Dt. Bijen Muhit: Özellikle diş eti tedavileri gören kişilerde ağız hijyeni, en üst seviyede tutulmalıdır

Yarımada Gazetesi 02/08/2019 - 09:00:58 Bu haber 6387 kere okundu
Dt. Bijen Muhit: Özellikle diş eti tedavileri gören  kişilerde ağız hijyeni, en üst seviyede tutulmalıdır

DentGroup Bodrum kliniği Diş Hekimi Dt. Bijen Muhit ile yaptığımız kısa söyleşide, dişlerimizle ilgili tedavi yöntemlerine ve diş beyazlatma işlemine değindik...
 
•Diş Beyazlatma işlemi nedir nasıl uygulanır?
 
İş ve sosyal hayatımızda beyaz gülüşler, kişileri çekici kılmaktadır. Kişinin özgüvenini ve sosyal kabulünü arttırır. Dolasıyla günümüzde diş beyazlatma işlemi oldukça talep gören bir uygulama haline gelmiştir. Diş beyazlatma işlemi kişinin tercihine göre iki şekilde uygulanabilir; ofis tipi beyazlatma ve ev tipi beyazlatma.
 
Ofis tipi beyazlatma, klinik ortamında ve hekim tarafından yapılmaktadır. Halk arasında lazer ile beyazlatma diye de bilinir. Bir saat süren uygulamayla, özel bir ilaç ile ve bu ilacı aktive eden bir lazer cihazıyla dişlere uygulanmaktadır. Ev tipi beyazlatmada ise kişiden alınacak ölçü ile kişisel plaklar yapılır ve akabinde beyazlatma ilaçları verilir. Kişiler bu ilaçları gece yatmadan önce kendileri uygulayabilirler. İnce plaklardan oluşur. 10 ila 15 gün arasında uygulanması gerekir. 15. günün sonunda gözle görülür bir renk açılması hedeflenir.
 
•Horlama ağız ve diş sağlığını nasıl etkiler? 
 
Diş hekimleri olarak horlama protezi aparatını, horlama problemine alternatif çözüm olarak önerebiliriz. Bu protezler alt ve üst çeneyi belli pozisyonda tutan bir dişliktir. Hastanın ağzından belli bir kapanış pozisyonu kaydı ve ölçü alınarak kişiye özel olarak teknisyen tarafından üretilir. Diş hekiminin bu konuya hakim olması gerekir. Protezlerin çeşitli tipleri vardır ve hekimin uygun gördüğü hangisiyse onu kullanmak önem arz eder. Horlama protezi, horlamaya sebep olan küçük dilin etrafındaki sarkan kas dokusunu gererek hava yolunu açmaktadır. Protez hastaya uygulandığı günden itibaren, horlama problemi azalma görülebilir ve uyku apnesi sorununda azalma sağlayabilir. Ayrıca kolay taşınabilme özelliği tüm seyahatlerde ve kısa yolculuklarda da kullanılabilir. 
•Hamilelik ağız ve diş bakımı nasıl olmalıdır?
 
Anne adayları, diş hekimine giderek ağız ve diş bakımlarını kesinlikle yaptırması gerekir. Bu bakımın kendisine ve bebeğe zararı bulunmamaktadır. İyi bir ağız bakımıyla, anne adayı sıcak yaz mevsimini rahatlık içinde geçirebilir. Ancak hamilelikte zamanlarında bizim tercih ve tavsiye etmediğimiz şeylerden biri diş beyazlatmadır. Uzun süreli işlemler yapmaktan kaçınmak gerekir. 
 
•Yaz aylarında gerçekleşen havuz kazalarında ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalıdır?
 
Yazın en çok karşılaştığımız problemlerden biri de küçük yaş grubu çocuklarda yaşadığımız havuzda dil ve dudak gibi yumuşak doku yaralanmaları ve diş kırılmalarıdır. Diş kırılması ve düşmesi durumlarında tavsiyemiz,  çıkan parçanın süt içerisine konulması ya da temiz bir peçete ile sarılarak en yakın diş hekimine gidilmesidir. Eğer diş tamamen çıktıysa hızlı bir şekilde diş hekimine gidildiği takdirde dişin tekrar yerine yerleştirilme olasılığı yüksek olacaktır. Bazen kırılan parçanın şekline göre de dolgu malzemeleriyle yerine yapıştırılma olasılığı vardır. Elde bu parçalar yoksa da hızlı bir şekilde diş hekimine gidilerek gerekli önlemler alınabilir. Ayrıca tedavi sonrası takibi de çok önemlidir.
 
•Protez düşmesi yaşandığı sırada ne yapılmalıdır?
 
Diğer sık karşılaştığımız bir konu da diş protezlerinin çıkması ve kırılmasıdır. Olası durumlarda kırılan parça ile en yakın diş hekimine gidilmesi gerekir. Bu parçanın varlığı hekimler açısından oldukça önemlidir. Çünkü aynı parçanın kopyası çıkartılarak eksikliği giderilmektedir. Eğer düşen ya da kırılan parça mevcut değilse, yenisinin restorasyonu biraz zaman alacaktır. Bu durumda kişinin tatil programını sekteye uğrayabilir.
 
•Hijyen ve ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?
 
Kişi, muhakkak 6 ayda bir ya da iki defa diş hekimine giderek bakteri plakları, diş taşları ve dil üzerinden oluşan dil pası denilen tabakalarını temizletmesi gerekmektedir. Temizlenmemesi durumu, ileride doğacak ciddi ağız problemlerine ve ağız kokusuna neden olmaktadır. Özellikle ağız kokusu, sosyal hayatımızı ciddi derece olumsuz etkileyen problemlerin başında gelmektedir. Ağız bakımı diş hekimi tarafından titizlikle yapılması gerekmektedir. Diş eti ve diş aralıklarının ve dilin temizlenmesi çok önem arz etmektedir.
 
Diş temizliğinin doğru sürelerle, doğru fırça ve doğru şekilde yapılıp yapılmadığı kişinin ağız hijyeni eğitimi konusunda dikkat etmesi gereken bir diğer husustur. Ayrıca fırça dışında diş ipleri, ara yüz fırçaları, ağız duşları gibi başka gereçlere de ihtiyaç olup olmadığı belirlenmelidir. Ortodonti tedavisi ve implant tedavisi gören hastalar, büyük protez mikroplak taşıyan ve laminesi olan hastalar ve her türde tedavi gören hastalar için farklı ağız bakım gereçleri kullanılabilir. Tüm bunların hekim tarafından belirlenmesi daha doğru olacaktır. Özellikle diş eti tedavileri gören kişilerde ağız hijyeni, en üst seviyede tutulmalıdır. Ağzı açık uyuma, geniz eti problemleri, horlama gibi sıkıntılarda ağız hijyeni ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bunlar da hekimler tarafından belirlenmeli ve gerekli çözümler üretilmelidir.
 

Yorum