Down sendromlu 12 ünlü eser marinada!

Yarımada Gazetesi 08/06/2017 - 11:33:13 Bu haber 1497 kere okundu
Down sendromlu 12 ünlü eser marinada!

Down sendromlu 12 ünlü eser marinada!

Down sendromlu bireylerin fotoğraflarının, dünyaca ünlü ressamların hafızalarda yer eden 12 klasik eserine  birleştirilmesini ile ortaya çıkan eserlerden oluşan sergi açıldı. 

Zihinsel engellilerin sesini sanat yoluyla duyurmak amacıyla, İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın (İZEV) projesi kapsamında "Sanat ve Biz"  adlı sergi Milta Bodrum Marina Palmiye Meydanı'nda açıldı. 

"Hayat ve biz" adlı projenin ilk serisi olan ve Ocak ayından bu yana farklı illerde açılan "Sanat ve Biz" adlı serginin 13. durağının Bodrum olduğu belirtildi. 

Projelerinde  10 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten İZEV Genel Koordinatörü Merve Kılıç, serginin yurt dışında da açılması için teklif aldıklarını söyledi. 

İkinci sergide hayvanlar da var

Kılıç "Projemiz, yurt dışına gidecek ilk sosyal sorumluluk projesi olma özelliğine sahip. Bu projenin devam serisinde ikinci sergimizin adı 'Hayvanlar ve biz' olacak. Şu an açtığımız sergide, her tabloda yer alan yüzleri, down sendromlu gençlerimizin yüzü ile değiştirdik. Burada vermek istediğimiz mesaj, hayatın her alanında olduğu gibi sanatta da biz varız  Leonardo da Vinci bugün yaşasaydı belki de Mona Lisa tablosunda Mona Lisa'nın yüzü yerine down sendronlu bir kadının yüzünü kullanabilirdi. Tabloların yanında küçük künyeler var. Künyelerde her fotoğraftaki gencimizin öne çıkan yanları  yazılı. İnsanlara  şunu anlatmayı istedik.  Bakın bir down sendromlu da modayı takip edebilir, dans stilleri içinde latin dansı  tercih edebilir. Çeşitli alanlarda profesyonelleşebilir"  dedi. 

Serginin uluslararası bir dili olduğunu ifade eden Kılıç, ziyaretçilerin  eserleri gördüğünde çok şaşırdıklarını söyledi. 

Sırada yurtdışı var

Proje korodinatörü Hakan Kural ise projenin fikir babası da olduğunu belirterek, down sendromlu gençlerin hayatın her yerinde olabileceklerini anlatmayı hedeflediklerini kaydetti. Kural "Projemizin ana teması 'hayat ve biz.'  Projenin ilk sergisinde dünyaca ünlü tablolara dowv sendromlu gençlerimizin yüzlerini yerleştirdik.  Hazırlıkları Temmuz ayından tamamlanacak ikinci sergimizin adı ise "hayvanlar ve biz"  olacak. Bu sergimizde Eylül ya da Ekim ayında yurt dışına gidecek" dedi. 

Hazırladıkları projenin kendi alanında bir ilk  olduğunu anlatan Kural konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Daha önce yapılmış bir örneği yok. Ülkemizde bu çizgide hazırlanan ve dünyaya açılacak ilk farkındalık projesi diye düşünüyorum. Çocuklarımızın sahada aktif olmaları. Onların hayatın her alanında var olabilmeleri. Onların bu sayede özgüvenlerini desteklemeyi amaçlayan bir çalışma. 'Sanat ve biz' adlı sergimizi 4 aylık bir çalışma ile hazırladık." diye konuştu. 

Açılışın Bodrum Sağlık Vakfından engelli bireylerin de katıldığı serginin 14 Haziran'da sona ereceği öğrenildi. 

Haber: Yeliz Yavaş 

Yorum