten firmaya verileceği yönünde iddialar olduğunu belirtti.

Aldan’ın, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

 

“Muğla – Antalya karayolunu birbirine bağlayan Göcek Tüneli, Tinsa İnşaat ve Sanayi Limited Şirketi tarafından 25 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle inşa edilmiş ve 9 Eylül 2006’da hizmete açılmıştır. Dokuz yıldan bu yana özel sektör tarafından işletilen gidiş-geliş olarak kullanılan tünelin yanına, trafiğin daha da rahatlaması için Karayolları 13’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı üstlenilen 868 metre tüp uzunluğuna sahip, toplamda 964 metre uzunluğundaki Göcek 2 Tüneli, inşaatı tamamlanmasına rağmen, yıllardır hizmete açılmamıştır.

“Halen, sadece 900 metre uzunluğundaki Göcek 1 Tünelinde tek geçiş için, motosikletlerden 2, otomobillerden 4,5, kamyonetlerden 6, kamyonlardan 9 ve TIR’lardan 13 lira ücret alınmaktadır.  

“Bütün bunların yanında, son günlerde, Göcek 1 Tüneli’nin bakıma alınacağı ve trafiğin yapımı biten Göcek 2 Tüneline yönlendirileceği, işletmenin de yine Göcek 1 Tünelini işleten firmaya verileceği iddia edilmektedir.

“Oysa, 7 Haziran seçimleri öncesi dönemin başbakanı Başbakan Ahmet Davutoğlu, Muğla’da yaptığı mitingde, Göcek 2 Tüneli’nin ücretsiz olacağını sözünü vermiştir.

“Bu bağlamda;

 

1-     Göcek 1 Tüneli’nin su sızdırdığı için bakıma alınacağı, trafiğin Göcek 2 Tünelinden sağlanacağı, işletmenin de aynı firmaya verileceği ve ücretli olacağı iddiaları doğru mudur?

2-     Yapımı bittiği halde neden Göcek 2 Tünelinin hizmete alınması ısrarla geciktirilmektedir?

3-     Osman Gazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçişlerinde devlet katkısı ile indirim yapılırken, toplam uzunluğu bir kilometreyi bulmayan Göcek 1 Tünelinin geçiş ücretlerinde hazine katkısı ile indirim yapılmaması bölgesel ayrımcılık değil midir?

4-     Bölge insanımızın her geçişte büyük tepki gösterdiği Göcek 1 Tünelini devletleştirerek sorunu bütünüyle çözmeyi düşünüyor musunuz?”

Haber: Yeliz Yavaş 

Yorum