Deniz Ticaret Odası Seçimleri Yapılıyor

Yarımada Gazetesi 02/04/2018 - 08:59:29 Bu haber 1032 kere okundu
Deniz Ticaret Odası  Seçimleri Yapılıyor

Bu yıl DTO Bodrum Şubesi seçimlerine iki grup katılıyor. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi mevcut Başkanı Gündüz Nalbantoğlu’nun ekibinde şu isimler yer alıyor; Ahmet Biçer - Arif Yılmaz - Enver Kantarmış - Erman Akarsu - Fuat Turan - Gonca Uygun - Gündüz Nalbantoğlu - Haluk Tepe - Hüseyin Dinçer - Hüseyin Gencel - Hüseyin Lapaoğlu - Hüseyin Özsu - İbrahim Apak - Kemal Özsarsılmaz - Kemal Serencioğlu - Kenan Doğan - Kerim Acar - Mehmet Baş - Metin Önder - Mustafa Danacı - Mustafa Günaydın Mustafa Özkalay - Mustafa Nalbantoğlu - Nazan Corta - Nedim Danacı - Nuri Apak - Nükhet Türe - Osman Bilgin - Rüştü Tezcan - Selahattin Cura Sema Nebioğlu - Serdar Uyguner - Süleyman Köylü - Süleyman Uysal - Şükrü Gözütok - Tunç Kurtluoğlu - Uğur Özsarsılmaz - Vedat Özünem - Yaman Olgaç...
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube’sinden yapılan yazılı açıklamada; “Gerek Bodrum Şubesi, gerek merkezi yönetim bizim dönemlerimizde Deniz Turizmi için çok önemli işler başardı. Bu yapılan işlerin en önemlilerini seçerek sizlerle paylaşmak istedik. Takdir edersiniz ki, hepsini tek tek anlatmaya kalkarsak, kalın bir kitap basmamız gerekir.”diyen yönetim kurulu başkanı ve üyeleri; “Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube’sinden yapılan yazılı açıklamada; “her zaman Deniz Turizminin  ve denizden geçimini sağlayan tüm üyelerimizin çıkarlarını korumak olmuştur. Biz ekip olarak, tüm bilgimizi, tecrübemizi, mevzuat hakkında öğrendiklerimizi, yurtiçi ve dışında kurduğumuz ilişkileri, Bakanlıklarda tecrübe ettiklerimizi bu amaç uğruna kullandık. Deneyimli bir ekip olarak, takım çalışmasına önem verdik ve herkes kendi güçlü olduğu alanda tecrübesini konuşturdu. Bu kurumda ‘tek adam’ idaresi değil, ‘birlikten güç doğar’ felsefesi vardır. Her dönem Meclis ve Meslek Komitelerimize yeni ve genç arkadaşlarımız katılır. Deniz Turizmi, sorunları çok olan bir sektördür, bu sorunlara sürekli yenileri eklenir. Uygulamada çıkan ve çıkabilecek sorunlara hızla müdahale etmek gerekir. Üyelerimiz bize bir problemle başvurduğunda, bunu çözebilmek için inatla ve ısrarla mücadele verdik ve veriyoruz. Fark yarattığımız noktaların bir kısmına değinirsek: 
 
MEVZUATIN DOĞRU UYGULANMASINA ÇALIŞIYORUZ
 
- Uzun yıllar süren çabalarımız sonucu, hazırlanan Deniz Turizmi Yönetmeliği ile ‘Deniz Turizmi’ kavramının resmen tanınması ve Deniz Turizmi Sektörlerinin tanımlanması sağlandı. - Atık Alım ve Mavi Kart sistemi ile ilgili mevzuat yayınlandığı andan itibaren, aslında kara kaynaklı pis suların nasıl denize deşarj edildiğini, su altı çekimleriyle toplantılarda belgeledik, gelen heyetleri denize çıkarıp deşarj noktalarına götürerek gösterdik. Her platformda alt yapı tamamlanmadan yapılan haksız uygulamalara karşı mücadele ettik. Bu şekilde cezaların ertelenmesini sağladık ve alt yapı oluşması için maddi katkıda bulunduk.
 
-İlgili yasanın değişmesini sağlayarak, Sahil Güvenliğin doğrudan ceza kesmelerinin önüne geçtik ve cezaların Liman Başkanlığına aktarılmasını sağladık. 
 
-Gemi Adamları Yönetmeliği ve STCW konusunda özellikle 2001 yılından beri yoğun çabalarımızı sürdürüyoruz. Bir çok konuda olumlu gelişmeler sağlandı (usta gemiciden yat kaptanlığı sınavına giriş, balıkçılardan STCW istenmemesi, zabitlere yat kaptanı ehliyeti verilmesi vb). Ehliyetleri diğer ülke uygulamaları ile uyumlu bir hale getirerek, denizcilerimizin önünü açma çabaları devam etmektedir.
 
- Sağlık raporları ile ilgili uygulamayı değiştirtip sürücü olur sağlık raporu ile daha uygun maliyetli ve 5 yıllık olmasını sağladık.
 
SEKTÖRÜMÜZ İÇİN EKONOMİK KATKILAR SAĞLADIK
 
-İkinci sicil uygulamasıyla gelir vergisi, her tür damga vergisi ve harç, değer artış vergisi ve çalışanların muhtasar vergilerinden muafiyet sağladık.
 
-Gemiler için hazırlanan ÖTV’siz yakıt düzenlemesine Ticari Yatlar ve Balıkçı teknelerinin katılmasını sağladık.
-Teknik yönetmelikte yaptığımız müdahaleler sonucunda tekne başına 10-15.000 Euro tasarruf sağladık (Can Salı Solas A pack, Navtex, Çatışma Perdesi, Radar, Halat atma, Epirb vb.)
 
- Tüm Deniz Turizmi Araçlarına P&I sigortası yapma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle yatlarımıza konulan yurtdışına çıkma yasağını kısa sürede kaldırttık. Hazine Müsteşarlığı, Turizm Bakanlığı gibi ilgili kurumlarla toplantılar yaparak, uzun tartışmalar sonucu bu güne kadar bu sigortayı isteğe bağlı hale getirdik. Su sporları araçlarını kapsam dışına çıkardık. Yolcu motorları için uygulanabilir poliçe şartlarının oluşumuna katkıda bulunduk.
-Kale tarafındaki Gümrük Kapısının ISPS koduna geçmesini sağlayarak kapanmasının önüne geçtik. 
 
YAŞAM ALANIMIZI KORUYORUZ
 
- Sektörümüzün yaşam alanı olan koylarımız ve kıyılarımızı korumak için yönetmelik ve imar planlarını  takip edip Deniz Turizmine zarar verecek yapılaşmalara karşı hem hukuki mücadeleyi sürdürüyor, hem de kamuoyu ile birlikte eylemler etkinlikler yapıyoruz. Bu güne kadar Adaboğazı, Karaada, Kissebükü, Küdür Yarımadası ve Çökertme kıyılarının talan edilmesini hepinizin katkılarıyla durdurabildik, bir çok dava kazandık ve plan iptalini sağladık.
 
EĞİTİM, BİLİM ve YELKENCİLİĞE DESTEK VERİYORUZ
 
-30 yıldır ‘THE BODRUM CUP’ı destekliyoruz. Dünyanın 3.büyük Uluslararası Optimist yarışı ‘BIOR’u Belediye ve Bodrumspor ile organize ediyoruz, ve yelken kulüplerine malzeme ve sponsorluk desteği sağlıyoruz.
-2017 Nisan ayında Bodrum’da düzenlediğimiz Çalıştay’da ilgili kurum temsilcileri ve çeşitli üniversitelerin bilim insanları ve sendika temsilcileriyle, yatlarımız, gemi adamlarımız ve Eğitim konusunda çalışmalar yaparak, yetkililere rapor sunduk.
 
-Arama ve Karar konferansları düzenledik.  Onlarca ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyuma katılıp bildiri sunduk.
 
-DTO, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katıldığı tüm Denizcilik Fuarlarını düzenlemekte ve üyeleriyle katılmaktadır. Bu fuarlara katılan üyelerden katılımcı payı alınmamaktadır. (Londra, Düsseldorf , Moskova,  Genova, Paris, La Rochelle, Posedonia, Miami ve ITB fuarları). 
 
- Bodrum Tanıtma Vakfı ile birlikte Utrecht Turizm Fuarına katıldık. 2018 Boat Show‘da Bodrum standına maddi ve manevi olarak destek olduk.
 
-Sadun Boro’nun anısına heykel yaptırarak Kissebükü, Adalıyalı’ya Gökova’nın girişine konuşlandırarak, Gökova’nın Mavi Yolculukla ilgili sınırlarının altını çizdik.
 
İSTANBUL MECLİSİ MESLEK GRUPLARINA ADAY YOLLUYORUZ
 
IMEAK DTO İstanbul’da Meslek Komitesi üyeleri seçilir. Meslek Komitelerinin içinden seçilen kişilerle de Meclis oluşturulur. İstanbul’daki Meclis ve Meslek Komiteleri çalışmaları bütün sorunların görüşüldüğü ve çıkarılan proje ve çözümlerin Yönetim Kuruluna iletildiği bir köprüdür. Geçen dönemde özellikle Bodrum ve Fethiye’deki arkadaşların desteklemesi ile Meslek Komitelerinde yapılan çalışmalarda, gerek Ankara’da gerek İstanbul’da sektörün istisnasız bütün sorunlarına değinilmesi sağlanmıştır. Örneğin Mavi Yolculuk Tanıtım Platformu projesi başlatılmıştır. Gelecek dönemde bu proje ivedilikle tamamlanacaktır. 
 
Bu dönem, İstanbul’a Bodrum’dan Meclise 5, Meslek Komitelerine 4 olmak üzere, toplam 9 arkadaşımızı aday olarak yolluyoruz. Merkez Yönetimin kararlarına ciddi katkısı olan bu komitelerde Bodrum’u temsil edecek olan adaylarımız, Bodrum Şube’de yıllardır görev alan tecrübeli ve genç arkadaşlarımızdır. Şubemizin ve bu komitelerde yer alan arkadaşlarımızın yaptığı başarılı çalışmalar sonucunda, Merkez Yönetim Kuruluna da Bodrum’dan bir kişiyi yollamış olmanın gururunu taşıyoruz. 
 
YAPILACAK DAHA ÇOK ŞEY VAR
Deniz Turizmi sektörümüzün ekonomik sorunları azalacağına artıyor, daralan pazar koşullarında ciddi destek ihtiyacı var. Bahsedilen ve şu ana kadar gerçekleştirilen projelerin yanı sıra, çözmek üzere başlayıp da takip ettiğimiz önemli konular var.  
 
-Yapısal açıdan en önemli konumuz 'gemi-yat' ayrımıdır. Pek çok sorunumuzun kaynağı mevzuatımızda ‘gemi-yat’ ayrımının yapılmaması ve gemilerden istenen tüm koşulların yatlardan da istenmesidir. Bu konu ile ilgili Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nı sonunda ikna ettik ve nasıl gerçekleştirileceğini Bodrum Çalıştay’ı ile tartışmaya başladık. Türk Yat Kodunun yazılması da önümüzdeki dönem görevlerimizden biridir.
-NOx kontrolü ile ortaya çıkan sorunların çözümü için Bakanlık ve üretici firmalarla görüşmelere devam ediyoruz.
-Yatlarımıza ilk olarak sezonun ortasında konan yurtdışı çıkış yasağını kaldırttık, sezon sonunda tekrar konan yasak Bakanlığın genelgesi ile kaldırıldı. Uygulamada çıkabilecek sorunlara karşı görüşmelere devam ediyoruz. 
-TAPDK mecburiyetinin yatlardan kaldırılması, günlük gezi teknelerinde de ücretin düşürülmesi için ilgili Bakanlıkla görüşüyoruz. 
-Otellerde olduğu gibi yatlardaki konaklama için  KDV oranında indirim konusu ile ilgili her platformda  talebimizi yineliyoruz. 
-Hazırlanmakta olan Gemi Acenteleri Yönetmeliğinde, acentelerin minimum 500.000 TL teminat göstermesi koşulu, bölgesel acentelerin yok olmasına sebep olacaktır. Bu koşulun konmaması için mücadele ediyoruz.
-Türk Ticaret filosunun gençleştirilmesi konusunda, bizim yat ve feribotlarımızı da kapsama alacak hurda teşviki ve uzun vadeli düşük faizli kredi sağlanması için görüşmeleri ve pazarlıkları sürdürüyoruz. 
Bütün bu çalışmalar; konusunda bilgili, tecrübeli, mücadeleci, paylaşımcı, bilgiye ve emeğe saygılı, yeri geldiğinde objektif olarak sektörünü savunmaktan kaçınmayan dinamik bir ekip ve bu ekibi yönlendirebilecek tecrübeli liderler sayesinde yapılabilmiştir. Başladığımız işi bitirmek üzere hepimiz her zamanki gibi hazırız. DTO Bodrum Şubesi’nin ve Denizcilerimizin geleceği için hayırlı bir seçim olmasını diliyoruz.” denildi.
 
 
GÜNDÜZ NALBANTOĞLU
 
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube olarak misyonumuz her zaman Deniz Turizminin  ve denizden geçimini sağlayan tüm üyelerimizin çıkarlarını korumak olmuştur. 
 
Biz ekip olarak, tüm bilgimizi, tecrübemizi, mevzuat hakkında öğrendiklerimizi, yurtiçi ve dışında kurduğumuz ilişkileri, Bakanlıklarda tecrübe ettiklerimizi bu amaç uğruna kullandık. Deneyimli bir ekip olarak, takım çalışmasına önem verdik ve herkes kendi güçlü olduğu alanda tecrübesini konuşturdu. Bu kurumda ‘tek adam’ idaresi değil, ‘birlikten güç doğar’ felsefesi vardır. Her dönem aramıza yeni ve genç arkadaşlarımız katılır. 
 
RÜŞTÜ TEZCAN
 
Bu yıl DTO Bodrum Şubesi seçimlerine iki grup katılıyor. Demokrasilerde farklı grupların yönetime talip olması güzel bir olgudur. Rekabet  kurumlara canlılık ve renk katar. Bununla birlikte, seçim rekabetinde faaliyetleri, yapılanları ve yapılacakları gerçekliği ile yansıtmak da esastır. 
 
Gerek Bodrum Şubesi, gerek merkezi yönetim bizim dönemlerimizde Deniz Turizmi için çok önemli işler başardı. ‘Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’ diyerek, yapılan işlerin en önemlilerini seçerek sizlerle paylaşmak sizlere anımsatmak istedik. Taktir edersiniz ki, hepsini tek tek anlatmaya kalkarsak, uzunca bir süre burada olmamız gerekir.
 
ARİF YILMAZ
 
Deniz Turizmi, sorunları çok olan bir sektör, bu sorunlara sürekli yenileri ekleniyor. Uygulamada çıkan ve çıkabilecek sorunlara hızla müdahale etmek gerekiyor. Üyelerimiz bize bir problemle başvurduğunda, bunu çözebilmek için inatla ve ısrarla mücadele verdik ve veriyoruz. Fark yarattığımız noktaların bir kısmını zaten bültende bulacaksınız.  Uzun yıllar süren çabalarımız sonucu, hazırlanan Deniz Turizmi Yönetmeliği ile ‘Deniz Turizmi’ kavramının resmen tanınması ve Deniz Turizmi Sektörlerinin tanımlanması sağlandı.
 
Mevzuatın doğru uygulanmasına çalışarak sektörümüze ekonomik katkılar sağlıyoruz. 
-İkinci sicil uygulamasıyla gelir vergisi, her tür damga vergisi ve harç, değer artış vergisi ve çalışanların muhtasar vergilerinden muafiyet sağladık.
-Gemiler için hazırlanan ÖTV’siz yakıt düzenlemesine Ticari Yatlar ve Balıkçı teknelerinin katılmasını sağladık.
-Teknik yönetmelikte yaptığımız müdahaleler sonucunda tekne başına 10-15.000 Euro tasarruf sağladık (Can Salı Solas A pack, Navtex, Çatışma Perdesi, Radar, Halat atma, Epirb vb.) Bunları yaparken yaşam alanlarımızı da koruyoruz, çünkü Deniz Turizmi için en önemli olan, kıyı ve koylarımızdır. Sizler de biliyorsunuz, hepimizin katkılarıyla Ada boğazı, Karaada, Kissebükü, Küdür Yarımadası ve Çökertme kıyılarının talan edilmesini engelledik, dava kazandık, plan iptali sağladık.  Ekip olarak, güncel sorunları çözmek, mevzuatları irdelemek dışında, eğitime, bilime, yelkenciliğe de destek veriyoruz. Bodrum ahşap Yelken Yarışları ‘The Bodrum Cup’a 30 yıldır destek veriyoruz. Dünyanın en kalabalık 3. Katılımlı Optimist Yarışması BIOR’un organizasyonunu, bizzat Bodrumspor ve Belediye ile beraber hallediyoruz. Arama, Karar konferansları, Çalıştay’lar organize ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının katıldığı dünyanın önde gelen tüm denizcilik fuarlarını (Londra, Düsseldorf , Moskova,  Genova, Paris, La Rochelle, Posedonia ve Miami; ITB fuarları) düzenliyoruz ve üyelerimizle beraber, onlardan katılımcı payı almadan katılıyoruz. Ayrıca Bodrum Belediyesinin katıldığı fuarları maddi manevi destekliyoruz. (Utrecht Turizm Fuarı, Boat Show 2018). 
 
TUNÇ KURTLUOĞLU
 
IMEAK DTO İstanbul’da Meslek Komitesi üyeleri seçilir. Meslek Komitelerinin içinden seçilen kişilerle de Meclis oluşturulur. İstanbul’daki Meclis ve Meslek Komiteleri çalışmaları bütün sorunların görüşüldüğü ve çıkarılan proje ve çözümlerin Yönetim Kuruluna iletildiği bir köprüdür. Geçen dönemde özellikle Bodrum ve Fethiye’deki arkadaşların desteklemesi ile Meslek Komitelerinde yapılan çalışmalarda, gerek Ankara’da gerek İstanbul’da sektörün istisnasız bütün sorunlarına değinilmesi sağlanmıştır. Örneğin Mavi Yolculuk Tanıtım Platformu projesi başlatılmıştır. Gelecek dönemde bu proje ivedilikle tamamlanacaktır. 
 
Bu dönem, İstanbul’a Bodrum’dan Meclise 5, Meslek Komitelerine 4 olmak üzere, toplam 9 arkadaşımızı aday olarak yolluyoruz. Merkez Yönetimin kararlarına ciddi katkısı olan bu komitelerde Bodrum’u temsil edecek olan adaylarımız, Bodrum Şube’de yıllardır görev alan tecrübeli ve genç arkadaşlarımızdır. Şubemizin ve bu komitelerde yer alan arkadaşlarımızın yaptığı başarılı çalışmalar sonucunda, Merkez Yönetim Kuruluna da Bodrum’dan bir kişiyi yollamış olmanın gururunu taşıyoruz. 
 
 
Suleyman Uysal 
 
Gündüz Nalbantoğlu’nun ekibine meclis üyesi olarak davet edildiğimde 24 yaşındaydım, bu zamana kadar sektörümüzle ilgili eleştirel yaklaştığım bu kurumun içine girdiğimde muazzam çabayı gördüm, bu süreç içinde bu azimli ekibin bir parçası olmak, hem memleketime hem denizcilik sektörüne katkıda bulunmak çok heyecan vericiydi. Bugün sayın başkan Bodrum’dan oluşan en genç ekibi IMEAK DTO İstanbul Meclisi’ne aday olarak önerdi. Bu ekip ruhu, gençlerin önünü göstermelik listeler ile değil, geleceğe hazırlayarak ve yürünen yolda tüm desteğini esirgemeyerek açmıştır.
 
SÜLEYMAN KÖYLÜ
 
Burada toplanmamızın amacı, sizlere yaptıklarımızı anımsatmaktı, ancak benim esas dikkatinizi çekmek  istediğim konu daha yapılacak çok şeyimiz olduğu. 
 
Bizim en önemli konumuz 'Gemi-Yat' ayrımıdır. Pek çok sorunumuzun kaynağı mevzuatımızda gemi yat ayrımının yapılmaması ve gemilerden istenen tüm koşulların yatlardan da istenmesidir. Bu konu ile ilgili Denizcilik Bakanlığını sonunda ikna ettik ve nasıl gerçekleştirileceğini Bodrum Çalıştay’ı ile tartışmaya başladık ve bunu takip ediyoruz. Aynı zamanda Türk Yat Kodunun yazılması da öncelik listemizde, bu konudaki çalışmalarımıza da sürdürüyoruz.
 
NOx kontrolü konusu benim gibi bir sürü denizcinin en önemli önceliklerinden biri. Sorunların çözümü için hem Bakanlık hem üretici firmalar ile görüşüyoruz.
 
TAPDK takip ettiğimiz bir diğer önemli konu. Sezonumuz bildiğiniz gibi 3 ay ile 6 ay arasında sürüyor. Ödemelerin bu kısa sezon için yarı yarıya yapılması gerekliliğini yeni düzenleme için ilgili bakanlıklara bildirdik ve takip ediyoruz.
 
Denizciler için, uzun vadeli düşük faizli kredi sağlanması için görüşmeler ve pazarlıklar devam ediyor. Bizim yatlarımızı ve feribotlarımız da bu kapsamın içine almaya çalışıyoruz. Geçmişte yatlar ipotek edilip teminat olarak gösterilemiyordu. Şimdi yatların gayrimenkul gibi teminat olarak kullanılabilmesini sağladık. Gemi acenteleri yönetmeliğinde acentelerin minimum 500bin TL teminat gösterme zorunluluğu da, bir sürü küçük acentenin sonu olacağı için, bu koşulun konmaması için de mücadele ediyoruz.
 

 

Yorum