CHP’Lİ ALBAN KİSSEBÜKÜ’NÜN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Yarımada Gazetesi 09/05/2019 - 08:57:13 Bu haber 2567 kere okundu
CHP’Lİ ALBAN KİSSEBÜKÜ’NÜN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait olan Ersoy Otelcilik A.Ş’nin otel yapmak istediği Bodrum Kissebükü-Adalıyalı’da arkeolojik kazı yapıldığı iddialarını Meclise taşıdı.

Bölge halkının ve birçok çevreci sivil toplum örgütünün karşı çıkmasına rağmen, Bakana ait şirketin Kissebükü-Adalıyalı ile ilgili otel yapma çalışmaları devam ediyor. Daha önce verdiği soru önergeleri ile konuyu gündeme getiren CHP’li Alban, konunun takipçisi olmaya devam ediyor.

Son olarak bölgede arkeolojik kazı çalışmalarının başladığı duyumları üzerine, yeni bir soru önergesi hazırlayan Alban, “Burada yapıldığı öne sürülen kazı çalışmaları, bu bölgeye yapılmak istenen otel inşaatının önündeki engelleri kaldırmak ve süreci hızlandırmak için yapılan bir çalışma mıdır?” diye sordu.

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Alban, “Bakan buraya otel yapmaktan vazgeçemeyecek. Biz de Muğla’yı betona ve talana teslim etmeyeceğiz. Burası Bodrumluların, Muğlalıların, yerli ve  yabancı denizcilerin yaşam alanıdır. Doğal ve tarihi açıdan da bu koyun bütünündeki herhangi bir yapılaşma, tüm bölgeye büyük zarar verecektir ve geri dönülemez bir yola girilmiş olacaktır. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Daha önce konuyla ilgili olarak önergedeki sorulara, Bakan Ersoy tarafından net ve açıklayıcı yanıtlar alamadığını belirten Alban, yeni önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. Bakanlığınız tarafından, Bodrum ilçemizde bulunan Kissebükü Koyu ve çevresinde arkeolojik kazı yapılması talimatı verilmiş midir?

 

  1. Burada yapıldığı öne sürülen kazı çalışmaları, bu bölgeye yapılmak istenen otel inşaatının önündeki engelleri kaldırmak ve süreci hızlandırmak için yapılan bir çalışma mıdır?

 

  1. Kissebükü Koyu’na yaklaşık olarak 3 km. uzaklıkta bulunan Adalıyalı Koyu’nun tamamı, 1. derece Arkeolojik SİT özelliğine sahiptir. Kissebükü’nde yapılması gereken arkeolojik kazı çalışmalarının asıl olarak bu bölgede de yapılması gereklidir. Bu alanda bir arkeolojik kazı çalışması yapılması için bir proje başlatılacak mıdır?

 

 

  1. Konuyla ilgili olarak açılan davalar sürerken, Bodrum Mazı’da söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacaktır. Bu toplantı neden kısıtlı sayıda insana duyurulmuştur?

 

  1. Ayrıca konunun geniş kitleler tarafından algılanması ve tartışılması için fiziki şartları geniş bir salonda yapılması gerekirken, neden çok dar bir alan ve kısıtlı insanın bulunabileceği bir yer seçilmiştir?  Konuyla ilgilenen çevreci örgüt ve derneklerin konuyla ilgili bilgi sahibi olunması engellenmekte midir?

 

  1. Ersoy Otelcilik A.Ş’nin sahibi ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı olarak, adı geçen Kissebükü-Adalıyalı mevkiine bir konaklama tesisi, otel vb gibi bir yapı yapma ısrarınız devam edecek midir?

 

 

 

 

 

Yorum