CHP’li Demir; Amatör sporla uğraşanlara devletin bir sigorta imkânı sağlaması lazım

Yarımada Gazetesi 11/11/2017 - 07:56:50 Bu haber 760 kere okundu
CHP’li Demir; Amatör sporla uğraşanlara devletin bir sigorta imkânı sağlaması lazım

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı‘nın 2018 Yılı Merkezi Bütçesi’nin görüşülmesi sırasında söz alan Demir, Bakan Osman Aşkın Bak’a şu soruları yöneltti
 
Demir; Yurt ve burs konusunda çok sıkıntı çekiyoruz. Muğla’da TOKİ evleri yapıldı. Sayın Bakan, 3 tane cami, el insaf yani bunun biri -camiye karşı değiliz- yurt olabilir, biri cami olabilir, biri okul olabilir.
 
Amatör spora çok daha büyük yardım yapmak lazım, büyükşehir belediyesi ve belediyelerden ayrılan pay o kadar düşük ki. insanlar imkânlar yaratılamadığı için kahvelere gidiyor yani köylere dolaşıyorsunuz kahveler genç insanlarla dolu. İnsanın üzülmemesi elde değil.
 
Türkiye’de amatör sporla uğraşan çocuklarımız sakatlanıyor. Sakatlanan bu çocukların tedavisi ve rehabilitasyonuyla ilgili merkez yok!
 
CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir konuşmasına şu şekilde devam etti; Sayın Bakan, çok önemli bir konu var. Türkiye’de amatör sporla uğraşan çocuklarımız sakatlanıyor. Sakatlanan bu çocukların tedavisi ve rehabilitasyonuyla ilgili merkez yok. Avrupa ülkelerine gidin, bununla ilgili pek çok merkez var ama Türkiye’de maalesef yok ve o çocuklarımız sakat kalıyor ya da sahalara tekrar dönemiyorlar. Bunu bir politika olarak geliştirmek lazım. Yine, amatör sporcuların sigortası olmadığı için tedavide veya sakat kalmalarında maalesef çok mağdur oluyorlar. Zaten sporla uğraşan yoksul ailelerin çocukları bu mağduriyeti yaşıyor. Amatör sporla uğraşanlara devletin bir sigorta imkânı sağlaması , bir sosyal güvenlik getirmek lazım. Ben hekim olduğum için bunlarla çok karşılaşıyorum.
 
Karaada dünya yelkencilik merkezi olabilir
 
Yelken sporuyla, özellikle deniz sporuyla ilgili Türkiye yeterince ilgilenilmiyor. Mesela bizim özellikle Türkiye’nin en uzun kıyısı olan bir iliz ama yelken sporunu kendi imkânlarıyla sağlıyoruz. Bodrum özellikle dünya çapında yelken sporları ve denizcilik sporlarıyla ilgili bir ilçemiz ama Bakanlığın bu konuda hiçbir katkısı yok, Hükümetin, devletin hatta. Biz diyoruz ki: Karaada dünya yelkencilik merkezi olabilir. Sayın Bakanım, bunu özellikle rica ediyorum ve bunun altını çizmek istiyorum. Orada dünya çapında yatlar yapılıyor, eğer Hükümet destek sağlarsa Ülkemize hem turizm anlamında hem ekonomi anlamında hem gençlerimize istihdam anlamında baya katkısı olacaktır. Bir altyapı var, oluşturulmuş, sadece devletin bu konuda destek sağlaması gerekiyor.
 
Güreş Federasyonundan geldiniz. Sizin döneminizde, önümüzdeki yıllarda olimpiyatlarda şampiyonluklar görecek miyiz? Yani beklentimiz var, ben de güreşle uğraştım bir zamanlar. Yurt olabilecek ya da öğrenci evleri olabilecek yerler var, bunlar niye değerlendirilmiyor?
 
İkincisi, Sayın Bakanım, özellikle yurt konusunda, büyükşehir belediyesine geçtikten sonra, eski belediyelerin hiç kullanılmayan ve atıl kalmış binaları var. Hakikaten yurt olabilecek ya da öğrenci evleri olabilecek yerler var, bunlar niye değerlendirilmiyor? Bomboş duruyor?
 
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, Demir’in sorularını yanıtladı
 
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ; “Güreş Federasyonu Başkanlığı yaptım ben. Biliyorsunuz, son olimpiyatta alınan 8 madalyanın 5’ini güreş aldı. Bunların hepsinde de benim Federasyon Başkanlığım döneminde genç millî takımlarda ve yıldız millî takımlarda olan bu sporcular, Taha Akgül, Rıza Kayaalp, Soner Demirtaş, Cenk İldem ve Selim Yaşar… Selim Yaşar tabii sonradan geldi ama diğer 4 sporcunun bizzat yetişmesinde benim özel bir çabam var. Ben Federasyon Başkanıyken Tokat’a beş defa geldim, oradaki güreş sevgisini ve heyecanını biliyorum. Güreşle ilgili, tabii eski bir Federasyon Başkanı olarak, Türkiye'de güreşte pek çok şampiyonanın, organizasyonun yapılmasına destek veriyoruz. Bu noktada belediyelerimizden gelen destekler olsun, diğer destekler olsun, bunları gerçekleştiriyoruz.
 
Tabii, onun dışında, uyuşturucuyla ilgili mücadele özellikle de benim çok üzerinde durduğum, hassas olduğum bir konu. Tabii, devletimizin Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu var, burada sekiz bakanlık var. Bu bakanlıklardan bir tanesi de biziz. Burada tabii, uyuşturucuyla mücadelede biz eğitimler veriyoruz, gençlik merkezlerimizde eğitimler veriyoruz, pek çok konuda gençlerimizi bilinçlendiriyoruz. “Sokaklar bizim” diye bir kampanyamız var.
 
Amatör spor kulüpleriyle, mahallî idarelerle beraber sahada olarak gençlerimizin meşguliyetini artırmak, onlara tesisler yaparak ve özellikle de aileleri bilinçlendirerek bu mücadeleyi etkin bir şekilde yürüteceğimize inanıyorum.
Tabii, şu söylendi: Millî Eğitim Bakanlığıyla bizim bir anlaşmamız var. Bu anlaşma çerçevesinde yetenek taramasına başladı k pilot olarak ve bu 4,5 milyon öğrencimizi yetenek taramasından geçirerek onların ilgili spor branşlarına yönlendirilmelerini planlıyoruz. Bu çok önemli tabii. Bir de bu yetenek taramasından hareketle, özellikle okul sporlarına çok ciddi destek vermeyi planlıyoruz. Bakın, konuşmamda da ifade ettim, okul sporlarının harekete geçmesi için onlara ciddi bir mali kaynak ayırıyoruz, yaklaşık 100 milyon TL gibi. Yani şu anda 35 milyon TL civarında olan bir şeyi üç katına çıkararak okullarda çocuklarımızın spor yapmasını, sporla buluşmasını arzu ediyoruz.
 
Sporun tabana yayılmasında gençlerimize altyapıda destek olunmasına büyük önem veriyorum
 
Altyapıya çok önem veriyoruz. Ben de hem sporculuk dönemimde hem de yöneticilik dönemimde, hakem olarak, antrenör olarak pek çok kademelerde bulundum. Tabii, sporun tabana yayılmasında bu gençlerimize altyapıda destek olunmasına büyük önem veriyorum. Bu nokta da özellikle sokaklarda basketbol sahaları, voleybol sahaları, küçük antrenman sahaları veya diğer tesislerin yapımına Spor Toto başta olmak üzere Bakanlığımız yoğun bir şekilde destek vermektedir. Bunu biz mahallî idarelerle beraber yapmayı arzu ediyoruz. Mahallî idareler çok önemli sporun tabana yayılmasında. Hatta pek çok yerde tesisleri ortak yapıyoruz, mahallî idarelere tesislerin yapımında destek veriyoruz, yüzme havuzlarının yapılmasında, kapalı spor salonlarının yapılmasında bunlara destek veriyoruz” dedi.

Yorum